Monturile sau Hallux valgus, în limbajul de specialitate, reprezintă o afecțiune a articulației metatarsofalangiene 1 a piciorului, iar aspectul sub care se prezintă este cel al degetului mare deviat spre interior și apariția în dreptul articulației sale a unei proeminențe osoase dură la la palpare.
Monturile, factori de risc, cauze și simptome
Monturile sunt în mare parte dobândite genetic. Afecțiunile care pot contribui la apariția monturilor includ picioarele plate, ligamentele excesiv de flexibile și structura osoasă anormală.
Unii experți consideră că pantofii care nu se potrivesc corect cauzează monturile, alții cred că pantofii nu fac decât să înrăutățească o problemă structurală existentă.
De altfel, jumătate dintre femeile de peste 50 de ani suferă de această afecțiune, mai ales dacă ne referim la persoanele care de-a lungul vieții au purtat încălțăminte cu toc.
Monturile se pot agrava cu timpul, iar printre factorii care duc la acest lucru se află:
- pantofii strâmți sau prea mici care fac ca degetele să se strângă și să exercite presiune asupra degetului mare
- pantofii cu tocuri înalte sau cu vârfuri ascuțite
- statul în picioare pentru perioade lungi de timp
- simptome de artrită la nivelul picioarelor.
În afara umflăturii vizibile și dureroase, semnele și simptomele monturilor pot include:
- piele roșie și inflamată în partea laterală a degetului mare
- degetul mare care se întoarce spre celelalte degete
- piele groasă pe partea inferioară a degetului mare
- calusuri pe al doilea deget de la picior
- durere de picior care poate fi persistentă sau care apare și dispare
- dificultăți în mișcarea, notează Healthline.
Durerea asociată cu apariția monturilor fac ca mersul să fie tot mai dificil, motiv pentru care este necesară prezentarea la un medic specialist.
Vezi și: Cum să alegem corect pantofii cu toc. Medic: 19% se soldează inclusiv cu fracturi de gleznă
Monturi, diagnostic și tratament
Diagnosticarea monturilor se face de către medic, după examinarea fizică și realizarea anamnezei. De asemenea, medicul poate solicita efectuarea unei radiografii pentru a elimina suspiciunea unei accidentări ori a unei deformări, precum și o analiză de sânge necesară în cazul în care artrita este cauza apariției montului.
În ceea ce privește tratamentul, dr. Marius Uscatu, medic specialist ortopedie traumatologie, susține că există doar două variante de tratament: non-chirurgical și chirurgical. Totodată, acesta atrage atenția cu privire la riscurile la care se supun persoanele care optează pentru a treia variantă de ”tratament”, cea prin purtarea unei orteze, despre care spune că face mai mult rău decât bine.
”Există doar două tratamente, tratamentul non-chirurgical și cel chirurgical. Ce înseamnă non-chirurgical? Adaptăm încălțămintea noului picior. Este un lucru cu care se confruntă peste jumătate dintre femeile de peste 50 de ani, însă, din păcate nu există decât două soluții.
Fie adaptăm încălțămintea noului picior, fie creăm un nou picior adaptat vechii încălțăminte. Nu există varianta a treia.
De fapt, problema este că s-a încercat o a treia variantă și aici vorbim despre faimoasele orteze, care încearcă să aducă degetul mare la locul lui, trăgând foarte puternic de el, ziua sau noaptea.
Este o falsă problemă, pentru că nu degetul mare este problema. Oricât am trage de el, osul din spatele lui, care este substratul deformației rămâne la locul lui.
Iar pacientul are nevoie de o a treia soluție. Nu vrea să schimbe încălțămintea sau nu poate, nu vrea să se opereze sau nu poate. Vrea a treia soluție.
Dacă ar fi numai anodine și ar fi numai o problemă de escrocherie financiară, nu am spune nimic, dar distrug articulația degetului mare pentru că ele măresc presiunea, trăgând artificial, tendoanele sunt retractate și va crește presiunea articulară distrugând-o.
Am multe, sute de paciente, care în urma acestor orteze și-au distrus articulația degetului mare cu niște consecințe, aș spune, invalidante, pentru că este o distrugere definitivă, care produce dureri foarte severe, iar tratamentul este mult mai delicat decât în cazul monturilor”, a explicat dr. Marius Uscatu la Antena 1.
Monturi, complicații
Monturile netratate pot provoca iritarea bursei, sacul umplut cu lichid care amortizează articulația, iar acest lucru face ca bursa să se inflameze și să se umfle, ceea ce provoacă durere și sensibilitate și poate duce la limitarea mișcării celorlalte articulații ale degetului. Această afecțiune se numește bursită.
Alte complicații posibile ale monturilor includ:
- deformarea degetului sau a piciorului
- rigiditate a degetului de la picior
- durere cronică la nivelul degetului sau al piciorului.
Vezi și: Primul SEMN că ai DIABET. Mulți nici nu-și dau seama. Testul rapid care-ți arată dacă ai boala
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.