Ceapa are o mulțime de vitamine, minerale și componente vegetale benefice, pe lângă faptul că sunt gustoase, adaptabile și au un preț rezonabil. Usturoiul, șalota, prazul dar și ceapa se numără printre plantele înfloritoare din genul Allium.
De mii de ani, oamenii au fost conștienți de beneficiile terapeutice ale cepei. Se pare că ceapa era folosită de atleții greci pentru a-și purifica sângele, iar medicii tradiționali și cei medievali o recomandau ca tratament pentru bolile de inimă, migrene și răni în gură.
Valori nutriționale
Ceapa este densă în nutrienți, ceea ce înseamnă că este săracă în calorii, dar bogată în vitamine, fibre și minerale.
O ceapă medie de 110 grame conține:
- Calorii: 44
- Proteine: 1,2 g
- Carbohidrați: 10,3 g
- Zahăr: 4,7 g
- Fibre: 1.9 g
- Grăsimi: 0.1 g
- Potasiu: 3,4% din valoarea zilnică (DV)
- Vitamina C: 9% din VD
Vitamina C, care este abundentă în ceapă, poate susține reglarea sintezei colagenului, absorbția fierului și funcția imunologică. În plus, este un antioxidant puternic care poate ajuta la protejarea celulelor împotriva substanțelor chimice dăunătoare, instabile, cunoscute sub numele de radicali liberi.
Vitaminele B, cum ar fi acidul folic și vitamina B6, sunt de asemenea regăsite în ceapă. Acestea au roluri importante pentru sinteza celulelor roșii din sânge, metabolism și sănătate neurologică.
Vezi și: Motivul pentru care sucurile dietetice îți afectează ficatul. Ce spune noul studiu
În cele din urmă, potasiul este un mineral care se poate găsi în ceapă și care poate ajuta la:
- Activitatea celulară
- Echilibrul fluidelor
- Semnalizarea nervoasă
- Funcția renală contracția mușchilor
Luptă împotriva bacteriilor periculoase
Ceapa poate fi capabilă să combată microorganismele potențial dăunătoare, cum ar fi:
- Escherichia coli (E. coli)
- Pseudomonas aeruginosa
- Staphylococcus aureus (S. aureus)
- Bacillus cereus
Potrivit unui studiu efectuat în 2010 în eprubetă, extractul de ceapă poate împiedica dezvoltarea Vibrio cholerae, o bacterie care reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea publică în mai multe regiuni ale lumii.
Quercetina derivată din ceapă poate contribui la încetinirea creșterii bacteriilor. Potrivit unei analize, aceasta poate împiedica răspândirea mai multor tulpini bacteriene, cum ar fi Helicobacter pylori, care este legată de ulcerele gastrice și de unele tipuri de tumori maligne digestive.
Într-un alt studiu în eprubetă s-a descoperit că quercetina dăunează membranelor și pereților celulari ai S. aureus și E. coli.
Pot ajuta inima
Antioxidanții și alte substanțe care se găsesc în ceapă pot scădea riscul de boli de inimă prin reducerea nivelului de colesterol și trigliceride, precum și prin combaterea inflamației. Acestea sunt bogate în quercetină, un flavonoid antioxidant și antiinflamator care poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale ridicate.
Potrivit unui mic studiu din 2015 care a inclus 70 de persoane supraponderale și hipertensive, administrarea zilnică a 162 mg de extract de ceapă bogat în quercetină poate reduce dramatic tensiunea arterială sistolică cu 3,6 milimetri de mercur.
În plus, un mic studiu din 2014, care a inclus 54 de femei cu sindromul ovarelor polichistice, a descoperit că un consum zilnic de 80-120 g de ceapă roșie crudă, timp de opt săptămâni, a redus nivelul colesterolului rău (LDL) și al colesterolului total.
Citește și: Pașii pentru a dezvolta o memorie fotografică. Ce să faci să îți amintești totul cu lux de amănunte
Conține antioxidanți
Antioxidanții sunt substanțe care previn oxidarea, un proces care poate dăuna celulelor și poate fi un factor în afecțiuni precum diabetul, bolile de inimă și cancerul.
Cel puțin 17 tipuri diferite de flavonoide pot fi găsite în ceapă, ceea ce o face o sursă excelentă de antioxidanți.
Culoarea intensă a cepei roșii este atribuită pigmenților vegetali numiți antociani, care aparțin familiei flavonoidelor. Acestea ar putea oferi protecție împotriva anumitor tipuri de cancer și a diabetului.
O scădere cu 14% a riscului de atac de cord non-fatal a fost legată de consumul obișnuit de antociani de până la 613 mg, potrivit unui studiu din 2016 la care au participat 43.880 de bărbați.
În aceeași ordine de idei, autorii unei analize din 2019 au constatat că un regim alimentar mai bogat în alimente cu conținut ridicat de antociani a fost legat de un risc mai scăzut de boli de inimă și de deces legat de boli de inimă.
Promovează densitatea osoasă
În timp ce ceapa și lactatele sunt adesea asociate cu oase puternice, alte alimente pot contribui, de asemenea, la o bună sănătate a oaselor.
În comparație cu un grup de control, participanții la un mic studiu din 2016, format din 24 de femei de vârstă mijlocie și postmenopauză care au băut 100 de mililitri de suc de ceapă în fiecare zi, timp de opt săptămâni, au prezentat o activitate antioxidantă și o densitate minerală osoasă crescute.
Mai mult, un studiu din 2009 care a inclus 507 femei aflate la postmenopauză și perimenopauză a descoperit că cele care consumau ceapă zilnic aveau o densitate osoasă în general cu 5% mai mare decât cele care consumau ceapă o dată pe lună sau mai rar.
Ceapa poate diminua pierderea osoasă, crește nivelul de antioxidanți și diminuează stresul oxidativ. Acest lucru ar putea spori densitatea osoasă și ar putea ajuta la prevenirea osteoporozei.
Ajută digestia
Prebioticele și fibrele, ambele abundente în ceapă, sunt esențiale pentru sănătatea intestinelor. Prebioticele sunt fibre care nu pot fi digerate, dar care sunt descompuse de bacteriile bune din stomac.
Acizii grași cu lanț scurt sunt produși de bacteriile intestinale din prebiotice, care pot:
- Să consolideze sănătatea intestinală
- Să vă întărească imunitatea
- Să diminueze inflamațiile și să îmbunătățească digestia
Consumul de mese prebiotice poate contribui, de asemenea, la creșterea probioticelor, care sunt bune pentru sistemul digestiv și includ tulpini de Lactobacillus și Bifidobacterium. Prebioticele, cum ar fi inulina și fructooligozaharidele, care abundă în ceapă, pot crește cantitatea de bacterii bune din stomac și pot îmbunătăți performanța sistemului imunitar.
Foto: Freepik @ arminka19899
Coține compuși anticancer
Legumele bogate în allium, cum ar fi usturoiul și ceapa, pot reduce riscul de cancer de stomac și colorectal, printre alte tumori maligne, potrivit Healthline.
Cercetătorii au descoperit că cei care au consumat cele mai multe legume cu allium au avut șanse cu 22% mai mici de a fi diagnosticați cu cancer de stomac decât cei care au consumat cel mai puțin, pe baza unui studiu realizat în 2015 pe baza a 26 de studii.
Mai mult, o analiză din 2014 a 16 studii cu 13.333 de participanți a arătat că cei care au consumat cea mai multă ceapă au avut cu 15% mai puține șanse de a face cancer colorectal decât cei care au consumat cel mai puțin.
Onionin A, o moleculă care conține sulf și care se găsește în ceapă, ar putea ajuta la inhibarea creșterii tumorilor și a răspândirii cancerului ovarian, potrivit unor cercetări efectuate în eprubete. În plus, ceapa conține antioxidanți flavonoizi numiți quercetină și fisetină, care pot încetini creșterea tumorilor.
Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge
Pentru cei care au diabet sau prediabet, consumul de ceapă poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge. Într-un mic studiu realizat în 2010, 100 g de ceapă roșie crudă au redus în mod eficient nivelul de zahăr din sânge după 4 ore de post la 84 de pacienți cu diabet de tip 1 sau de tip 2.
În plus, s-a demonstrat că quercetina lucrează cu celulele din următoarele zone pentru a ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge în tot corpul, inclusiv în intestinul subțire, ficat, mușchi scheletici și în pancreas.
Ceapa este o legumă bogată în nutrienți, cu compuși puternici care reduc riscul de boli de inimă și anumite tipuri de cancer, proprietăți antibacteriene, promovează sănătatea digestivă și îmbunătățește funcția imunitară. Ele sunt versatile și sporesc aroma oricărui fel de mâncare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.