Dr Cristian Iatagan, medic primar urolog cu supraspecializare în chirurgie robotică, a explicat în cadrul ”Dicționarului medical” în ce condiții apare incontinența urinară, dar mai ales ce trebuie făcut în cazul acesteia. De asemenea, medicul a subliniat că aceasta este mai prezentă la femei, putând deveni o problemă delicată, din punct de vedere social.
”Incontinența urinară este un subiect delicat, din păcate, din ce în ce mai prezent în viața de zi cu zi, și este o problemă extrem de delicată, atât din punct de vedere social. Pentru un pacient care ajunge să aibă probleme de incontinență, calitatea vieții este cea mai proastă la care ne putem referi.
Cu înaintarea în vârstă, peste tot în lume, și prevalența incontinenței urinare este din ce în ce mai mare. Practic nu există o singură boală. Incontinența urinară este consecința a o multitudine de suferințe, de boli care duc la simptomul pierderii de urină. Care desigur, poate să fie absolut accidental sau ocazional, (...) dar sunt și pacienți care pierd cantități mari de urină sau sunt incontinenți”, a explicat dr. Cristian Iatagan, pentru DC Medical.
Prima vizită, la medicul de familie
”Incontinența urinară este un simptom dat de o multitudine de boli, care apare atât la femei, cât și la bărbați. Putem simplifica foarte mult lucrurile. La doamne, de cele mai multe ori sunt probleme din sfera ginecologică, probleme de statică pelvină. Este vorba de femeile care, cu înaintarea în vârstă, eventual cu luarea în greutate, astfel că statica pelvină se modifică. Organele nu mai stau la locul lor, vezica urinară are tendința de a sta în altă poziție, poate să apară un prolaps ginecologic. De cele mai multe ori așa apare incontinența. Dar există diferite tipuri de incontinență: de efort, de stres, imperiozități micționale. Atunci când simptomul apare, este bine ca o femeie să facă o vizită la ginecolog, iar dacă nu, măcar o vizită la medicul de familie care să prescrie o serie de analize, inclusiv cele de urină. De altfel, consultul ginecologic face parte din pachetul anula de screening pe care ar trebui să îl facă populația feminină”, a explicat dr. Cristian Iatagan.
De altfel, acesta a subliniat că există o tendință în rândul femeilor trecute de o anumită vârstă, care asociază consultul ginecologic cu viața sexuală și care consideră că nu mai este cazul să facă un astfel de consult. ”Uneori patologia este de graniță, între ginecologie și urologie, iar soluțiile, care sunt foarte multe, pot să fie niște soluții de echipă”, a mai spus medicul, precizând că aceasta este o supraspecializare, de nișă, uro-ginecologie, fiind urologi care cunosc partea de ginecologie în acest lucru și care fac operațiile și tratamentele respective și sunt ginecologi specializați pe această patologie.
”La bărbați, lucrurile sunt puțin mai diferite. Incontinența urinară este mai rară, dar de cele mai multe ori, traduce o problemă mai serioasă. Un episod de incontinență impune un consult urologic”, a adăugat dr. Iatagan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.