Ceaiul care crește riscul de cancer. Care este greșeala pe care o faci când bei cafea sau ceai

Monika Baciu |
Data publicării:
cancer - FOTO: Freepik@ Svitlana Hulko
cancer - FOTO: Freepik@ Svitlana Hulko

Acest ceai poate duce la cancer. Același lucru este valabil și pentru cafea. Cele două au un numitor comun care poate duce la cancer.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în lume. Există factori de risc modificați. Unul dintre factorii de risc mai remarcabili este consumul de ceai de mate.

Ceaiul de plante, care este încărcat cu cofeină, este popular în unele părți ale Americii de Sud. Dovezile adunate de oamenii de știință indică o asociere îngrijorătoare între ceaiul de mate și creșterea riscului de cancer.

O revizuire a studiilor publicate în Jurnalul Internațional de Cancer nu a fost o excepție. Cercetătorii examinau asocierea între temperatură și riscul de cancer esofagian, un cancer care poate fi găsit oriunde în esofag, uneori numit și gât sau canal alimentar.

Cafeaua, ceaiul și mate-ul pot cauza cancer esofagian prin provocarea unei leziuni termice la mucoasa, adică în stratul interior al esofagului, au presupus ei.

Vezi și: Semnul de pe degete care arată că ai hipertensiune. Detaliul care nu trebuie omis

Temperatura la care consumăm cafeaua sau ceaiul, esențiale

Revizuirea literaturii a constatat că toate cele trei băuturi cresc riscul de cancer esofagian la temperaturi mai ridicate. Cu toate acestea, mate-ul era o excepție îngrijorătoare: cercetările "au arătat în mod constant" că riscul de cancer esofagian crește atât cu cantitatea consumată, cât și cu temperatura, și acestea două erau factori de risc independenți. Mai mult, un articol de revizuire publicat în BMJ a citat cercetări care au descoperit că consumul de mate fierbinte este asociat cu un risc crescut de cancer esofagian.

Cercetarea, publicată în jurnalul American Association for Cancer Research, se baza pe două studii de caz: un studiu din Uruguay între 1988 și 2005 și un studiu multinațional în Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay între 1986 și 1992, incluzând 1.400 de cazuri și 3.229 de controale.

Cu toate acestea, spre deosebire de cercetările anterioare, intensitatea consumului de mate nu a influențat riscul de cancer.

Unele studii indică faptul că persoanele care consumă cantități mari de yerba mate pe perioade lungi pot fi expuse la un risc crescut de unele tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de gură, gât și plămâni.

O posibilă explicație este că mate-ul conține hidrocarburi aromatice policiclice (HAP-uri), care sunt cunoscute ca fiind cauze ale cancerului. Fumul de tutun și carnea grătarului conțin, de asemenea, HAP-uri.

Vezi și: Cele 7 alimente care deshidratează și provoacă pietrele la rinichi. Mihai Dobra: Alimentația are o componentă extrem de importantă

Ceaiul mate, efect pozitiv asupra cancerului de colon

Mai este de menționat că alte studii au descoperit că opusul este adevărat. Un studiu din 2012 realizat de cercetătorii de la Universitatea din Illinois a arătat că celulele canceroase umane de colon mor când sunt expuse la numărul aproximativ de compuși bioactivi prezenți într-o ceașcă de ceai de mate.

"Derivații de cofeină din ceaiul de mate nu numai că au indus moartea celulelor canceroase umane de colon, dar au redus și markerii importanți ai inflamației", a spus Elvira de Mejia, profesor asociat de chimie alimentară și toxicologie alimentară la Universitatea din Illinois.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel