Hepatitele afectează un număr mare de persoane, la nivel mondial fiind peste 400 de milioane de oameni au hepatite virale, iar ceea ce este mai alarmant este faptul că mulți dintre aceștia nici nu știu că sunt bolnavi.
”Este un semn de normalitate că vorbim despre infecțiile cronice, cu virusurile hepatice B sau C”, susține dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1. ”Un calcul ne spune că peste un milion de români au una dintre variante. Sunt din păcate infecții virale, care pot să pună probleme, și dacă nu există testare la timp, dacă nu sunt tratate atunci când trebuie, din păcate se ajunge în stadii avansate de ciroză și chiar cancer hepatic. Trebuie să fim atenți”, a spus medicul.
Cauzele apariției hepatitelor
”Riscul în 2022 este mai mic de a ne infecta. S-au luat măsuri și lucrul acesta îl facem în permanență, dar orice înseamnă manevră sângerândă, sânge și produse dn sânge, cale de transmitere sexuală, transmiterea de la mamă la făt și consumatorii de droguri, în continuare reprezintă un risc.
Pentru a putea vedea exact ce înseamnă fenomenul legat de hepatitele virale trebuie să avem testare, trebuie să facem diagnostic, să punem tratament și în felul acesta să împiedicăm transmiterea mai departe pentru cei care au deja infecția”, mai spune dr. Marinescu.
Cum se manifestă hepatitele
Din păcate, în afară de hepatitele acute nu există simptome, numindu-se chiar ”ucigașul în tăcere”, iar diagnosticarea se face numai prin testare. ”Trebuie să fie un screening, să fie o testare care să facă, dacă se poate anual pentru noi toți, iar cei care reprezintă grupe de risc, cu atât mai mult”, a explicat medicul infecționist, subliniind că România are ca obiectiv anul 2030 ca an în care să fie eradicată hepatita C. Iar pentru asta este nevoie de testare, evaluare, dar și de tratament, atunci când situația o impune.
”Vorbim de tratamente noi, care au puține reacții adverse, sunt pe perioade scurte, nu sunt injectabile. Cred că este extrem de ușor de tratat în 2022, cu condiția să avem diagnostic, deci să testăm”, mai spune dr. Marinescu.
Cât privește virusul hepatic B, medicul a precizat că există vaccinare, că trebuie făcută testarea, iar atunci când este nevoie chiar să fie administrate vaccinurile împotriva acestei variante de hepatită. ”Lucrurile acestea, practic, ne scapă de infectare și de o evoluție complicată ulterior”, a subliniat specialistul.
Hepatita A, boala mâinilor murdare: cauze, simptome și tratament
Hepatita A se mai numește și "boala mâinilor murdare" și este o afecțiune contagioasă. Denumirea bolii își are rădăcinile în modul de transmisie a bolii. Aceasta are loc în momentul ingerării alimentelor și a băuturilor contaminate cu virusul hepatitei A, iar șansa de a ne îmbolnăvi crește considerabil dacă nu ne spălăm pe mâini.
Cauze
Boala este cauzată de un virus care va determina o inflamație a ficatului. Pe lângă transmiterea prin alimente și băuturi, virusul poate fi luat și de pe obiectele contaminate. De asemenea, boala poate fi transmisă și prin contact sexual... citește mai departe AICI.
Alertă ECDC. Cazuri de hepatită infantilă de origine necunoscută
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.