Ceaiul care curăță ficatul. Este detoxifiant și conține silimarină naturală

Monika Baciu |
Data publicării:
ceaiul - FOTO: Freepik@8photo
ceaiul - FOTO: Freepik@8photo

Ceaiul care poate curăța ficatul se prepară din silimarină naturală. Planta este folosită de mii de ani.

Ceaiul care poate curăța ficatul se prepară dintr-o plantă folosită de mii de ani. Este silimarină naturală. Ciulinul de lapte, cunoscut și sub denumirea științifică de Silybum marianum, este o plantă erbacee perenă cu frunze lucioase și flori violete. Această specie face parte din familia Asteraceae și este recunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătății, fiind utilizată în medicina tradițională de secole.

Originar din regiunile mediteraneene, ciulinul de lapte s-a răspândit în prezent în multe părți ale lumii și este cultivat pentru proprietățile sale terapeutice. Principalele componente active ale plantei sunt flavonoidele, silimarinele și alte substanțe antioxidante, care contribuie la beneficiile sale pentru sănătate.

Ciulinul de lapte, benefic pentru detoxifierea ficatului

Unul dintre principalele domenii în care ciulinul de lapte este folosit este protecția și detoxifierea ficatului. Silimarinele au fost asociate cu capacitatea de a sprijini regenerarea celulelor hepatice și de a proteja ficatul împotriva daunelor cauzate de toxinele și substanțele nocive. Acest aspect îl face un supliment popular în terapiile de detoxifiere și în gestionarea afecțiunilor hepatice.

Ciulinul de lapte este adesea utilizat și pentru menținerea sănătății sistemului digestiv. Se crede că poate ajuta la stimularea secreției de bilă, facilitând astfel procesul de digestie. Totodată, proprietățile antiinflamatoare ale plantei pot contribui la reducerea disconfortului gastric și la ameliorarea unor afecțiuni digestive, potrivit Science Direct.

Vezi și: Cele mai comune greșeli pe care le facem când gătim. Ne pot afecta grav sănătatea

Ciulinul de lapte, compuși benefici

Principala grupă de compuși activi în ciulinul de lapte este cunoscută sub denumirea de silimarină. Componenta principală a acestei grupe este numită silybin.

Chiar dacă silimarina este prezentă în florile și frunzele ciulinului, se găsește cel mai concentrat în semințe. Se crede că beneficiile pentru sănătate ale ciulinului de lapte sunt legate de proprietățile antioxidante ale silimarinei.

Silimarina poate manifesta efecte antioxidante prin curățarea și prevenirea formării moleculelor reactive numite radicali liberi, care pot contribui la deteriorarea celulelor și la dezvoltarea bolilor. De asemenea, poate reduce răspunsurile inflamatorii în organismul tău.

Deoarece ceaiurile de ciulin de lapte sunt adesea făcute cu semințe măcinate sau întregi, furnizează o anumită cantitate de silimarină, dar nu sunt la fel de concentrate ca extractele.

Mai mult, ciulinul de lapte este absorbit slab și nu este solubil în apă. Prin urmare, consumul acestui ceai nu reprezintă cea mai bună modalitate de a absorbi compușii benefici ai plantei, potrivit Healthline.

Vezi și: Strângerea de mână, indicator al sănătății. Ar putea să arate chiar și cât vei trăi

Ciulinul de lapte, efect asupra ficatului

Ciulinul de lapte - FOTO: Freepik@wirestock

Cel mai studiat beneficiu al ciulinului de lapte este potențialul său de a promova sănătatea ficatului. Unele studii sugerează că planta ar putea ajuta în gestionarea și tratamentul hepatitei virale, bolii hepatice legate de consumul de alcool, bolii hepatice grase non-alcoolice, cancerului de ficat și leziunilor hepatice cauzate de medicamente sau toxine.

Deși nu este încă clar cum ciulinul de lapte poate influența sănătatea ficatului, se crede că silimarina extrasă din plantă ar putea avea efecte antiinflamatorii, antioxidante și antivirale.

De exemplu, o revizuire a constatat că silimarina ar putea prelungi speranța de viață a persoanelor cu ciroză cauzată de boala hepatică legată de consumul de alcool, posibil prin protejarea ficatului de radicalii liberi produși în timpul metabolismului alcoolului.

Vezi și: Băutura care te îmbătrânește. Afectează pielea și provoacă riduri. Cum trebuie, de fapt, să o consumi

Care este cantitatea de ceai recomandată

Nu există o doză standardizată sau o cantitate recomandată pentru ceaiul de ciulin de lapte, dar în general este considerat sigur dacă este consumat în mod moderat.

Suplimentele de ciulin de lapte, pentru referință, sunt tolerate la doze de până la 700 mg, de 3 ori pe zi, timp de 24 de săptămâni.

Posibilele efecte secundare ale plantei includ deranjarea stomacului, greață și diaree. 

Ciulinul de lapte poate reduce nivelurile de zahăr din sânge. Prin urmare, dacă suferiți de diabet, ar trebui să fiți precaut în ceea ce privește consumul de ceai sau suplimente pe bază de ciulin de lapte.

În cele din urmă, dacă aveți alergii la plante din aceeași familie, cum ar fi ambrozie, crizantemă, gălbenele și margarete, puteți fi expuși riscului de reacții alergice și ar trebui să procedați cu prudență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel