Prin urmare, nu este surprinzător faptul că acestea apar frecvent în alimentația atât a sportivilor, cât și a persoanelor mai puțin active. Un shake proteic poate servi ca o gustare excelentă care să alunge foamea și pofta de mâncare. Iar adăugarea de suplimente proteice sub formă de pudră la rețetele voastre obișnuite vă poate transforma cu ușurință mesele în delicii gustoase și hrănitoare.
În zilele noastre, este simplu să obțineți o mare varietate de suplimente proteice pe bază de plante, ceea ce înseamnă că sunt ușor accesibile chiar și persoanelor vegane, care sunt deosebit de susceptibile să sufere de pe urma aportului scăzut de proteine din cauza restricțiilor lor alimentare. Prin urmare, adăugarea suplimentelor proteice în alimentația lor este o modalitate excelentă de a rezolva această potențială problemă.
Ce sunt suplimentele proteice și de ce să le consumați?
Suplimentele proteice sunt surse concentrate de proteine obținute dintr-o varietate de alimente crude. Pe lângă cea mai cunoscută formă de supliment proteic derivat din zerul de lapte de vacă, piața oferă acum o mare varietate de opțiuni vegetale, printre care veți găsi concentrate obținute din soia, mazăre, cânepă, orez sau suplimente cu multicomponente. Astfel, este clar că suplimentele proteice nu sunt steroizi sau substanțe interzise în alt mod. Dimpotrivă, aceste suplimente sunt surse excelente de proteine, ceea ce este esențial pentru buna funcționare a organismului vostru.
Doar pentru a vă face o imagine: Aportul zilnic recomandat de proteine pentru o persoană obișnuită se situează între 1,2 - 2 g de proteine pe greutate corporală, în funcție de nivelul de activitate fizică. Aceasta înseamnă că o persoană de 70 kg ar trebui să consume aproximativ 98 g de proteine pe zi.
Care sunt beneficiile proteinelor?
- Accelerează metabolismul – dintre toți macronutrienții, proteinele iau cea mai mare investiție energetică pentru a accesa energia stocată în acesta. Acest lucru forțează metabolismul să se accelereze.
- Ajută la pierderea în greutate și la întreținere – proteinele ajută la menținerea masei musculare în organism și, deoarece mușchii necesită energie suplimentară pentru a funcționa, vă pot ajuta să pierdeți în greutate sub formă de rezerve de grăsime.
- Fac dezvoltarea și întreținerea masei musculare mai eficiente – proteina este elementul de bază al masei musculare. Acesta este motivul pentru care aportul de proteine contează atât de mult pentru sportivii de forță.
- Îmbunătățesc rata de regenerare – proteinele permit organismului să repare fibrele musculare deteriorate în timpul antrenamentului.
- Cresc imunitatea – proteina joacă un rol absolut esențial în producția de celule și anticorpi ai sistemului imunitar.
- Reduce foamea și pofta de mâncare – potențialul ridicat de sațietate al proteinelor asigură că foamea este satisfăcută pentru o perioadă mai lungă de timp.Îmbunătățesc sănătatea oaselor – proteinele contribuie, de asemenea, la menținerea oaselor în formă bună, ceea ce înseamnă că aportul lor este esențial nu numai pentru sportivi și persoanele cu stil de viață activ.
Care suplimente proteice vegetariene și vegane sunt cele mai bune?
Suplimentele proteice pe bază de plante sunt cel mai frecvent produse din soia, leguminoase sau semințe de cânepă, ceea ce le face o alternativă excelentă pentru persoanele vegetariene și vegane. Toate sursele de proteine pe bază de plante pe care le enumerăm mai jos sunt în mod natural fără gluten și lactoză, ceea ce înseamnă că sunt alegerea ideală pentru persoanele care suferă de intoleranțe și probleme digestive ce implică gluten și lactoză. Ori de câte ori alegeți un produs, este întotdeauna important să acordați atenție părții din etichetă care enumeră alergenii conținuți în ingrediente, astfel încât să puteți fi extrem de siguri că faceți alegerea potrivită în funcție de nevoile voastre personale.
Un dezavantaj al suplimentelor proteice pe bază de plante este că, datorită profilului lor specific de aminoacizi, acestea tind să fie mai puțin eficiente decât cele obținute din produse animale. Atunci când căutați suplimente proteice vegetale, este indicat să alegeți întotdeauna sursele de cea mai bună calitate. Haideți să aruncăm o privire asupra acestui lucru.
1. Proteinele din soia
Suplimentele cu proteine din soia sunt cea mai celebră alegere dintre opțiunile vegane. Aceste produse sunt obținute din soia prin utilizarea unor tehnici eficiente de extracție și, datorită profilului de aminoacizi al acesteia, sunt cele mai asemănătoare cu suplimentele de proteine din zer de înaltă calitate. Un izolat premium de proteine din soia cu 85% conținut de proteine este o alegere excelentă.
2. Suplimente proteice din orez
Aceste suplimente sunt derivate din orez prin metode sofisticate de fabricație. În general, în comparație cu suplimentele proteice din soia, soiul de orez tinde să aibă un conținut mai mic de proteine. Având în vedere compoziția proteinelor din orez, este ideal să se combine cu proteinele din mazăre, pentru a avea ca rezultat un amestec mai complet, de calitate superioară.
3. Suplimente proteice din cânepă
Aceste produse sunt derivate din semințe de cânepă. În ciuda faptului că este un adaos perfect pentru alimentația voastră, se recomandă să-l combinați cu alte surse de proteine pentru a obține cel mai eficient amestec.
4. Suplimente proteice din mazăre
Dintre suplimentele proteice derivate dintr-o varietate de leguminoase, proteina din mazăre pare a fi cea mai eficientă și cunoscută. Pentru a vă asigura că aportul vostru este echilibrat în calitate, se recomandă să îl combinați cu proteine din orez sau cereale. Dacă sunteți în căutarea unui produs care să fie, de asemenea, deosebit de eficient pentru a vă oferi senzația de sațietate, veți aprecia conținutul ridicat de fibre alimentare găsit în mazăre.
5. Suplimente proteice cu multi-componente
Principalul avantaj al suplimentelor proteice cu mai multe compuși este faptul că acestea combină o varietate de surse de proteine, echilibrând deficiențele fiecărei surse individuale și creând un amestec mai cuprinzător. Dacă doriți să evitați cumpărăturile unei varietăți de suplimente proteice dintr-o singură sursă, alegerea unui supliment cu mai multe compuși ar putea fi alegerea potrivită pentru voi.
Cum să consumați suplimentele proteice și ce aport ar trebui să aveți?
O singură porție de proteine ar trebui să fie între 20 și 40 g. Aceasta poate fi adăugată în alimentația voastră ca gustare oricând pe parcursul zilei sau ca ingredient în fulgii de ovăz. Adaosul de proteine în orice masă o va face mai complexă din punct de vedere nutrițional, fiind, de asemenea, ideal ca băutură după antrenament pentru a vă accelera procesul de regenerare.
Ce supliment proteic este cel mai bun pentru pierderea în greutate și pentru dezvoltarea masei musculare?
- Dacă doriți să pierdeți în greutate, încercați să alegeți un supliment conceput special pentru acest aspect, deoarece acestea au de obicei un conținut ridicat de proteine, reducând în același timp conținutul de zahăr și grăsimi. Acest lucru este obișnuit pentru suplimentele proteice din soia și mazăre.
- Dacă, pe de altă parte, doriți să obțineți masă musculară, trebuie să alegeți o proteină concepută pentru dezvoltarea masei musculare, deoarece acestea au o digestibilitate bună, precum și cu un conținut ridicat de proteine derivate din surse de calitate, cum ar fi proteina din soia.
Ori de câte ori consumați suplimente proteice pe bază de plante, vă recomandăm să alegeți o combinație din diferite surse, care să vă facă aportul de proteine suficient de complex. În cele din urmă, este important să vă amintiți că suplimentele proteice nu ar trebui să fie singura sursă de proteine din alimentația voastră. Concentrați-vă pe obiceiuri alimentare echilibrate care să ofere organismului proteinele de care acesta are nevoie dintr-o varietate de alimente pe care le consumați zilnic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.