Ceai verde sau ceai negru: care e diferența. Pe care să îl bei dacă vrei să înlocuiești cafeaua

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Ceai verde sau ceai negru Foto: Freepik @ Kamal Uddin @ idrris
Ceai verde sau ceai negru Foto: Freepik @ Kamal Uddin @ idrris

Ceai verde sau ceai negru: care e diferența. Află ce compuși conțin și ce beneficii au pentru sănătate.

Ceaiul verde și ceaiul negru au beneficii similare pentru sănătate, cum ar fi creșterea vigilenței și protejarea sănătății inimii. Deși ambele sunt bogate în antioxidanți, există unele diferențe în ceea ce privește componentele lor.

Ceaiul este iubit de oameni din întreaga lume. Atât ceaiul verde, cât și ceaiul negru sunt făcute din frunzele plantei Camellia sinensis.

Diferența esențială dintre cele două este că ceaiul negru este oxidat, iar ceaiul verde nu.

Vezi și: Zahărul brun este similar cu zahărul alb. Diferențele dintre cele două tipuri sunt minuscule

Pentru a face ceai negru, frunzele sunt mai întâi rulate și apoi expuse la aer pentru a declanșa procesul de oxidare. Această reacție face ca frunzele să devină maro închis și permite ca aromele să se accentueze și să se intensifice.

Pe de altă parte, ceaiul verde este procesat pentru a preveni oxidarea și, prin urmare, are o culoare mult mai deschisă decât ceaiul negru.

Beneficiile comune ale ceaiului verde și negru

Deși ceaiul verde și cel negru sunt diferite, ele pot oferi unele dintre aceleași beneficii pentru sănătate.

Îți poate proteja inima

Atât ceaiul verde, cât și cel negru sunt bogate într-un grup de antioxidanți protectori numiți polifenoli.

Mai exact, acestea conțin flavonoide, un subgrup de polifenoli.

Cu toate acestea, tipul și cantitatea de flavonoide pe care le conțin diferă. De exemplu, ceaiul verde conține o cantitate mult mai mare de epigalocatechin-3-galat (EGCG), în timp ce ceaiul negru este o sursă bogată de teaflavine.

Vezi și: Ce se întâmplă când pornești încălzirea în locuință. 7 afecțiuni care pot fi agravate de căldură

Se crede că flavonoidele din ceaiul verde și negru vă protejează inima.

Un studiu pe animale a constatat că ceaiul verde și cel negru au fost la fel de eficiente în prevenirea formării plăcilor vasculare cu 26% la cea mai mică doză și cu până la 68% la cea mai mare doză.

Studiul a constatat, de asemenea, că ambele tipuri de ceai au ajutat la reducerea colesterolului LDL (rău) și a trigliceridelor.

Mai mult, două analize care au examinat peste 10 studii de calitate au constatat fiecare că consumul de ceai verde și negru poate reduce tensiunea arterială.

Mai mult, o altă trecere în revistă a studiilor privind ceaiul verde a constatat că persoanele care au băut 1-3 cești pe zi au avut un risc redus cu 19% și, respectiv, 36% de atac de cord și de accident vascular cerebral, în comparație cu cei care au consumat mai puțin de 1 ceașcă de ceai verde în fiecare zi.

În mod similar, consumul a cel puțin 3 cești de ceai negru ar putea reduce riscul de boli de inimă cu 11%.

Poate stimula funcția creierului

Atât ceaiul verde, cât și cel negru conțin cofeină, un stimulent cunoscut.

Ceaiul verde conține mai puțină cofeină decât ceaiul negru - aproximativ 35 mg la o ceașcă de 230 ml, comparativ cu 39-109 mg pentru aceeași porție de ceai negru.

Cofeina stimulează sistemul nervos prin blocarea neurotransmițătorului inhibitor adenozină. De asemenea, ajută la eliberarea de neurotransmițători care îmbunătățesc starea de spirit, cum ar fi dopamina și serotonina.

Ca urmare, cofeina poate stimula vigilența, starea de spirit, vigilența, timpul de reacție și memoria pe termen scurt.

Ceaiurile verzi și negre conțin, de asemenea, aminoacidul L-teanină, care nu este prezent în cafea.

Se crede că L-teanina traversează bariera hemato-encefalică și declanșează eliberarea unui neurotransmițător inhibitor în creier numit acid gama-aminobutiric (GABA), care aduce o stare de relaxare, dar de alertă.

În același timp, favorizează eliberarea hormonilor care îmbunătățesc starea de spirit, dopamina și serotonina.

Se crede că L-teanina echilibrează efectele cofeinei. Combinația dintre aceste două substanțe poate fi chiar sinergică, întrucât un studiu a constatat că persoanele care au ingerat L-teanină și cafeină împreună au avut o atenție mai bună decât atunci când oricare dintre ele a fost folosită singură.

În general, există ceva mai multă L-teanină în ceaiul verde decât în cel negru, deși cantitățile pot varia considerabil.

Atât ceaiul verde, cât și ceaiul negru sunt alternative excelente la cafea pentru cei care doresc o ridicare a dispoziției fără neliniștea revelatoare a cafelei.

Ceaiul verde este bogat în puternicul antioxidant EGCG

Ceaiul verde este o sursă excelentă de puternic antioxidant epigalocatechin-3-galat (EGCG).

Deși ceaiul verde conține și alți polifenoli, cum ar fi catechina și acidul galic, EGCG este considerat cel mai puternic și probabil responsabil pentru multe dintre beneficiile pentru sănătate ale ceaiului verde.

Iată o listă a posibilelor beneficii ale EGCG din ceaiul verde:

- Cancer. Studiile în eprubetă au descoperit că EGCG din ceaiul verde poate inhiba multiplicarea celulelor canceroase și poate provoca moartea celulelor canceroase.

- Boala Alzheimer. EGCG poate reduce efectele nocive ale plăcilor amiloide, care se acumulează la pacienții cu Alzheimer.

- Anti-fatiga. Un studiu a constatat că șoarecii care au consumat o băutură care conține EGCG au avut timpi de înot mai lungi înainte de epuizare, în comparație cu cei care au băut apă.

- Protecția ficatului. S-a demonstrat că EGCG reduce dezvoltarea ficatului gras la șoarecii care urmează o dietă bogată în grăsimi.

- Anti-microbian. Acest antioxidant poate provoca deteriorarea pereților celulelor bacteriene și poate chiar reduce transmiterea unor viruși.

- Calmant. Acesta poate interacționa cu receptorii din creier pentru a exercita un efect calmant asupra organismului tău.

Deși majoritatea cercetărilor privind EGCG din ceaiul verde au fost efectuate în cadrul unor studii în eprubeta sau pe animale, constatările dau credibilitate beneficiilor de mult timp raportate ale consumului de ceai verde.

Ceaiul negru conține teaflavine benefice

Teaflavinele sunt un grup de polifenoli care sunt unice în ceaiul negru.

Acestea se formează în timpul procesului de oxidare și reprezintă 3-6% din toți polifenolii din ceaiul negru.

Teaflavinele par să ofere multe beneficii pentru sănătate - toate legate de capacitatea lor antioxidantă.

Acești polifenoli pot proteja celulele adipoase împotriva deteriorării de către radicalii liberi și pot sprijini producția naturală de antioxidanți a organismului tău.

Mai mult, ei vă pot proteja inima și vasele de sânge.

Un studiu pe animale a constatat că teaflavinele pot reduce riscul de formare a plăcii în vasele de sânge prin reducerea inflamației și creșterea disponibilității oxidului nitric, care ajută vasele de sânge să se dilate.

În plus, s-a demonstrat că teaflavinele reduc semnificativ nivelul colesterolului și al zahărului din sânge.

Ele pot chiar să favorizeze descompunerea grăsimilor și au fost recomandate ca un potențial ajutor pentru gestionarea obezității.

De fapt, teaflavinele din ceaiul negru pot avea aceeași capacitate antioxidantă ca și polifenolii din ceaiul verde.

Care dintre ele ar trebui să o bei?

Ceaiul verde și cel negru oferă beneficii similare.

Deși diferă în ceea ce privește compoziția polifenolilor, acestea pot conferi aceleași efecte benefice asupra funcției vaselor de sânge.

Cele mai multe cercetări indică faptul că ceaiul verde are proprietăți antioxidante mai puternice decât ceaiul negru, dar un studiu a constatat că ceaiurile verde și negru prezintă capacități antioxidante la fel de eficiente.

Deși ambele conțin cofeină, ceaiul negru are, de obicei, mai multă - ceea ce face ca ceaiul verde să fie cea mai bună alegere pentru persoanele sensibile la acest stimulent. În plus, ceaiul verde conține mai multă L-teanină, un aminoacid care este calmant și poate echilibra efectele cofeinei.

Cu toate acestea, dacă sunteți în căutarea unui impuls de cofeină care nu este la fel de puternic ca și cafeaua, ceaiul negru ar putea fi o opțiune excelentă pentru dumneavoastră.

Rețineți că atât ceaiul negru, cât și cel verde conțin taninuri, care se pot lega de minerale și le pot reduce capacitatea de absorbție. Prin urmare, ceaiul poate fi consumat cel mai bine între mese.

Ceaiul verde și cel negru oferă beneficii similare pentru sănătate, inclusiv pentru inimă și creier.

În timp ce ceaiul verde poate conține antioxidanți mai puternici, dovezile nu favorizează puternic un ceai în detrimentul celuilalt.

Ambele conțin cofeina, un stimulent, și L-teanina, care are un efect calmant.

Pe scurt, ambele sunt adaosuri excelente la dieta ta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel