Ce se întâmplă în organism dacă bei suc de sfeclă. Betalainele din sfeclă răspunzătoare pentru neutralizarea radicalilor liberi

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
sfecla Foto: Freepik @farzabd
sfecla Foto: Freepik @farzabd

Sfecla este o legumă bogată în antioxidanți și nitrați care pot aduce numeroase beneficii pentru sănătate, de la susținerea inimii și creierului până la reducerea inflamațiilor.

Sfecla, o legumă gustoasă și versatilă, este cunoscută pentru gustul și aroma sa inedită. Este adesea considerată un superaliment datorită profilului lor nutrițional bogat. Sfecla este bogată în vitamine esențiale, minerale și compuși vegetali, dintre care mulți au proprietăți medicinale.

De asemenea, aceste legume sunt delicioase și ușor de încorporat în mâncăruri precum sfecla prăjită balsamic, hummus, cartofi prăjiți și salate. Consumul de sfeclă crudă sau prepararea de sucuri și prăjirea ei poate fi mai benefic decât fierberea ei.

Sfecla este săracă în calorii, dar plină de nutrienți esențiali, oferind o gamă largă de vitamine și minerale. O porție de 100 de grame de sfeclă fiartă furnizează 44 de calorii, 2 grame de fibre și este deosebit de bogată în folat (20% din valoarea zilnică), mangan și cupru.

Conține potasiu, magneziu, vitamina C, vitamina B6 și fier. Sfecla susține creșterea, dezvoltarea, sănătatea inimii, formarea oaselor, funcția creierului și producția de energie, ceea ce o face un aliment extrem de nutritiv.

Stabilizează tensiunea arterială

S-a constatat că sfecla scade nivelul ridicat al tensiunii arteriale, un factor de risc major pentru bolile de inimă. Sucul de sfeclă roșie poate reduce semnificativ nivelul tensiunii arteriale sistolice și diastolice, efectul fiind mai mare în cazul tensiunii arteriale sistolice. Sfecla crudă poate avea un efect mai puternic decât cea gătită.

Aceste efecte se datorează probabil concentrației ridicate de nitrați din sfeclă, care sunt transformați în oxid nitric, o moleculă care dilată vasele de sânge și determină scăderea nivelului tensiunii arteriale.

Sfecla este, de asemenea, o sursă importantă de acid folic, unele studii sugerând că creșterea aportului de acid folic ar putea reduce, de asemenea, nivelul tensiunii arteriale. Cu toate acestea, efectul sfeclei asupra tensiunii arteriale este temporar, astfel încât consumul regulat este necesar pentru beneficii pe termen lung asupra sănătății inimii.

Susține sănătatea digestivă

Sfecla roșie, o sursă bună de fibre, conține 3,4 grame de fibre per cană. Fibrele ocolesc digestia și intră în colon, hrănind bacteriile intestinale și adăugând volum scaunelor. Acest lucru promovează sănătatea digestivă, previne afecțiuni precum constipația, IBS și diverticulita și reduce riscul de boli cronice precum cancerul de colon, bolile de inimă și diabetul de tip 2.

Citește și: Beneficiile legumelor crucifere asupra tensiunii arteriale. Compușii bioactivi care reduc inflamația și stresul oxidativ din organism

Foto: Freepik @milkshake

Îmbunătățește performanța atletică

Nitrații dietetici găsiți în sfeclă pot îmbunătăți performanța atletică prin îmbunătățirea eficienței mitocondriilor. Sucul de sfeclă roșie poate spori rezistența, performanța cardiorespiratorie și eficiența atleților. De asemenea, s-a demonstrat că îmbunătățește performanța ciclismului și crește utilizarea oxigenului cu până la 20%.

Cu toate acestea, nivelurile de nitrați din sânge ating vârful la 2-3 ore de la consumul de sfeclă sau de sucul acesteia, astfel încât este mai bine să le consumați cu câteva ore înainte de antrenament sau de competiție pentru a maximiza beneficiile potențiale.

Contribuie la echilibrarea aportului de energie

Sfecla este o legumă rădăcinoasă nutritivă care poate fi un ajutor excelent la o dietă echilibrată datorită conținutului scăzut de grăsimi și calorii, conținutului ridicat de apă și conținutului moderat de proteine și fibre.

Aceste substanțe nutritive ajută la menținerea unei greutăți moderate și susțin sănătatea digestivă. Fibrele din sfeclă pot, de asemenea, să scadă apetitul și să promoveze senzația de sațietate, reducând aportul caloric general.

Încorporarea sfeclei în smoothie-uri sau alte rețete poate crește aportul de fructe și legume, îmbunătățind calitatea dietei dumneavoastră.

Ajută la combaterea inflamației

Sfecla conține betalaine, care au proprietăți antiinflamatorii, ceea ce poate fi benefic pentru sănătate prin reducerea inflamației asociate cu afecțiuni precum obezitatea, bolile de inimă, bolile hepatice și cancerul. Consumul de suc de sfeclă timp de două săptămâni poate reduce semnificativ markerii de inflamație precum proteina C reactivă și TNF-a.

Conform unor studii, capsulele de betalaină realizate cu extract de sfeclă roșie pot reduce durerea și disconfortul la persoanele cu osteoartrită. De asemenea, s-a demonstrat că sucul și extractul de sfeclă roșie reduc inflamația rinichilor la șobolanii injectați cu substanțe chimice toxice.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă consumul de sfeclă în cantități normale, ca parte a unei diete sănătoase, poate oferi aceleași beneficii antiinflamatorii.

Susține sănătatea creierului

Sfecla poate îmbunătăți funcția cerebrală prin favorizarea dilatării vaselor de sânge, crescând fluxul sanguin către creier. S-a demonstrat că sfecla îmbunătățește fluxul sanguin către lobul frontal al creierului, care este asociat cu gândirea de nivel superior, cum ar fi luarea deciziilor și memoria de lucru.

Un studiu efectuat pe persoane cu diabet zaharat de tip 2 a constatat că consumul a 250ml de suc de sfeclă roșie zilnic timp de 2 săptămâni a îmbunătățit timpul de reacție în timpul unui test al funcțiilor cognitive cu 4%.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă sfecla ar putea fi utilizată pentru a îmbunătăți funcția creierului și a reduce riscul de demență în rândul populației generale.

Are proprietăți anticancerigene

Sfecla roșie conține compuși care luptă împotriva cancerului, precum betaina, acidul ferulic, rutinul, kaempferolul și acidul cafeic. Studiile în eprubetă arată că extractul de sfeclă roșie poate încetini diviziunea și creșterea celulelor canceroase. Nivelurile ridicate de betaina din sânge pot reduce riscul de cancer.

Cu toate acestea, majoritatea studiilor au utilizat compuși izolați, astfel încât sunt necesare cercetări suplimentare privind consumul de sfeclă roșie ca parte a unei diete echilibrate și riscul de cancer.

Sfecla roșie este hrănitoare și delicioasă, cu diverse opțiuni de consum. Acestea pot fi făcute suc, prăjite, la aburi, murate, pregătite, conservate sau consumate crude. Alegeți sfecla cu vârfurile cu frunze verzi, proaspete, nebătute. Evitați fierberea sfeclei pentru a maximiza conținutul de nitrați, deoarece nitrații alimentari sunt solubili în apă. Alegeți sfecla care pare grea pentru dimensiunea sa.

Sfecla este un superaliment, bogat în nutrienți esențiali și antioxidanți, care poate ajuta la reducerea inflamației și la îmbunătățirea sănătății sexuale.

Sfecla poate susține sănătatea creierului, a inimii și a sistemului digestiv, poate stimula performanța atletică, poate atenua inflamațiile și poate încetini creșterea celulelor canceroase. Cu toate acestea, este esențial să urmați o dietă variată și să consultați un medic înainte de a face schimbări dietetice semnificative.

Sfecla este, de asemenea, delicioasă și ușor de încorporat în dieta dumneavoastră, ceea ce o face un adaos excelent la salate, garnituri, smoothie-uri, sosuri și sucuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
NoMy - smt4.5.3
pixel