Ce trebuie să știi despre proteza de șold. Dr. Răzvan Ionuț Dragomir: Este miraculos! Pacientul merge fără sprijin

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
proteza de sold - FOTO: Freepik@stocky01
proteza de sold - FOTO: Freepik@stocky01

Proteza de șold este o intervenție chirurgicală majoră care implică înlocuirea articulației șoldului deteriorate cu o articulație artificială. Această intervenție este recomandată în cazul în care pacientul suferă de afecțiuni severe ale articulației șoldului.

Fracturile grave ale șoldului pot necesita protezare pentru a restaura funcția și mobilitatea articulației. Procedura de protezare totală sau parțială de șold este descrisă ca fiind una clasică, presupunând o incizie în zona șoldului, îndepărtarea capului femural și pregătirea femurului pentru implantarea protezei. Proteza este concepută pentru a imita structura naturală a șoldului și poate înlocui parțial sau total articulația afectată.

Când se recomandă proteza de șold

Dr. Răzvan Ionuț Dragomir, medic primar Ortopedie Traumatologie la Spital Clinic SANADOR, a detaliat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL procedura complexă a protezării totală sau parțiale de șold, oferind o perspectivă asupra importanței acestei intervenții chirurgicale în tratamentul fracturilor de șold, în special în cazul persoanelor în vârstă cu osteoporoză avansată și comorbidități asociate.

Dr. Răzvan Ionuț Dragomir, medic primar Ortopedie Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL ce presupune protezarea totală sau parțială de șold. 

"Protezarea totală de șold sau cea parțială este variantă a doua de tratament pentru fractura de șold care e rezervată persoanelor vârstnice cu osteoporoză avansată, cu comorbidități, cu deplasare. În aceste situații, speranța de vindecare a acestor fracturi este extrem de mică și atunci ne focusăm pe reabilitarea pacientului cât mai precoce.

Timpul dintre producerea fracturii și intervenția chirurgicală este esențial pentru o persoană vârstnică. Cu cât rezolvăm situația mai repede, cu atât pacientul se vindecă mai repede. 

Protezarea totală este o intervenție chirurgicală clasică. Se face printr-o incizie în zona șoldului. Se îndepărtează capul femural care e detașat de restul femurului. Se pregătește partea de sus a femurului cu un instrumentar specific care ne conduce către o zonă unde putem implanta partea femurală a protezei. 

Este o tijă care intră în interiorul femurului. Are o angulație care imită partea naturală a femurului. Se fixează o bilă care va înlocui capul femural și această bilă va fi articulată cu partea de pe bazin a șoldului, asta în cazul protezării parțiale.

În cazul protezării totale se înlocuiește și partea de pe bazin și, în felul acesta, pacientul are o articulație nouă. După o astfel de intervenție pacientul se mobilizează imediat, cu sprijin total. Își folosește șoldul normal.

Proteza de șold - FOTO: Freepik@brgfx

Recuperarea post-operatorie este mult mai rapidă decât în situația fixării. Asta este miraculos fără ca el să aibă restricții de sprijin. Merge calcă pe picior a doua zi după operație.

Sunt mai multe căi de abordare a articulației șoldului. Este aceeași intervenție chirurgicală pe care o abordăm și în cazul coxartrozei, care este o boală degenerativă articulară. În cazul acesta înlocuim capul femural pentru că s-a frânt colul femural, dar în celalalte situații înlocuim toată extremitatea de sus a femurului pentru că s-a deteriorat",  a explicat dr. Răzvan Ionuț Dragomir, medic primar Ortopedie Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR. 

Este o intervenție importantă, majoră, pacientul trebuie pregătit rapid pentru că este o situație de urgență. Încercăm să corectăm patologia asociată cât mai rapid pentru ca intervenția să se desfășoare în siguranță. 

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel