O bună sănătate a inimii la vârsta mijlocie duce la un risc mai scăzut de demență mai târziu în viață, susțin cercetători de la Institutul Karolinska din Stockholm. Aceștia au analizat datele a 1.449 de participanți la studiul finlandez privind factorii de risc cardiovascular, îmbătrânirea și demența, înscriși în 1972-1987, evaluați în 1998. 744 dintre aceștia, fără demență, au fost monitorizați până târziu în viață (2005-2008).
Concluzia: cercetătorii au descoperit că participanții cu scoruri de sănătate cardiovasculară intermediare sau ideale începând cu vârsta mijlocie, în special pentru factorii comportamentali, au avut un risc mai mic de demență mai târziu în viață decât participanții cu scoruri slabe.
Sănătatea cardiovasculară a fost evaluată în funcție de șase factori - trei comportamentali (starea fumatului, activitatea fizică și indicele de masă corporală) și 3 biologici (glucoza plasmatică în repaus alimentar, colesterolul total și tensiunea arterială). Demența a fost diagnosticată la 61 de persoane în prima urmărire și la alte 47 de persoane în a doua, susține un comunicat al revistei PLOS.
Autorii susțin că menținerea sănătății cardiovasculare pe tot parcursul vieții, în special pe partea de fumat, exerciții fizice și indicele de masă corporală, ar putea reduce riscul de demență mai târziu în viață.
Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.