Undele cerebrale sunt impulsuri electrice pe care creierul nostru le produce în urma activității neuronilor. Undele cerebrale reprezintă de fapt comunicarea dintre neuronii din creierul nostru, care se desfășoară prin semnale electrice vibraționale.
Frecvența la care vibrează creierul nostru diferă de la un moment la altul.
S-a dovedit științific că fiecare frecvență cerebrală ne influențează starea pe care o avem și implicit viața.
Aceste unde cerebrale alpha sunt detectate în principal în lobii occipitali ai creierului și sunt asociate cu starea de relaxare și cu o minte calmă, dar vigilă.
Când o persoană este trează și relaxată, undele cerebrale alpha devin mai evidente în înregistrările EEG (electroencefalogramă).
Ele sunt adesea observate atunci când ochii sunt închisi și persoana este într-o stare de relaxare, dar și în timpul meditației sau în perioadele de relaxare mentală, Very Well Mind.
De ce este important să cunoști aceste frecvențe cerebrale?
Cunoașterea frecvențelor cerebrale ajută la înțelegerea modului în care creierul funcționează în diverse stări de conștiență și activitate mentală.
De exemplu, undele alpha sunt asociate cu starea de relaxare, în timp ce undele beta sunt implicate în starea de trezire și concentrare.
Cunoașterea frecvențelor cerebrale este importantă în contextul meditației și gestionării stresului. Meditația, în special cele care vizează inducerea undelor alpha și theta, poate contribui la starea de relaxare și la reducerea stresului.
Undele Delta - au o frecvență cuprinsă între 0-4 Hertzi
Undele delta sunt un tip de undă cerebrală cu o frecvență cuprinsă între 0 și 4 hertzi (Hz). Acestea sunt considerate cele mai lente unde cerebrale și sunt asociate cu starea de somn profund sau cu meditația profundă.
Când accesăm undele delta suntem într-o stare de liniște și regenerare celulare profundă.
Informațiile din exterior se stochează direct în subconștient.
Undele delta sunt implicate în procesele de regenerare și recuperare a organismului.
Acestea joacă un rol important în consolidarea amintirilor și în facilitarea proceselor de învățare.
Undele Theta - au o frecvență cuprinsă între 4-8 Hertzi
Undele theta sunt un tip de undă cerebrală cu o frecvență cuprinsă între 4 și 8 hertzi (Hz).
Undele theta sunt adesea asociate cu stările de relaxare profundă și cu stările de conștiență extinsă, cum ar fi cele întâlnite în timpul meditației, hipnozei sau stărilor de transă.
Această stare theta este responsabilă de asemenea pentru scrierea și rescrierea programelor și convingerilor noastre.
Când accesăm undele theta suntem conștienți și prezenți, dar fără să avem gânduri.
Ne simțim aliniați și conectați cu întreg Universul, simțim iubire, împlinire și pace foarte profundă.
Suntem în siguranță și avem o putere mare de manifestare.
Undele Alpha - au o frecvență cuprinsă între 8-12 Hertzi
Undele alpha sunt un tip de undă cerebrală cu o frecvență cuprinsă între 8 și 12 hertzi (Hz).
Starea Alpha reprezintă puntea de legătură dintre mintea conștientă și mintea subconștientă, dintre starea beta și starea theta.
Când accesăm undele alpha suntem într-o stare de relaxare profundă, calmi, liniștiți, creativi și simțim că suntem în flux. Ne simțim detașați, calmi, liniștiți, în armonie. Nu exista diferență între lumea reală și cea imaginată.
Undele Beta - au o frecvență cuprinsă între 12-30 Hertzi
Sunt un tip de undă cerebrală cu o frecvență cuprinsă între 12 și 30 hertzi (Hz).
Undele beta sunt predominante în timpul stării de trezire și sunt asociate cu activitatea mentală alertă și concentrată. Cu cât o persoană este mai trează și mai concentrată, cu atât activitatea undelor beta este mai evidentă.
Când accesăm undele beta suntem concentrați, vigilenți, atenți la lumea exterioară, în starea de a face, de a acționa. Mintea conștientă este activă și avem multe gânduri, plănuim sau organizăm cu ușurință.
Undele Gamma - au o frecvență cuprinsă între 30-100 Hertzi
Undele gamma sunt un tip de undă cerebrală cu o frecvență cuprinsă între 30 și 100 hertzi (Hz).
Undele gamma sunt implicate în funcții cerebrale superioare, cum ar fi procesele de învățare, memoria, atenția, conștiența și gândirea abstractă.
Ele sunt adesea observate în situații care necesită procesare mentală intensivă și sincronizare între regiuni ale creierului.
Activitatea undelor gamma este asociată cu momentele de creativitate și conexiuni inovatoare între idei. Cercetările sugerează că aceste unde pot facilita cooperarea între diverse regiuni ale creierului pentru a genera soluții inovatoare.
Deoarece fiecare undă și frecvență pe care o emite creierul nostru rezultă din anumite stări pe care le putem controla, te invit să conștientizezi puterea pe care o ai de a-ți define propria realitate.
Acest lucru ne ajută să ne dăm seama cât de recunoscători putem să fim pentru viața, sufletul și liberal arbitru care ne-au fost date.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.