Ce trebuie să știi despre cum te afectează aerul condiționat. Care este diferența de temperatură optimă

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
aerul conditionat - FOTO: Freepik
aerul conditionat - FOTO: Freepik

Ce trebuie să știi despre cum te afectează aerul condiționat. Există o diferență optimă de temperatură pe care trebuie să o ai între spațiul interior și cel exterior.

Ce trebuie să știi despre cum te afectează aerul condiționat. În zilele toride de vară, mulți dintre noi apelează la aerul condiționat pentru a răcori încăperile în care ne desfășurăm activitatea sau locuim.

Iată ce trebuie să știi despre cum te afectează aerul condiționat.

Afectează aerul din interior

Dacă lucrați într-o clădire cu aer condiționat și ventilație slabă, puteți crește riscul de a suferi de ”sindromul clădirii bolnave”. Simptomele includ dureri de cap, tuse uscată, amețeli și greață, probleme de concentrare, oboseală și sensibilitate la mirosuri.

Aerul condiționat deshidratează

Aparatele de aer condiționat aspiră umezeala dintr-o încăpere pentru a scădea umiditatea și a o răci. Acest lucru poate extrage apa de pe piele, uscând-o, notează WebMD.

Aerul condiționat usucă ochii

Lipsa de umiditate din spațiile cu aer condiționat vă poate usca ochii. Acest lucru îi poate face să fie iritați și mâncărimi și poate chiar să vă încețoșeze vederea.

Vezi și: Disomnia, tulburarea de somn cu efect asupra calității vieții. Neliniștea și somnolența exagerată, printre simptome

Aerul condiționat stimulează metabolismul

Studiile arată că mai mult timp petrecut pe vreme rece te poate ajuta să slăbești. Corpul dumneavoastră poate dezvolta o cantitate mai mare de ”grăsime brună” sănătoasă, care arde energia, pe măsură ce se confruntă cu un aer mai friguros.

Aerul condiționat pe vreme caldă vă poate ajuta să vă mențineți într-o stare răcoroasă, dar va trebui, de asemenea, să reduceți temperatura din interior iarna pentru a vedea un beneficiu real.

Te ajută să gândești

Un studiu Harvard din 2018 a arătat că studenții care au locuit în cămine fără aer condiționat în timpul lunilor fierbinți de vară au avut rezultate mai slabe la testele cognitive decât cei care au avut aer condiționat central rece.

Vezi și: Nisip la rinichi: primul semn de alarmă. Confuzia pe care o fac toți cu infecția urinară. Dumitrache: Există nisipul și sunt mulți pacienți care vin cu acest simptom

Irită căile respiratorii

Studiile arată că persoanele care lucrează în clădiri cu aer condiționat au mai multe probleme respiratorii (pasaje nazale iritate, probleme de respirație) decât persoanele care lucrează în clădiri cu ventilație naturală.

Vă poate provoca dureri de cap

Dacă vă petreceți timpul în spații interioare cu sisteme HVAC murdare sau care nu sunt bine întreținute, este mai probabil să aveți dureri de cap sau chiar migrene. Într-un studiu, 8% dintre persoanele care lucrează în medii de aer interior nesănătoase au avut dureri de cap 1-3 zile pe lună, iar 8% au avut dureri de cap zilnice.

Aerul condiționat scade toleranța la căldură

Oamenii de știință au inventat termenul de ”model de confort adaptiv” pentru a descrie de ce dacă petreci mai mult timp în aerul condiționat îți este mai greu să faci față temperaturilor ridicate. Temperatura ta ideală depinde în parte de temperatura la care ai fost expus recent. Cu cât petreceți mai mult timp în spații pompate cu aer condiționat, cu atât vă veți simți mai puțin confortabil la căldură și umiditate.

Aerul condiționat predispune la alergii

Dacă vă păstrați filtrele aparatului de aer condiționat curat, acesta vă poate ajuta să domoliți alergiile. Dar un sistem HVAC poate deveni rapid un adăpost pentru alergenii microbieni. Asigurați-vă că vă faceți inspectarea periodică a sistemului și că îl mențineți bine întreținut, astfel încât să nu vă agravați problemele legate de alergii.

Vezi și: Brusturele, planta antireumatică cu efect prebiotic. Lidia Fecioru: După 10 zile, cu acest alcool ne facem frecție

Vă ajută să dormiți

Experții spun că dormitul într-o cameră care are între 15-21 grade este ideal pentru cea mai bună odihnă. Acest lucru se datorează faptului că organismul tău se răcește ca parte a ciclului natural de somn, așa că o cameră răcoroasă ajută ca acest lucru să se întâmple. Uneori, aerul condiționat este instrumentul de care aveți nevoie pentru a vă aduce spațiul de dormit la temperatura potrivită.

Salvează vieți în timpul valurilor de căldură

Aerul condiționat poate veni cu unele efecte negative, dar nu există nicio îndoială că poate salva vieți atunci când temperaturile cresc. Odată ce temperatura corpului depășește 38 grade, riscați să vă epuizați din cauza căldurii - greață, crampe, amețeli, senzație de leșin - iar dacă continuați să vă încălziți, puteți suferi un accident vascular cerebral din cauza căldurii.

Vezi și: Cofeina, efect de placebo. Care este rolul cafelei de dimineață

Care este diferența optimă de temperatură

”Aparatul de aer condiționat trebuie reglat astfel încât diferența de temperatură dintre interior și exterior să fie cu maxim 5 grade Celsius mai mică. Exemplu: dacă afară sunt 38 de grade Celsius, în interior putem să setăm aerul condiționat cu maxim 5 grade mai puțin, adică la 33 grade Celsius.

De asemenea, filtrele aparatelor de aer condiționat trebuie curățate și dezinfectate periodic, pentru a reduce riscul îmbolnăvirilor datorate microorganismelor ce se pot dezvolta în interiorul acestora”, notează Direcția de Sănătate Publică Hunedoara.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel