Ce trebuie să știi despre infecția cu E.coli. Dr. Adrian Marinescu: E puțin probabil să o facem din apă. E greu de probat

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
ecoli - FOTO: Freepik@maxxasatori
ecoli - FOTO: Freepik@maxxasatori

Autoritățile de la malul mării sunt în alertă după ce în anumite zone concentrația de E.coli a depășit valorile admise. 

Autoritățile de la malul mării au emis o alertă după ce s-au înregistrat niveluri de E.coli care depășesc limitele admise în anumite zone de plajă. Deși prezența acestei bacterii în apă poate ridica semne de întrebare, specialiștii subliniază că riscul de infecție pentru înotători nu este neapărat mare.

Ce trebuie să știi despre E.coli

Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist și directorul medical al Institutului Matei Balș, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, ce trebuie să știm despre infecția cu E.coli. 

"Dacă vorbim de bacteria în sine poate pune multe probleme pentru sănătate, începând de la infecții urinare, digestive, infecții generalizate. Dar faptul că avem o concentrație peste normal în apa mării nu este echivalent cu faptul că oamenii, în momentul în care au făcut baie au și o mare probabilitate de a face infecție. 

Trebuie știut că trebuie să fie prudenți. Contactul este unul accidental, că nimeni nu bea din apa aia. E un contact accidental care, în principiu, nu are o mare probabilitate să dea infecție activă. Dacă vorbim de copii mici, în cazul lor, riscul e mai mare să intre în contact cu apa, dar s-a demonstrat că nu e un risc atât de mare",  a explicat dr. Adrian Marinescu, medic infecționist, directorul medical al Institutului Matei Balș, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Vezi și: Hesperidina, compusul din sucul de portocale reduce tensiunea arterială și colesterolul

Infecția cu E.coli, mai frecventă din alimente

În sezonul estival, riscurile sunt amplificate de toxiinfecțiile alimentare, care sunt mult mai frecvente decât infecțiile provocate de contactul cu apa contaminată.

Dr. Marinescu subliniază că riscul de infecție digestivă din apă este scăzut comparativ cu riscurile asociate cu alimentele și băuturile contaminate.

"Ce se întâmplă în mod concret când facem o infecție cu E.coli. Cel mai adesea mă gândesc la ce se întâmplă vara, iar vara sunt acele toxiinfecții alimentare. Riscul e mult mai mare a face prin alimentele contaminate sau lichidele pe care le bem decât din acea apă. Putem face și o infecție digestivă din apă care să ducă la deshidratare. E puțin probabil să o facem din apă. 

La persoana în vârstă și la copilul mic pot să apară complicații. E greu de probat că simptomele pot avea legătură cu apa. E ușor de zis că am intrat într-o apă care avea concentrație mai mare, dar poate fi de la alimentele pe care le-am consumat", a mai explicat dr. Adrian Marinescu, medic infecționist. 

Vezi și: Complicațiile dializei în insuficiența renală cronică. Managementul și prevenția problemelor asociate cu tratamentele de substituție renală

Simptome

E.coli - FOTO: Freepik@Ruslan Batiuk

Totuși, pentru copiii mici și persoanele vârstnice, complicațiile pot apărea din cauza deshidratării severe, care poate fi cauzată de diaree și vărsături.

Simptomele posibile ale infecțiilor cu E.coli includ greață, vărsături, diaree și stare generală modificată. În cazurile extreme, deshidratarea netratată corespunzător poate duce la complicații serioase care pot afecta sănătatea.

"Simptomele pot varia de la greață, vărsături, diaree, stare generală modificată, mergând până la ce e mai rău. Marea problemă la extremele de vârstă și aici vorbim de copii și persoanele în vârstă este că deshidratarea care nu este corectată la timp, poate să ducă la niște lucruri neplăcute care pot afecta sănătatea. 

Deshidratarea poate duce la complicații în sine", a mai explicat dr. Adrian Marinescu, medic infecționist și directorul medical al Institutului Matei Balș, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Vezi și: Inteligența artificială revoluționează gestionarea bolilor inflamatorii intestinale. Rolul său în imagistica medicală pentru diagnosticul bolilor inflamatorii intestinale

E.coli, ce este

Escherichia coli (E. coli) este o bacterie gram-negativă care face parte din flora normală a intestinului uman și animal. De obicei, este inofensivă și ajută la digestie, dar anumite tulpini de E. coli pot cauza infecții și probleme de sănătate.

Caracteristici generale ale E. coli

Tipuri de tulpini: Majoritatea tulpinilor de E. coli sunt inofensive, dar unele, cum ar fi E. coli O157, pot provoca boli grave. 

E. coli se poate răspândi prin contactul cu apă sau alimente contaminate, prin igienă precară, sau prin contact direct cu persoane infectate, potrivit Mayo Clinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel