Ce sunt, de fapt, tincturile. Ce proprietăți terapeutice și medicinale au soluțiile folosite de milenii. Cum îți poți prepara singur poțiunea fără să folosești alcool

Monika Baciu |
Data publicării:
tincturile - FOTO: Freepik@jcomp
tincturile - FOTO: Freepik@jcomp

Ce sunt tincturile. Cum îți ajută corpul să funcționeze normal. Când și cum trebuie să le consumi.

Ce sunt tincturile. Tincturile de plante au fost folosite de mult timp ca remedii naturiste. Unele plante au beneficii dovedite pentru sănătate, în timp ce efectele altora sunt mai puțin clare și pot fi chiar dăunătoare pentru sănătate. Consultați un medic înainte de a începe orice tip de regim de remedii pe bază de plante.

Tincturile sunt extracte concentrate de plante medicinale realizate prin înmuierea scoarței, a boabelor, a frunzelor (uscate sau proaspete) sau a rădăcinilor de la una sau mai multe plante în alcool sau oțet.

Alcoolul sau oțetul extrage ingredientele active din părțile plantei, concentrându-le sub formă de lichid. Există unele cercetări și rapoarte anecdotice care sugerează că unele plante au proprietăți medicinale și beneficii pentru sănătate.

Tincturile există de milenii și sunt o componentă cheie a medicinei tradiționale pe bază de plante.

Vezi și: Cum te poate îmbolnăvi chiuveta din baie. Detaliul scârbos pe care l-ai omis mereu

Beneficiile tincturilor

Tincturile facilitează consumul substanțelor chimice naturale care stimulează sănătatea și care se găsesc în unele plante. De obicei, acestea sunt ieftin de făcut și pot fi preparate cu ușurință acasă.

Accesibilitatea remediilor pe bază de plante, cum ar fi tincturile, este probabil un motiv important pentru care se estimează că 80% din populația lumii se bazează pe aceste tratamente pentru cel puțin o parte din nevoile lor de sănătate.I

ată câteva plante comune folosite pentru tincturi, despre care studiile științifice sugerează că pot fi benefice pentru sănătate:

Mușețel (floare). Studiile sugerează că mușețelul este o plantă care este eficientă în tratarea anxietății, vindecarea rănilor și reducerea inflamației

Usturoi (căței, rădăcină). O analiză a mai multor studii științifice mici și limitate sugerează că usturoiul este eficient în realizarea unor mici reduceri ale colesterolului total și ale colesterolului LDL (rău), dar rezultatele nu au fost concludente. O analiză ulterioară a oferit rezultate ceva mai concludente.

Aceștia au sugerat că usturoiul a fost eficient în reducerea colesterolului total și a colesterolului LDL atunci când a fost utilizat timp de mai mult de 2 luni. Oamenii de știință studiază în prezent și potențiala utilizare a usturoiului în tratarea cancerului.

Vezi și: Zdrobește câteva foi de dafin și pune-le în câteva locuri din casă. Trucul care te scapă de o problemă sâcâitoare

Ghimbir (rădăcină). Cercetările sugerează că ghimbirul poate reduce greața la femeile însărcinate, iar rapoartele anecdotice susțin că este un bun remediu pentru răul de mișcare.

Gingko (frunze). Ginkgo este folosit în mod tradițional pentru a trata o serie de afecțiuni, de la astm la tinitus. Recent, oamenii de știință au explorat potențialul său de utilizare în îmbunătățirea memoriei, prevenirea demenței și stimularea funcției cerebrale.

Studiile arată că ginkgo conține substanțe chimice cunoscute pentru a stimula modul în care funcționează celulele creierului. Dar nu se explică modul în care afectează modul în care funcționează creierul la o persoană reală.

Ginseng (rădăcină). Cercetările sugerează că ginsengul poate avea efecte psihologice și imunitare benefice. De asemenea, sugerează că ginsengul poate ajuta persoanele cu diabet.

Ciulinul de lapte (fructe). Cercetările sugerează că ciulinul de lapte poate vindeca bolile ficatului.

Sunătoarea (floare, frunze). O trecere în revistă a studiilor asupra sunătoarei sugerează că aceasta poate ameliora simptomele depresiei.

Valeriana (rădăcină). O revizuire mică și limitată a studiilor sugerează că rădăcina de valeriană poate îmbunătăți calitatea somnului, potrivit Healthline.

Vezi și: Botulismul, boala mortală ascunsă în conserve. Carmen Dorobăț: Impune internare la Terapie Intensivă. Afectează sistemul nervos central

Cum se face o tinctură

Tincturile pot fi făcute acasă cu plante care pot fi folosite în siguranță. Cel mai simplu mod de a face o tinctură este să scufundați plantele în alcool într-un borcan de sticlă.

Iată cum:

- Găsiți planta sau plantele pe care doriți să le folosiți. Asigurați-vă că luați doar părțile plantei care sunt sigure pentru a fi folosite.

- Umpleți un borcan de sticlă până la două treimi sau trei sferturi cu frunze proaspete tocate fin.

- Umpleți până la jumătate cu frunze uscate și rădăcini, scoarță sau fructe de pădure. Și umpleți un sfert până sus cu rădăcini uscate, scoarță sau fructe de pădure.

Vezi și: Vaccinurile, compensate prin decizie a Guvernului. Care intră în lista de compensare de la 1 septembrie

- Turnați alcool de cereale de 40 până la 70% peste ierburi până în partea de sus a borcanului de sticlă, acoperindu-le complet.

- Acoperiți borcanul cu hârtie pergament și apoi înșurubați un capac metalic

- Lăsați-l să stea timp de 6 până la 8 săptămâni.

- Așezați o pânză de mestecat peste o pâlnie și lăsați tinctura să se scurgă prin ea.

- Lichidul strecurat este tinctura dumneavoastră. O puteți păstra ani de zile dacă este îmbuteliată și depozitată într-un loc răcoros și întunecat.

Dacă nu vă place alcoolul sau aveți alergie la alcool, atunci acesta se poate înlocui cu oțet alb sau de mere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel