Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la băutură. Efectele sunt ample și surprinzătoare. Când ești considerat alcoolic

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ce se intampla in corpul tau cand renunti la bautura - FOTO: Freepik@drobotdean
ce se intampla in corpul tau cand renunti la bautura - FOTO: Freepik@drobotdean

Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la băutură. Când se consideră că ești alcoolic.

Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la băutură. Efectele sunt ample, rapide și suficiente pentru a convinge o persoană să renunțe la alcool. 

Fie că este vorba de un pic de detensionare sau o încercare de a atenua luni de monotonie, sunt persoane care preferă un cocktail, bere, sau un pahar de vin pe seara înainte de culcare.

Alcoolul, benefic dacă este consumat cu moderație

Alcoolul consumat cu moderație este în mare parte benefic, potrivit unor cercetări. Problema constă în faptul că este surprinzător de ușor să depășești ceea ce experții numesc băut "moderat".

Pentru bărbați, consumul a 15 sau mai multe băuturi pe săptămână înseamnă un lucru nu tocmai benefic. Pentru femei, este nevoie de doar 12 sau mai multe băuturi consumate timp de o săptămână pentru a intra în zona de probleme.

Vezi și: De ce roșim. Semnul psihologic pe care îl transmite creierul către față

Când înseamnă că ești alcoolic

Dacă consumați băuturi 7 zile din 7 nu înseamnă, totuși, că sunteți alcoolici, dar acest obicei poate duce la dependență.

"Alcoolul este nediscriminatoriu - afectează întregul corp. Încetinește sistemele, determinându-le să muncească mai mult decât au nevoie, iar asta devine problematic", spune Mita Johnson, un educator pentru dependență și președinte al NAADAC, Asociația Profesioniștilor în Dependență, potrivit Fatherly.

Potrivit Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), consumul moderat de alcool este definit ca 2 băuturi pe zi pentru bărbaţi şi o băutură pe zi, sau mai puţin pentru femei. Consumul excesiv de alcool este definit ca 15 băuturi sau mai mult pe săptămână pentru bărbaţi şi 8 băuturi sau mai mult pe săptămână pentru femei.

Consumul excesiv de alcool, dezavantaje

Unele dintre dezavantajele consumului excesiv de alcool sunt dureros de evidente: energie scăzută

- dureri de cap dimineața

- o talie în expansiune

Altele sunt mai subtile, dar potențial mai dăunătoare, cum ar fi hipertensiune arterială, nivelurile de colesterol nesănătoase, leziuni hepatice, și risc sporit de boli de inimă, diabet zaharat, și mai multe tipuri de cancer.

"Doar pentru că nu simți ceva nu înseamnă că ceva nu se întâmplă în corpul tău", spune Johnson.

Vestea bună este că aceste efecte negative sunt reversibile.

Vezi și: Long-COVID, decese. Aproape 40% din pacienți au murit la 6 luni de la infectare. Ce tip de tratament a dus la agravarea bolii

Ce se întâmplă când nu mai bei: Ziua 1

În prima zi fără băutură, nu vă așteptați să vă simțiți mult diferit. Spre deosebire de un alcoolic, care va experimenta simptome acute de sevraj și pofte în câteva ore de la renunțarea la alcool, Johnson spune că majoritatea băutorilor înrăiți care se opresc nu vor observa efectele imediat.

Ceea ce s-ar putea observa este pofta de zahăr sau carbohidraţi.

Ce se întâmplă când nu mai bei: zilele 2 și 3

Din moment ce nu eşti, probabil, dependent fizic de alcool, poți trăi fără acesta pentru câteva zile. Nu va exista o mare diferență la nivel fiziologic. Din punct de vedere emoțional, însă, s-ar putea să ratezi eliberarea și relaxarea pe care le simți atunci când consumi alcool.

Ce se întâmplă când nu mai bei: zilele 4-7

Modificările fiziologice subtile încep să apară în 72 până la 96 de ore de la lipsa alcoolului, spune Johnson. Primul mare avantaj pe care majoritatea oamenilor îl vor observa este somnul de calitate.

După patru sau cinci zile succesive fără alcool în sistem, Johnson spune că ciclurile de somn încep de obicei să se normalizeze, iar oamenii încep să se trezească simțindu-se odihniți și întineriți.

Vezi și: Cătina cu miere, aliat împotriva răcelilor. Cum se prepară leacul

Ce se întâmplă când nu mai bei: Săptămâna 2

Un somn de calitate înseamnă mai multă energie în timpul zilei. Odată ce nopțile odihnitoare devin un eveniment obișnuit, sarcinile de serviciu se simt mai puțin dificile, iar întreaga ta rutină zilnică este mai ușor de îndeplinit.

Ce se întâmplă când nu mai bei: săptămânile 3 până la 5

Acesta este momentul în care lucrurile cu adevărat bune încep să se întâmple. După câteva săptămâni până la o lună, Johnson spune că sistemul nervos central se repară.

"Începi să gândești mai clar, memoria ta este mai bună și te poți concentra mai bine. Odată cu aceasta, anxietatea și simptomele depresive se diminuează adesea.

Veți observa, probabil, de asemenea, mai puține probleme digestive. Când bei în mod regulat, stomacul este iritat pentru că există prea mult acid prezent.

Acest lucru poate provoca durere, indigestie, și reflux acid. Pentru mulți oameni, toate acestea încetinesc și încep să se inverseze după câteva săptămâni în care nu beau", spune Johnson.

Vezi și: Kit de diagnosticare a bolii Alzheimer, aprobat spre vânzare. Boala afectează 60-70% dintre cei cu demență

Ficatul și rinichii devin și ei mult mai sănătoși, ceea ce Johnson spune că este o realizare foarte mare.

"Ficatul este atât de important. Este responsabil pentru debarasarea organismului de toxine și transformarea nutrienților în substanțe pe care organismul le poate folosi, cum ar fi vitamina K pentru coagularea sângelui, care încep să revină la niveluri normale. Vedem o inversare a problemelor legate de ficatul gras induse de alcool, care pot duce la cancer hepatic, atunci când cineva nu mai bea. Ciroza sau cicatrizarea ficatului se va opri", mai spune Johnson.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel