Inima și creierul îți atrag toată atenția, dar tiroida - acea glandă în formă de fluture situată sub cutia vocală și deasupra claviculei tale - este adevăratul erou al corpului tău. Produce doi hormoni principali, triiodotironina (T3) și tiroxina (T4), care circulă în fluxul sanguin, influențând funcțiile fiziologice din cap până în picioare. „Fiecare celulă din corpul tău are nevoie de hormoni tiroidieni pentru a funcționa corect", spune J. Woody Sistrunk, MD, membru al consiliului de administrație al Asociatiei americane a tiroidei. „Reglează totul, de la metabolism la sănătatea oaselor, notează Health.
Când nu, apar probleme. Dacă glanda tiroidă este nederactivă, de exemplu, o afecțiune cunoscută sub denumirea de niveluri de hipotiroidism T3 și T4 poate scădea prea mult; deoarece hormonii influențează funcția neurologică, s-ar putea să te simți deprimat. În cazul în care tiroida este hiperactivă, o afecțiune numită hipertiroidie, T3 și T4 se înfioră prea mult, și poți prezenta iritabilitate sau anxietate, explică dr. Sistrunk. Hipertiroidismul îți poate grăbi metabolismul și poate duce la pierderea în greutate, în timp ce hipotiroidismul poate provoca creștere în greutate.
O disfuncție tiroidiană poateinfluența ciclul mentrual. Tiroida ta afectează chiar regularitatea numărului scaunelor: Hipotiroidismul este legat de constipație, iar hipertiroidismul poate aduce BM frecvente, libere.
Există și riscul unor probleme de sănătate mai grave. Când hormonii tiroidieni urcă prea mult, organismul distruge osul vechi mai repede decât poate fi înlocuit, ceea ce grăbește osteoporoza. O tiroidă hiperactivă poate declanșa, de asemenea, tulburarea de ritm cardiac, fibrilația atrială. Pe de altă parte, o tiroidă nefuncțională vă poate face mai predispus la colesterolul ridicat și la complicații cu tensiunea arterială.
Factori de risc
femeile sunt mai presidpuse să dezvolte o problemă tiroidiană. De ce, rămâne oarecum un mister. „Estrogenul joacă cu siguranță un rol într-un fel", spune Terry Davies, MD, codirectorul Tiroidului din Mount Sinai din New York. „Celulele tiroidiene au o mulțime de receptori de estrogen", explică el, ceea ce le-ar face în special sensibile la efectele hormonului feminin.
Există, de asemenea, faptul că multe afecțiuni tiroidiene sunt tulburări autoimune. Cea mai frecventă cauză a unei tiroide nederactive, de exemplu, este boala Hashimoto, în timp ce cea mai frecventă cauză a unei tiroide hiperactive este boala Graves. Și acestea sunt mai susceptibile să afecteze și femeile. De asemenea, genele pot fi importante: Un studiu din 2017 în revista Clinic de tiroidologie a descoperit că aproape jumătate dintre pacienții Hashimoto au antecedente familiale ale bolii.
Vestea bună este că majoritatea afecțiunilor tiroidiene sunt tratabile după ce diagnosticați. Medicul dumneavoastră vă poate face o imagine a ceea ce se întâmplă cu un examen și un test de sânge care vă măsoară nivelul de TSH sau hormonul care stimulează tiroida. Acest hormon este eliberat de glanda pituitară pentru a declanșa tiroida pentru a produce T3 și T4.
Rămâneți echilibrat
Un lucru pe care îl puteți face pentru a vă menține tiroida sănătoasă este să vă asigurați că aveți o sursă bună de iod în dieta dvs. Mineralul este o materie primă critică pentru producerea de T3 și T4. Majoritatea oamenilor consumă suficient iod, deoarece este în alimente fortificate, cum ar fi pâine, precum și sare de masă iodată - doar ½ la ¾ de linguriță vă va duce la ținta zilnică de 150 mcg. Dar dacă sunteți într-o dietă cu un nivel foarte redus de sare sau gătiți numai cu sare de mare, sau nu consumați gluten, este posibil să fie nevoie să vă concentrați pe alte surse, spune dr. Sistrunk. Ouăle, lactatele, peștele cu apă sărată și alge marine vă pot ajuta să îndepliniți necesarul. Persoanele cu hipo- sau hipertiroidism nu au nevoie să consume mai mult sau mai puțin iod decât cantitatea recomandată; nu există nicio dovadă că mineralul poate trata în realitate aceste condiții, iar cantitățile excesive le pot agrava.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.