O simplă ceașcă de ceai nu este doar o pauză plăcută, ci este și o sursă de beneficii pentru sănătate. De la susținerea sănătății inimii la combaterea inflamațiilor și a riscului de diabet, ceaiul este o băutură care merită să fie savurată în mod regulat pentru a-ți menține starea de bine.
Dar băutura nu este doar plăcută la gust, ar putea avea și unele beneficii pentru sănătate, cu experții afirmând că poate avea un efect benefic asupra tensiunii arteriale, sănătății inimii, riscului de accident vascular cerebral și diabetului de tip 2.
Ce cantitate de ceai ar trebui să bem
Există însă o problemă - trebuie să bem mai mult pentru a obține toate beneficiile. Astfel, conform unui nou studiu, compușii specifici numiți flavan-3-oli sunt responsabili pentru aceste beneficii pentru sănătate. Dar pentru a atinge nivelul corect de flavonoizi în dieta noastră, trebuie să bem mai mult de 20 de cești de ceai în fiecare săptămână.
Cercetarea sugerează că flavonoizii - compușii găsiți în multe plante, fructe, legume și frunze - ar putea reduce riscul de a dezvolta boli cronice cu până la o cincime (19%) și reduce riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare cu 13%.
Dar pentru a consuma cantitatea de flavonoizi necesară pentru a vedea beneficiile pentru sănătate în acțiune, trebuie să bem o cantitate uriașă de ceai. Expertul în ceai și flavonoizi, dr. Tim Bond, unul dintre co-autorii studiului, spune cum să atingem cantitatea ideală de ceai.
"Evidența beneficiilor pentru sănătate ale consumului de flavonoizi din ceai este o veste excelentă, mai ales pentru o națiune de iubitori de ceai. Dar datele îngrijorătoare de la YouGov arată că mai puțin de o cincime (17%) dintre britanici ating ținta optimă de ceai de mai mult de 20 de cești pe săptămână, pe care trebuie să o bem pentru a atinge consumul ideal de flavonoizi.
Pentru sănătatea noastră, poate că a venit momentul să adăugăm o țintă pentru flavonoizi la ghidurile alimentare obișnuite pentru vitamine, minerale, proteină, fibre și grăsimi" , a spus dr. Tim Bond, potrivit Mirror.
Compușii din ceai, efecte antidiabetice
Ceai negru - FOTO: Freepik@Eyestetix
Dieteticianul și membrul TAP, dr. Carrie Ruxton, a adăugat că flavonoizii din ceai pot avea efecte anti-diabetice și anti-inflamatorii, pot reduce riscul de boli cardiovasculare, preveni pierderea musculară și trata infecțiile tractului respirator. Într-un alt studiu, s-a afirmat că oamenii trebuie să consume 400-600 mg de flavonoizi în fiecare zi pentru a îmbunătăți sănătatea cardiometabolică.
Acești compuși pot fi găsiți în fructe precum mere, pere și zmeură, dar sunt mult mai prezente în ceai. Ceaiul negru preparat conține 115 mg de flavonoizi la 100 g, în timp ce ceaiul verde conține 54 mg la 100 g. Comparativ, merele conțin doar 9,3 mg și zmeura are doar 5,8 mg.
Vezi și: Dieta care reduce riscul de cancer, demență și boli de inimă. Reduce inflamația din organism
Acest lucru înseamnă că trebuie să bem aproximativ patru cești de ceai negru preparat în fiecare zi pentru a depăși pragul de 400 mg. În concluzie, dr. Carrie Ruxton remarcă faptul că ar trebui să consumăm patru căni de ceai zilnic.
"Dacă vrem să ne asigurăm că beneficiem de flavonoizi în dieta noastră, a pune apa la fiert pentru o ceașcă de ceai este o modalitate ușor de refresc pentru a crește nivelurile noastre de consum. Pentru a obține cele mai multe beneficii din substanțele bioactive precum flavonoizii găsiți în băutura noastră zilnică, trebuie să bem patru cești de ceai pe zi", a spus dr. Carrie Ruxton.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.