Ce sunt frisoanele anxioase și de ce apar. Semnul dat de furnicăturile în mâini

Larisa Opait |
Data publicării:
Frisoane anxioase - Foto: Freepik @New Africa
Frisoane anxioase - Foto: Freepik @New Africa

Frisoanele anxioase, cunoscute și sub numele de tremurături sau tremurături anxioase, sunt o experiență fizică asociată cu anxietatea sau stresul intens.

Acestea pot fi descrise ca o senzație de tremur, fiori sau vibrații care par să provină din interiorul corpului. 

Frisoanele anxioase pot fi însoțite de alte simptome ale anxietății, cum ar fi palpitațiile, transpirația excesivă, respirația rapidă sau superficială și tensiunea musculară. 

Ele pot fi alarmante, dar nu sunt periculoase și dispar de la sine pe măsură ce anxietatea ta se risipește.

Caracteristicile frisoanelor de anxietate

Fiosoanele de anxietate apar atunci când experimentați o perioadă intensă de anxietate, cum ar fi în timpul unui atac de panică sau un atac de anxietate. Ele pot apărea brusc și, de obicei, apar alături de alte simptome de anxietate fizice, emoționale și comportamentale.

Fiorele de anxietate pot include mai multe caracteristici diferite, inclusiv:

- Tremur

- Furnicături și amorțeală în mâini

- Tremuratul în mâini și degete

- Tensiunea musculară

- Simți că ai frisoane

- Să simți că tremurul nu este ceva ce poți controla

- Alternând fiori/frisoane cu bufeuri/transpirații

- Se pare că nu îți poți controla temperatura corpului 

Anxietatea poate provoca multe senzații fizice și le puteți experimenta împreună cu fiori și tremurături. Unele dintre celelalte semne fizice comune de anxietate includ: 

- Bătăi intense ale inimii

- Greaţă

- Dureri de stomac

- Diaree

- Dificultăți de respirație

- Amețeală

- Constrângere sau durere în piept

Împreună cu senzațiile fizice de anxietate, s-ar putea să experimentezi și schimbări psihologice și comportamentale, inclusiv gânduri de curse, sentimente de condamnare, sentimentul că te afli într-un pericol extrem, senzația de neliniște și iritabilitate și senzația de neliniște. 

Cauzele frisoanelor de anxietate 

Simptomele fizice ale tulburărilor de anxietate, inclusiv frisoanele, apar ca urmare a răspunsului de luptă sau de fugă.

Acest răspuns la stres este o reacție evolutivă importantă și ne pregătește să ne protejăm de pericol.

Problema este că, uneori, răspunsul de luptă sau de fugă este provocat atunci când nu există un pericol extrem, ci mai degrabă atunci când ne confruntăm cu o anxietate crescută.

Tratament pentru frisoanele anxioase 

Tratamentul pentru frisoanele anxioase poate implica o combinație de abordări medicale și terapeutice.

Terapie cognitiv-comportamentală este una dintre cele mai eficiente forme de terapie pentru anxietate și poate ajuta la identificarea și schimbarea gândurilor și comportamentelor care contribuie la frisoanele anxioase.

Terapia prin expunere este o formă de terapie implică expunerea graduală la situațiile care provoacă anxietate, permițându-vă să învățați să faceți față și să vă adaptați mai bine la ele.

Exercițiile de respirație, meditația, yoga și alte tehnici de relaxare pot fi utile în reducerea nivelului de anxietate și în gestionarea frisoanelor anxioase.

Tulburările de anxietate sunt cel mai bine tratate printr-o abordare cuprinzătoare. De obicei, asta înseamnă combinarea terapiei prin vorbire, modificări ale stilului de viață (exerciții, scăderea stimulentelor precum cofeina, gestionarea stresului), precum și medicamentele, atunci când sunt indicate.

Este important să căutați ajutor profesional dacă frisoanele anxioase devin frecvente, severe sau interferează semnificativ cu viața de zi cu zi. 

Un terapeut vă poate ajuta să identificați strategii eficiente pentru gestionarea anxietății și a frisoanelor anxioase, și vă poate oferi sprijinul necesar pentru a vă recăpăta starea de bine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel