Cea mai frecventă cauză a obezității, conform cercetătorilor: este prevenibilă

Angela Sabău |
Data publicării:
Grăsimea de pe burtă
Grăsimea de pe burtă

Obezitatea este o problemă în sine, dar și cauza unui mare număr de alte probleme de sănătate. Cauzele ei sunt multiple, dar e prevenibilă.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, peste 42% dintre adulții americani sunt considerați obezi. „Obezitatea este o boală cronică gravă și prevalența obezității continuă să crească în Statele Unite”, explică ei. De fapt, ei folosesc chiar cuvântul „epidemie” pentru a descrie afecțiunea care, după fumat, este cea mai prevenibilă cauză de deces din țară.

Ce este mai exact și care este principala cauză a obezității

Artur Viana, medic, director clinic Programul Yale Medicine Metabolism pentru sănătatea și pierderea în greutate, indică definiția oficială a obezității: o boală cronică, recidivantă, multifactorială, neurocomportamental, în care creșterea grăsimii corporale favorizează disfuncția țesutului adipos și forțele fizice anormale ale masei grase, ducând la consecințe negative asupra sănătății metabolice, biomecanice și psihosociale.

„Pentru a simplifica, este o boală care durează mulți ani (cronică), care se poate îmbunătăți, apoi se poate agrava (recidivează), are multe cauze diferite care pot fi prezente în același timp”, explică dr. Viana. "În obezitate există o creștere a masei grase și țesutul adipos (care este un țesut implicat în multe etape importante de reglare a metabolismului) nu funcționează așa cum ar trebui."

Ce se întâmplă în corpul tău dacă ești obez

Deși unii oameni se gândesc la obezitate din punct de vedere al aspectului, daunele pe care le produce în interiorul corpului sunt cele mai îngrijorătoare. „Obezitatea este gravă, deoarece este asociată cu rezultate mai slabe pentru sănătatea mintală și o calitate redusă a vieții”, explică CDC.

Dr. Viana precizează că complicațiile de sănătate pot include leziuni ale sistemului de organe care duc la diferite probleme, cum ar fi diabetul, afecțiunile articulare, refluxul gastroesofagian, printre altele.

Cum e diagnosticată obezitatea

Dr. Viana dezvăluie că nu există o modalitate perfectă de a diagnostica obezitatea, dar cel mai comun mod de a face acest lucru este calculând un IMC (indicele de masă corporală). „Acesta este un număr care se obține împărțind greutatea cuiva în kilograme la pătratul înălțimii lor în metri”, explică el.

Un IMC de 30 sau mai mult este considerat în intervalul obez. "Cu toate acestea, acest lucru trebuie luat în considerare pentru fiecare individ, deoarece IMC nu reflectă bine sănătatea și nu ia în considerare compoziția corpului", adaugă el. De exemplu, un atlet poate avea un IMC peste 30 și nu are obezitate, de exemplu, sau cineva poate avea un IMC de 31 și nu are într-adevăr o problemă legată de sănătate.

Iată principalii factori care contribuie la obezitate

Există mulți factori care contribuie la obezitate. „Obezitatea este multifactorială, ceea ce înseamnă că sunt implicați mulți factori și merg de la genetică, stilul de viață, probleme de sănătate mintală (cum ar fi traume) la efectele secundare ale medicației”, spune dr. Viana.

„Comportamentele pot include inactivitate, modele dietetice, consumul de medicamente și alte expuneri”, adaugă CDC. „Factorii suplimentari care contribuie includ mediul alimentar și de activitate fizică, educația și abilitățile, precum și promovarea și comercializarea alimentelor”.

Care este cauza principală a obezității

Potrivit dr. Viana, nu există o cauză principală a acestei afecțiuni. „Specialiștii în medicina obezității își doresc să existe o cauză numărul unu, deoarece acest lucru ar face tratamentul mult mai ușor”, dezvăluie el. Dar NIH este puțin mai specific, spunând că principala cauză este „mâncare prea multă și mișcare prea puțină .... Dacă consumați cantități mari de energie, în special grăsimi și zaharuri, dar nu ardeți energia prin exerciții și activități fizice, o mare parte din surplusul de energie va fi stocat de corp ca grăsime."

Cum să previi obezitatea

Din fericire, obezitatea poate fi prevenită. „Cel mai bun mod de prevenire este menținerea unui stil de viață sănătos cu exerciții fizice (recomandarea este de cel puțin 30 de minute de exerciții cu intensitate moderată, de 5 ori pe săptămână) și o dietă sănătoasă, care conține alimente procesate minime și se concentrează pe întreg alimente precum proteine ​​slabe, cereale integrale, legume și fructe", sugerează dr. Viana.

Ce trebuie să faceți dacă observați simptome

Dacă sunteți obezi, ar trebui să luați măsuri imediat. „Dacă te lupți cu creșterea în greutate și te simți nesănătos sau crezi că te afectează într-un fel, vorbește cu medicul și va putea să te sfătuiască și, dacă este necesar, să ofere o sesizare către un specialist în medicină pentru obezitate”, sugerează Dr. Viana.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel