Ce trebuie să știi despre apa oxigenată. Care sunt riscurile folosirii acesteia

Monika Baciu |
Data publicării:
apa oxigenata - FOTO: Freepik@Rhjphotoandilustration
apa oxigenata - FOTO: Freepik@Rhjphotoandilustration

Ce trebuie să știi despre apa oxigenată. Deși este folosită ca dezinfectant, există niște riscuri asociate odată cu utilizarea acesteia.

Ce trebuie să știi despre apa oxigenată. În timp ce unii pot folosi peroxidul de hidrogen ca dezinfectant pentru piele, există riscul unor efecte secundare grave. Formulele pure vândute în farmacii nu sunt dovedite a fi eficiente pentru niciun alt tip de îngrijire sau tratament al pielii.

O căutare rapidă pe internet pentru utilizarea peroxidului de hidrogen pentru piele poate dezvălui rezultate contradictorii și, adesea, confuze. Unii utilizatori îl prezintă ca fiind un tratament eficient împotriva acneei și un iluminator al pielii. Uneori este folosit ca dezinfectant, dar poate provoca efecte secundare grave atunci când este folosit pe piele.

Peroxidul de hidrogen este folosit pentru a dezinfecta uneltele, pentru a decolora părul și pentru a curăța suprafețele. Este, de asemenea, utilizat în îngrijirea orală și în grădinărit. Poate fi incomod să știți că un tratament pentru piele atât de apreciat poate fi folosit și ca agent de curățare a casei.

Potrivit Centrului Național de Otrăvire din Capitală, produsele cu peroxid de hidrogen eliberate fără prescripție medicală (OTC) conțin concentrații ”sigure” de 3%, în timp ce unele versiuni industriale conțin până la 90%, potrivit Healthline.

Apa oxigenată, efect dezinfectant

Medicul dumneavoastră poate folosi peroxidul de hidrogen în doze mici pentru a ajuta la tratarea cazurilor de stres oxidativ la nivelul pielii. Cu toate acestea, nu este considerat pe scară largă ca fiind un produs sigur pentru îngrijirea alternativă a pielii. Aflați mai multe despre riscurile pentru pielea dumneavoastră și ce ar trebui să folosiți în schimb.

De ce ar trebui să nu folosiți peroxidul de hidrogen pe piele

Peroxidul de hidrogen este un tip de acid care are o culoare de la albastru deschis la translucid. Acest dezinfectant este disponibil pentru utilizare fără prescripție medicală în concentrații mai mici decât cele concepute pentru uz industrial. Îl puteți cumpăra sub formă de șervețele sau sub formă de lichid pe care îl puteți aplica cu un tampon de vată.

Este folosită uneori pentru a trata cazurile minore ale următoarelor afecțiuni:

- arsuri

- tăieturi

- infecții

- zgârieturi

- keratoza seboreică

Cadrele medicale nu mai folosesc acest acid ca agent dezinfectant. Peroxidul de hidrogen poate deteriora involuntar celulele sănătoase din jurul rănilor care sunt necesare pentru vindecare. Un studiu din 2012 a raportat acest efect secundar negativ al utilizării peroxidului de hidrogen a apărut la șoareci.

Susținătorii susțin că efectele sale de vindecare a rănilor se pot traduce în tratamentul acneei și a altor probleme ale pielii, cum ar fi hiperpigmentarea. Cu toate acestea, pericolele produsului depășesc cu mult orice beneficii potențiale atunci când vine vorba de pielea ta.

Aceste complicații includ:

- dermatită (eczeme)

- arsuri

- bășici

- urticarie

- roșeață

- mâncărimi și iritații

În afară de efectele secundare asupra pielii, peroxidul de hidrogen poate provoca, de asemenea,:

- toxicitate sau fatalitate atunci când este inhalat sau înghițit

- un risc potențial mai mare de cancer

- vătămarea ochilor

- leziuni ale organelor interne

Riscuri mai grave sunt asociate cu concentrații mai mari și cu utilizarea pe termen lung. Dacă vă pătați pielea cu peroxid de hidrogen, aveți grijă să clătiți bine zona cu apă. Este posibil să fie nevoie să clătiți timp de până la 20 de minute dacă vă intră în ochi.

Pentru albirea pielii, un studiu mai vechi a raportat că aveți nevoie de o concentrație cuprinsă între 20 și 30%. Acest lucru este mult mai mare decât cele 3 procente considerate sigure pentru uz casnic. Riscurile de arsuri și cicatrici sunt mult mai mari decât orice efecte potențiale de iluminare a pielii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel