Ce trebuie să știi despre țânțarii autohtoni. Conf. dr. Carmen Dorobăț: Putem avea astfel de surprize

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
tantari - FOTO: Freepik
tantari - FOTO: Freepik

Țânțarii sunt cunoscuți pentru transmiterea unui număr de boli grave la oameni și animale. Ce trebuie să știi despre țânțarii autohtoni și despre boala gravă pe care o pot transmite.

În sezonul cald, autoritățile de sănătate publică avertizează asupra pericolului reprezentat de țânțarii autohtoni. Țânțarii, acești mici insecte zburătoare, reprezintă nu doar o pacoste în serile de vară, ci și un vector de transmitere a unor boli grave, afectând milioane de oameni anual. În contextul schimbărilor climatice și al globalizării, bolile transmise de țânțari devin o problemă din ce în ce mai presantă la nivel mondial.

Ce trebuie să știi despre țânțarii autohtoni

Conf. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, ce boli pot transmite țânțarii autohtoni. Țânțarii reprezintă mai mult decât o simplă neplăcere. Aceștia sunt vectori periculoși pentru o serie de boli grave, iar eforturile globale pentru prevenirea și controlul acestora sunt esențiale pentru protejarea sănătății publice.

"Țânțarii autohtoni, de regulă, nu au produs nici malarie, nici encefalită West Nile, dar cu mențiunea că malaria este caracteristică pentru zonele tropicale și subtropicale. Pentru arealul nostru geografic, zona litorală, zona Deltei, unde există riscul de infecție cu encefalită cu virusul West Nile.

Virusul West Nile este un virus care se caracterizează prin prezența sa în zona meditareană și este prezent, inclusiv, pe litoralul românesc și Delta Dunării, în anumiți ani. Și la noi în țară putem avea astfel de surprize cu astfel de infecții",  a explicat conf. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Vezi ;i> Cel mai dureros cancer. Provoacă dureri cumplite. Simptomele, aproape imposibil de identificat în stadiile incipiente

Ce este virusul West Nile

Virusul West Nile (VWN) este un arbovirus, adică un virus transmis de artropode, în principal de țânțari, în special de speciile Culex. Acesta a fost identificat pentru prima dată în districtul West Nile din Uganda în 1937. De atunci, virusul s-a răspândit în multe părți ale lumii, inclusiv în Africa, Asia, Europa și America de Nord.

Simptome

Infecția cu virusul West Nile poate varia de la forme asimptomatice la boli grave. Majoritatea persoanelor infectate (aproximativ 80%) nu prezintă simptome. Cu toate acestea, aproximativ 20% dezvoltă o boală ușoară numită febra West Nile, care poate include simptome precum:

- Febră

- Dureri de cap

- Dureri musculare și articulare

- Erupții cutanate

- Ganglioni limfatici umflați

În cazuri rare (aproximativ 1% din infecții), virusul poate cauza boli neurologice grave, cum ar fi encefalita (inflamația creierului) sau meningita (inflamația membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării).

Vezi și: De ce apare infidelitatea în cuplu. Ce se află în spatele relațiilor paralele. Radu Leca: Totul se schimbă. E tulburător

Simptomele acestor forme severe includ:

- Dureri de cap severe

- Febră mare

- Rigiditate a gâtului

- Dezorientare sau confuzie

- Tremurături sau convulsii

- Slăbiciune musculară

- Paralizie

Virusul West Nile este transmis în principal prin înțepăturile țânțarilor infectați. Țânțarii se infectează prin hrănirea cu sângele păsărilor infectate, care sunt principalul rezervor natural al virusului. Odată infectați, țânțarii pot transmite virusul la oameni și alte mamifere, în principal cai.

În cazuri foarte rare, virusul se poate transmite și prin transfuzii de sânge, transplanturi de organe, de la mamă la copil în timpul sarcinii sau alăptării și prin expunerea profesională în laboratoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel