Ce trebuie să știi despre cafea dacă ai probleme cardiace. Dr. Cătălina Arsenescu: Dacă îi dau unui om o cafea și o bea de plăcere, nu o să îi facă rău. O să îi facă rău dacă îi interzic

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
cafea - FOTO: Freepik
cafea - FOTO: Freepik

"În viața asta nu trebuie să spui numai NU". Pentru persoanele cu probleme cardiace, cofeina poate fi un stimulent problematic, având potențialul de a crește tensiunea arterială pe termen scurt. Iată ce trebuie să știe cardiacii despre consumul de cafea.

Cu o popularitate incontestabilă în rândul iubitorilor de cafea, această băutură aromatică atrage atenția nu doar datorită gustului său bogat, ci și din cauza efectelor sale asupra sănătății, în special în cazul celor cu probleme cardiace. În timp ce cafeaua rămâne una dintre băuturile preferate la nivel mondial, este important să fim conștienți de impactul său asupra sănătății cardiace, în special în cazul persoanelor cu afecțiuni cardiace.

Cardiacii și cafeaua

Prof. univ. dr. Cătălina Arsenescu, medic cardiolog, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, ce trebuie să știe cardiacii despre consumul de cafea. Consumul moderat de cafea este legat de aspectul psihologic al acestei decizii.

"Eu întotdeauna le recomand pacienților o cafea. Ce rău poate să facă. În condițiile în care frustrezi un om căruia îi place să bea o cafea…nu o să moară, nu o să facă nicio patologie. Din contră, o să se simtă frustrat dacă nu îi recomandăm sau dacă nu îi dăm voie să bea o cafea.

Nu o să îi spunem să bea cafeaua în cana cu lapte. Îi spunem să bea cu o anumită limită. Asta e altă socoteală, dar oricărui om dacă îi dau o cafea și o bea de plăcere, nu o să îi facă rău. O să îi facă rău dacă îi interzic.

În viața asta nu trebuie să spui numai NU. Trebuie să îi spui omului și pacientului că are voie ceva",  a explicat prof. univ. dr. Cătălina Arsenescu, medic cardiolog, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă mâncăm mâncare picantă. Dr. Ovidiu Calapod: Poate agrava simptomele

Afecțiuni cardiace - FOTO: [email protected]

Cofeina, impact asupra tensiunii arteriale

Cofeina poate crește temporar tensiunea arterială după consum. Pentru persoanele cu hipertensiune arterială sau alte probleme cardiace, acest efect poate fi problematic și poate duce la complicații. Cofeina poate influența ritmul cardiac, în special în cazul celor cu aritmii cardiace. Consumul excesiv de cafea poate agrava aceste probleme și poate duce la palpitații sau alte simptome neplăcute.

Vezi și: Două remedii simple pentru scăderea colesterolului. Dr. Roxana Novac: E musai

Unele cercetări sugerează că consumul excesiv de cafea poate contribui la stresul oxidativ în organism, ceea ce poate afecta negativ sănătatea cardiovasculară pe termen lung. Cu toate acestea, este necesară mai multă cercetare pentru a înțelege pe deplin impactul acestui aspect.

Cofeina poate avea un impact semnificativ asupra persoanelor cu afecțiuni cardiace, iar consumul trebuie gestionat cu atenție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel