Vezi și: Fibrele, cele mai bune pentru sănătatea intestinului. Sunt mai eficiente decât probioticele
Ceaiul din pliculețe, alături de produse precum nugget-urile de pui, alcoolul și fructele de mare, ar putea contribui la apariția unor afecțiuni devastatoare. Nu din cauza valorii lor nutritive, ci din cauza microplasticelor pe care le conțin, arată un nou studiu publicat în revista Brain Medicine.
Microplasticele și nano-plasticele au fost deja asociate cu probleme de sănătate severe, precum infarctul, infertilitatea și demența. Cercetătorii subliniază că, în lumea modernă, eliminarea completă a acestor particule din viața noastră este aproape imposibilă. Totuși, unele schimbări mici ar putea reduce semnificativ expunerea la ele.
Ceaiul din pliculețe – miliarde de microparticule în fiecare cană
Experții avertizează că pliculețele de ceai din plastic eliberează miliarde de particule microscopice în băutură. O alternativă mai sănătoasă ar fi utilizarea ceaiului vrac, preparat cu infuzoare din metal sau oțel inoxidabil, ori alegerea brandurilor care nu folosesc plastic în ambalaje, potrivit Surrey.
Recipientele din plastic și încălzirea alimentelor
Folosirea recipientelor din plastic pentru depozitarea și încălzirea alimentelor poate duce la contaminarea acestora cu microplastice, mai ales atunci când sunt expuse la temperaturi ridicate în cuptorul cu microunde sau cel clasic. Specialiștii recomandă utilizarea recipientelor din sticlă sau metal, care nu prezintă acest risc.
Vezi și: Tumorile nu se formează doar din cauza geneticii. Noi descoperiri în neurofibromatoza de tip 1
Apa îmbuteliată, o sursă majoră de microplastice
Una dintre cele mai eficiente metode de reducere a expunerii la microplastice este renunțarea la apa îmbuteliată. Potrivit studiului, înlocuirea acesteia cu apa de la robinet ar putea reduce aportul anual de microplastice de la 90.000 la doar 4.000 de particule.
Plicurile de ceai, conținut de micro și nanoplastice - FOTO: Freepik@Madhanajah
Alimentele cu cel mai mare conținut de microplastice
Cercetătorii au identificat și câteva alimente care conțin cantități mari de microplastice, printre care:
Fructele de mare, din cauza expunerii directe la poluarea oceanelor.
Alcoolul, în special vinul și berea, care pot conține microplastice din procesul de filtrare și ambalare.
Nugget-urile de pui, care au de 30 de ori mai multe microplastice per gram decât pieptul de pui proaspăt, din cauza procesării intense.
Vezi și: Mitul vinului roșu sănătos, spulberat de un nou studiu. Nu este mai sănătos decât cel alb
Cum poate elimina organismul microplasticele
Deși impactul pe termen lung al microplasticelor asupra sănătății rămâne sub studiu, cercetătorii au identificat un aspect pozitiv: organismul uman are mecanisme pentru eliminarea acestor particule prin transpirație, urină și materii fecale.
Un studiu anterior a demonstrat că peștii pot elimina 75% din microplasticele acumulate în creier în aproximativ 70 de zile. Această descoperire sugerează că reducerea consumului de microplastice ar putea permite corpului să le elimine treptat, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest proces la oameni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.