Foarte multe persoane care s-au vaccinat vor să afle dacă au dezvoltat anticorpii care să-i protejeze în fața unei infecții. De asemenea, persoane care au trecut prin infecție sau care urmează să primească vaccinul, ar putea dori să afle dacă au anticorpi.
Spre exemplu, pentru persoanele care nu știu să fi avut infecție COVID-19, specialiștii recomandă un test calitativ IgG anti-N (nucleocapsida), al cărui rezultat confirmă sau infirmă prezența anticorpilor, fără să precizeze concentrația acestora.
Proteina N este considerat cel mai abundent, imunogen și bine conservat component viral, anticorpii îndreptați împotriva ei fiind un martor serologic important în evidențierea răspunsului imun antiviral.
În schimb, cei care au trecut prin infecție cu SARS-CoV-2, indiferent că a fost o formă ușoară, medie sau severă, pentur a afla dacă organismul a produs anticorpi este necesar, pe lângă testul calitativ pentru detectarea anticorpilor IgG anti-nucleocapsida, să fie efectuat și testul pentru anticorpi anti-Spike, care măsoară cantitativ concentrația de anticorpi IgG. Testul IgG anti-Spike poate fi efectuat și după vaccinare, fie că ai certitudinea unei infecții anterioare sau nu.
Pentru monitorizarea răspunsului imun în urma vaccinării se efectuează testul pentru anticorpi IgG anti-Spike.
Actualele vaccinuri disponibile în România sensibilizează celulele imune și induc producția de anticorpi anti-S, care împiedică pătrunderea și multiplicarea virusului în organism.
Dacă nu ai intrat în contact cu virusul anterior vaccinării, este posibil ca titrul de anticorpi să devină semnificativ abia după administrarea celei de-a doua doze de vaccin, arată surse citate de Antena 3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.