Ce trebuie să știi despre lenjeria ta intimă dacă vrei să ții departe afecțiunile ginecologice. Regulile despre lenjeria intimă pe care orice femeie ar trebui să le știe sunt simple. Lenjeria intimă este, fără îndoială, una dintre cele mai importante părți din ținuta fiecăreia dintre noi.
Alegerea lenjeriei potrivite nu numai că vă poate îmbunătăți experiența vestimentară, dar poate contribui și la sănătatea dumneavoastră. Astăzi, vom vorbi despre unele obiceiuri care sunt esențiale atunci când vine vorba de lenjerie intimă.
Evitați purtarea sintetică
Experții recomandă să alegeți pentru lenjerie intimă un material respirabil, cum ar fi bumbacul. Țesătura sintetică și de mătase poate capta umezeala, crescând astfel riscul de infecție.
Materialele sintetice precum nailonul și spandexul nu permit zonei să respire. În schimb, ele captează căldura și umiditatea, creând un teren perfect de reproducere pentru infecțiile cu drojdie, arată Healthline.
Vezi și: De ce să nu mai lași hainele ude în mașina de spălat. Cum te poți îmbolnăvi
Ferește-te de detergentul tău
Pielea din apropierea organelor genitale este mai sensibilă în comparație cu alte părți ale corpului. Prin urmare, se recomandă utilizarea unui detergent hipoalergenic. Toate tipurile de lenjerie intimă ar trebui să fie manipulate mai ușor decât restul garderobei. Acest lucru nu se datorează faptului că sunt articole delicate, ci se datorează faptului că lenjeria intimă atinge zone ale pielii mult mai sensibile, pentru perioade lungi de timp.
Kelly-Jones recomandă utilizarea săpunului blând, hipoalergenic pentru a le spăla, deoarece "orice săpun sau produs chimic de lângă vulvă poate duce la iritații, mâncărime, reacții alergice".
Cel mai sigur mod de a-ți spăla lenjeria intimă
Pe lângă faptul că trebuie să-i speli separat, pentru sănătatea organelor tale genitale este indicat să folosești un detergent – fie lichid sau solid – hipoalergenic și, eventual, fără parfum. Fiindcă zona intimă este mereu caldă și chiar umedă, anumite substanțe pot da reacții neplăcute – de la înroșirea pielii la alergii și chiar apariția eczemelor. Renunță și la balsamul de rufe atunci când speli lenjeria intimă.
Kelly-Jones recomandă utilizarea săpunului blând, hipoalergenic pentru a le spăla, deoarece "orice săpun sau produs chimic de lângă vulvă poate duce la iritații, mâncărime, reacții alergice".
Coleg de cameră bolnav sau cineva din familie? Nu amesteca lenjeria intimă în aceeaşi încărcătură a mașinii de spălat.
Nu amesteca lenjeria intimă contaminată cu lenjeria curată sau cu pantalonii.
Spălați lenjeria intimă separat de hainele care au fost contaminate cu alte fluide corporale.
Schimbați zilnic lenjeria intimă
Nu uitați să vă schimbați lenjeria intimă în fiecare zi. Pentru persoanele care transpira foarte mult, lenjeria intimă trebuie înlocuită în consecinţă pe măsură ce drojdia şi infecţiile bacteriene se dezvoltă în locurile umede.
"Mulți dintre pacienții mei sunt deranjați de această umiditate. Cred că acest lucru nu este cel mai sănătos de comportament, poate provoca iritații. Lenjeria intimă căptușită cu bumbac va rezolva această problemă și este OK să se schimbe mai mult de o dată pe zi", a precizat explică Dr. Alyse Kelly-Jones, medic ginecolog, potrivit Healthline.
După ce au fost purtate, puneți lenjeria intimă la spălat.
Vezi și: Îmbrățișările, efect asupra inimii. De câte ori ar trebui să ții în brațe pe cineva
Nu purta lenjerie de corp în timpul nopții
Există o mulțime de dezbateri pe marginea acestui subiect. Nu purta lenjerie de corp pe timp de noapte pentru a menține aerisirea corpului. Acest lucru reduce riscul de infecție din cauza transpirații nocturne. Puteți renunța la această recomandare dacă nu vă simțiți confortabil. Dormitul fără lenjerie intimă permite zonei să respire peste noapte și păstrează umiditatea normală, astfel încât bacteriile nu se pot răspândi.
Lenjerie intimă confortabilă: Purtarea lenjeriei strânse nu numai că poate ajunge să fie inconfortabilă, dar va fi, de asemenea, dăunătoare, deoarece poate duce la piele iritată și circulație obstrucționată.
Cât de des trebuie schimbată lenjeria intimă. Care sunt indiciile care arată că ar trebui să o înlocuiești. Ce boli riști
Lenjeria intimă nu are termen de expirare, însă specialiștii ne sfătuiesc să o înlocuim periodic pentru a preveni apariția unor infecții. Există un punct optim în care ar trebui să le aruncați pe cele vechi și să cumpărați altele noi?
Răspunsul nu este atât de simplu pe cât ai crede, spune Taraneh Shirazian, MD, medic ginecolog la NYU Langone Health, potrivit Health.
Pentru început, nicio dovadă medicală nu arată că purtarea lenjeriei vechi este cu siguranță nesănătoasă sau un factor de risc pentru o afecțiune vaginală, spune dr. Shirazian. Dar în ceea ce privește confortul și reducerea șanselor ca orice probleme să se întâmple - cum ar fi o reacție alergică sau o infecție - este logic să vă înlocuiți lenjeria intimă în mod regulat, recomandă ea.
Vezi și: 4 sosuri periculoase pentru diabet. De ce trebuie să renunți la ele, chiar dacă îți plac
Când ar trebui înlocuită lenjeria intimă
Dr. Philip Tierno, profesor clinic de microbiologie și patologie la NYU School of Medicine, este de acord că lenjeria intimă nu are o dată de expirare. Dar dacă lenjeria intimă are urme de uzură, precum găuri sau elastice rupte ar fi cazul să le înlocuiești.
Ce se poate întâmpla dacă purtați lenjerie intimă veche?
Riscul nu este mare, dar lenjeria uzată ar putea reprezenta într-adevăr o problemă de sănătate. În cazul în care o pereche nu se mai potrivește în mod corespunzător, aceasta ar putea reprezenta un factor de risc. Există posibilitatea să se acumuleze umezeală și astfel să apară infecțiile.
Iar dacă cusăturile lenjeriei intime sunt destrămate, acestea ar putea irita pielea și ar putea duce la tăieturi sau escoriații care cresc riscul de infecție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.