Ceaiul care ameliorează răul de mișcare și greața. Combate inflamația, bolile degenerative și menține sănătatea inimii și a creierului

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Ceaiul care amelioreaza raul de miscare si greata Foto: Freepik @MK-studio
Ceaiul care amelioreaza raul de miscare si greata Foto: Freepik @MK-studio

Ceaiul care ameliorează răul de mișcare și greața. Care sunt compușii bioactivi responsabili pentru beneficiile aduse sănătății.

De mii de ani, oamenii au folosit ghimbirul pentru a vindeca bolile și pentru a da mâncării o aromă ușor picantă. Ghimbirul este un membru al familiei de plante Zingiberaceae și este originar din Asia. Rădăcina sau tulpina sa comestibilă este folosită în mod obișnuit de oameni în diverse preparate.

În plus, este un remediu vechi pe bază de plante care a fost folosit pentru a trata o varietate de boli, cum ar fi diabetul, artrita, tusea, răceala și greața.

În medicina populară, ghimbirul este folosit sub mai multe forme, inclusiv ceaiul făcut din rădăcină. Unul dintre cele mai utilizate ingrediente din lume, ghimbirul este un condiment și o plantă medicinală.

Medicina populară îl folosește frecvent pentru a trata o varietate de boli, inclusiv gripa și tusea. Din punct de vedere istoric, a fost utilziatt într-o varietate de moduri, cum ar fi:

- Proaspăt

- Murat

- Pudră

- Uscat

- Confiat

- Conservat

- Cristalizat

De asemenea, poate fi găsit în diverse formate mai prelucrate, inclusiv:

- Capsule

- Tincturi

- Extracte

- Tablete

- Ceai

Rădăcina decojită se fierbe în lapte sau apă pentru a face ceai de ghimbir, aproximativ 1-4% din aceasta este alcătuită din uleiuri și compuși care dau ghimbirului gustul și aroma sa distinctă.

Doi dintre acești compuși - gingerolul și shogaolul - sunt considerați principalele componente bioactive ale ghimbirului. Aceasta înseamnă că ei sunt cei care se află în spatele majorității beneficiilor pentru sănătate ale ghimbirului și ale ceaiului de ghimbir.

Iată doar câteva dintre beneficiile cunoscute și potențiale ale ceaiului de ghimbir.

1. Poate ameliora răul de mișcare

Potrivit medicinei tradiționale, consumul de ceai de ghimbir poate atenua simptomele răului de mișcare, cum ar fi greața, vertijul și frisoanele.

Un grup de 80 de cadeți de marină, care nu erau obișnuiți să navigheze în ape agitate, au participat la un studiu din 1988, care a constatat că cei care au luat un gram de ghimbir sub formă de pulbere au avut mai puține vărsături și transpirații reci.

Deși mecanismul exact de acțiune al ghimbirului rămâne necunoscut cercetătorilor, unii au propus că anumiți compuși din ghimbir inhibă un receptor cerebral important pentru centrul de vărsături din creier.

Vezi și: De ce sunt câinii buni cu oamenii. Ce impact are câinele tău asupra sănătății

2. Poate ameliora grețurile de dimineață sau de chimioterapie

Potrivit unor experți, gingerolii găsiți în ghimbir pot ajuta la reducerea grețurilor provocate de chimioterapie, intervenții chirurgicale sau sarcină.

Cercetătorii au emis ipoteza conform căreia ghimbirul ar putea oferi un substitut rentabil și sigur pentru medicamentele convenționale împotriva grețurilor la pacienții care urmează un tratament de chimioterapie sau care sunt însărcinate și care nu pot lua medicamente convenționale.

Într-un studiu la care au participat 92 de femei, s-a constatat că ghimbirul este mai eficient decât un medicament standard în prevenirea grețurilor și vărsăturilor postoperatorii provocate de anestezia generală.

Cu toate acestea, înainte de a utiliza ghimbirul după o intervenție chirurgicală, asigurați-vă că consultați un furnizor de servicii medicale. Acesta ar putea preveni coagularea sângelui, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin acest lucru, iar efectele sale sunt încă în curs de descoperire.

3. Poate ajuta la gestionarea tensiunii arteriale și susține sănătatea inimii

Cercetările sugerează că consumul de ghimbir în doze zilnice de 2-6 grame poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă.

Ghimbirul poate face acest lucru prin:

- Scăzând tensiunea arterială

- Scăderea colesterolului

- Ajutând la prevenirea atacurilor de cord

- Ameliorarea arsurilor la stomac

- Ajutând la prevenirea formării de cheaguri de sânge

- Îmbunătățirea circulației sângelui

Nu rata: De ce cafeaua te deranjează la stomac. Ce trebuie să schimbi dacă vrei să mai bei cafea. Cum influențează cafeaua digestia

4. Poate ajuta la gestionarea greutății și a nivelului de zahăr din sânge

O mulțime de cercetări arată că consumul de ghimbir are efecte benefice asupra gestionării greutății și a nivelului de zahăr din sânge.

Cercetările sugerează că ghimbirul poate ajuta la gestionarea greutății corporale de:

- Creșterea termogenezei (producerea de căldură de către corpul tău) care ajută la arderea grăsimilor

- Creșterea descompunerii grăsimilor pentru energie

- Inhibarea depozitării și absorbției grăsimilor

- Ajutând la controlul apetitului

Ghimbirul poate ajuta, de asemenea, persoanele cu diabet de tip 2 și obezitate să își gestioneze glicemia prin scăderea trigliceridelor, a hemoglobinei A1C și a nivelului de insulină la post. Un indicator al nivelului de zahăr din sânge pe parcursul ultimelor două-trei luni este hemoglobina A1C.

5. Poate ameliora durerea și inflamația

Știința susține acum utilizarea ghimbirului, un remediu pentru inflamații care este folosit de secole.

Gingerol și shogaol, doi compuși care se găsesc în ghimbir, au demonstrat în studii că ajută la scăderea producției de markeri pro-inflamatori.

Oamenii au cercetat în mod special capacitatea ghimbirului de a reduce durerea de osteoartrită a genunchiului, conform Healthline.

Consumul ceai de ghimbir la începutul ciclului menstrual poate ajuta, de asemenea, la reducerea crampelor. Studiile indică faptul că ar putea fi la fel de eficient ca și analgezicele eliberate fără prescripție medicală, dacă nu chiar mai mult.

6. Poate avea proprietăți de combatere a cancerului

Datorită concentrației ridicate de gingerol și shogaol din acesta, studiile au sugerat chiar că ghimbirul poate ajuta la prevenirea cancerului.

Compușii gingerol și shogaol pot ajuta la prevenirea și tratarea cancerului, provocând moartea celulelor și împiedicând creșterea și înmulțirea celulelor canceroase, conform studiilor efectuate în eprubete

Ghimbirul ar putea avea un impact asupra unei varietăți de tipuri de celule canceroase, inclusiv cele din pancreas, colon, cancer colorectal, ovarian, de prostată și pulmonar, conform altor studii în eprubetă.

Acestea fiind spuse, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina modul în care ghimbirul și ceaiul de ghimbir afectează cancerul la oameni.

7. Poate proteja creierul

Cercetătorii au examinat proprietățile protectoare ale ghimbirului împotriva inflamației și a stresului oxidativ, doi factori de risc majori pentru apariția bolilor degenerative ale creierului, cum ar fi Alzheimer.

Datorită calităților lor antioxidante, studiile efectuate pe animale sugerează că shogaolul și gingerolul pot oferi protecție împotriva deteriorării funcțiilor cerebrale legate de vârstă.

În plus, cercetările efectuate în eprubete indică faptul că extractul de ghimbir poate îmbunătăți supraviețuirea celulară împotriva beta-amiloidului, o proteină care este direct legată de boala Alzheimer și care poate provoca toxicitate în celulele creierului.

Potențiale dezavantaje

Este puțin probabil ca consumul de ceai de ghimbir să aibă efecte negative majore.

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a clasificat ghimbirul ca fiind în general recunoscut ca fiind sigur pentru persoanele care alăptează. Până la 4 grame de ghimbir pot fi consumate în siguranță în fiecare zi, potrivit FDA. Totuși, aceste cantități nu sunt de obicei atinse în studii.

Deși doza ideală pentru ghimbir este încă în dezbatere, cercetările sugerează consumul a 1.000 mg de ghimbir proaspăt în fiecare zi ca o doză sigură.

Aceasta echivalează cu patru căni (946 ml) de ceai de ghimbir ambalat, două lingurițe (10 ml) de sirop de ghimbir, o linguriță (5 ml) de extract de ghimbir proaspăt ras și 2 ml de extract de ghimbir lichid.

În comparație cu aceste forme de ghimbir, ceaiul de ghimbir este probabil mai puțin concentrat. Prin urmare, chiar dacă ar putea exista efecte negative în urma consumului de ceai de ghimbir, dacă bei doar una sau două căni, probabil că nu le vei observa.

Atunci când oamenii se confruntă cu efecte negative în urma consumului de ghimbir, aceștia menționează de obicei greață, arsuri la stomac sau reflux, gaze și balonare. De asemenea, au fost raportate ca simptome diareea și durerile de stomac.

Persoanele care iau anticoagulante sau medicamente pentru tensiunea arterială ar trebui să discute cu medicul lor înainte de a ingera ghimbir în plus, deoarece acesta poate scădea tensiunea arterială și poate avea un efect de subțiere a sângelui.

Iată o rețetă ușor de urmat pentru a face propriul ceai de ghimbir.

Ingrediente:

- 4-6 felii subțiri de ghimbir crud, decojit (pentru un ceai de ghimbir mai puternic, adăugă mai multe felii)

- 2 căni (473 ml) de apă

- Suc de la o jumătate de lămâie

- Miere sau un alt îndulcitor, după gust (opțional)

Instrucțiuni pentru a-l prepara cu apă

- Mai întâi, spală rădăcina de ghimbir. Apoi, curăță ghimbirul și taie-l în felii subțiri.

- Umple o oală medie cu 2 căni de apă. Pune feliile de ghimbir în apă și adu la fierbere, lăsând să fiarbă pentru 10-20 de minute. Fierbe mai mult timp pentru un ceai mai picant.

- Se ia de pe foc. Adăugăi suc de lime sau de lămâie și miere după gust.

Instrucțiuni pentru a-l prepara cu lapte

O modalitate rapidă, gustoasă și complet naturală de a susține sănătatea este ceaiul de ghimbir.

Acesta nu numai că îți oferă numeroase beneficii pentru sănătate, dar este și foarte ușor de preparat acasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel