Ce trebuie să știi când pleci iarna la drum. Zăpada a pus stăpânire peste o bună bucată din țară. În aceste zile se circulă cu dificultate pe drumuri, iar trenurile au întârzieri din cauza zăpezii abundente. Dr. Tudor Ciuhodaru a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL ce trebuie să avem în vedere când pornim la drum cu mașina.
”Nu consumați alcool. Nu plecați niciodată la drum fără să aveți un plin făcut. La un consum mediu de 1 litru pe oră, un plin vă asigură încălzirea în mașină cel puțin pentru o zi. Trebuie să aveți apă, alimente, pături, medicamentele pentru bolile cronice.
Trebuie evitată imobilizarea prelungită. Mașina trebuie să fie în regulă, să nu aibă pierderi de gaze pentru că vă intoxicați în mașină. Nu părăsiți mașina să vă duceți la un adăpost, mai ales în câmp, noaptea, în frig, vânt. Vă puteți rătăci și se pot întâmpla foarte multe”, a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar de medicină de urgență.
Ce trebuie să faci înainte de a pleca în călătorie
Nimic nu se compară cu a fi în mijlocul pustietății, doar pentru a afla că o trecătoare este închisă și că va trebui să vă întoarceți înapoi cinci ore în întuneric. În general, Google Maps actualizează rutele în funcție de pericole, dar nu vă puteți baza pe asta, mai ales în zonele mai îndepărtate. Nu durează mult timp pentru a face aceste cercetări, iar informațiile despre închiderile de drumuri sunt, de obicei, destul de ușor de găsit.
Astfel, este indicat să verificați starea drumurilor pe care urmează să le parcurgeți.
Faceți un control al mașinii
Dacă aveți de gând să parcurgeți mulți kilometri în frig, este o idee bună să vă faceți inspecția autovehiculului de către un profesionist - sau cel puțin de către cineva care știe cu adevărat ce face. Se recomandă o inspecție completă, dar iată o listă de verificare rapidă a lucrurilor la care trebuie să acordați o atenție sporită:
- Asigurați-vă că sistemul de încălzire este în stare bună de funcționare și că aveți suficient antigel în radiator.
- Verificați toate luminile și înlocuiți cele care par a fi slabe.
- Dacă lamelele ștergătoarelor de parbriz sunt uzate, nu așteptați să le înlocuiți. Vă veți mulțumi când vremea se va înrăutăți.
- Asigurați-vă că aveți lichid de ștergătoare de parbriz adecvat anotimpului.
- Verificați starea bateriei.
- Luați în considerare posibilitatea de a face un schimb de ulei și, dacă o faceți, cereți un ulei adecvat pentru iarnă (uleiurile de motor sunt clasificate în funcție de nivelurile de vâscozitate la diferite temperaturi) care încă funcționează cu motorul dvs. specific, notează Road Trippers.
Anvelope și lanțuri
Anvelopele au o secțiune specială, deoarece pentru conducerea pe timp de iarnă sunt foarte importante. Dacă anvelopele prezintă semne de uzură, își pierd banda de rulare sau, în general, arată prost, înlocuiți-le. Acest lucru ar putea părea evident, dar anvelopele sunt singurul lucru care leagă vehiculul dvs. de șosea, așa că sunt destul de importante.
De fapt, testele au arătat că o pereche bună de anvelope de iarnă este, fără îndoială, mai importantă decât a avea tracțiune integrală.
Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă în România prin Ordonanța Guvernului nr. 5/2011 pentru modificarea și completarea OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006
Este important de reținut că legea NU prevede o dată limită de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă sau o temperatură minimă care să declanșeze procesul. Așadar, anvelopele specifice sunt necesare dacă mașina circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp, iar de la momentul elaborării legii aceste prevederi nu au suferit modificări.
Registrul Auto Român precizează că denumirea “all seasons” este una comercială, folosită de producătorii de anvelope, dar care nu are un corespondent în legislația națională a României. Indiferent care este denumirea comercială a unui pneu, dacă acesta este inscripționat cu literele M şi S (însemnând mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, el îndeplinește cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia rutieră națională.
"Independent de ceea ce ne spune legislația, un conducător auto conștiincios ar trebui să știe că, sub temperatura de 10 grade Celsius, anvelopele pe care le-a utilizat în timpul verii nu mai prezintă același grad de siguranță rutieră", explică ing. Cristian Bucur, directorul tehnic al RAR, potrivit unei postări pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.