În România, masa de după slujba de Înviere este o tradiție îndrăgită și profund înrădăcinată în cultura și spiritualitatea românească.
După ce credincioșii participă la slujba de Înviere, mulți se întorc acasă pentru a sărbători cu o masă festivă alături de familie și prieteni.
Această masă are o semnificație specială și este considerată un moment de bucurie pentru cei prezenți.
Meniul mesei de după slujba de Înviere variază în funcție de regiune și preferințe, dar de cele mai multe ori este vorba de un adevărat festin, cu mâncare multă și grea pregătită de gospodine înainte de Paște. De la ouă roșii, la drob de miel și pască, uneori și sarmale sau friptură.
Medicul Doru Negru atrage atenția că masa din noaptea de Înviere trebuie să fie cât mai ușoară și subliniază că nu trebuie să mâncăm tot ce s-a pregătit chiar din acea noapte, ci putem aștepta până a doua zi, iar noaptea să ciocnim un ou roșu sau să mâncăm puțin cozonac cu un pahar de vin roșu.
"E tradiție! Și care e problema că mănânci seara aia? Care e problema că ai făcut-o o dată? Nu se întâmplă nimic.
Ce, e prima sau ultima oară când mâncăm după ora 12 noaptea? Hai să fim serioși!
Dar nu ne-am dus cu toții la nuntă și am mâncat de la ora amiezii, serii până a 2-a zi dimineața.
Mănânci un ou, ai ciocnit un ou, e tradiție, e firesc.
O feliuță de cozonac și pe un pahar de vin. Care-i problema?
Păi nu ai venit acasă de la Biserică și ai mâncat și stufatul, și drobul și friptura. Că evident că după aia, când te pui în pat faci indigestie", a declarat Dr. Doru Negru, medic de boli interne, diabet, nutriție, boli metabolice la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.