Aproape jumătate din alimentele pe care le consumăm zilnic au fost modificate semnificativ față de starea lor inițială, prin adăugarea de sare, zahăr, grăsimi, aditivi, conservanți și/sau coloranți artificiali.
Ceea ce mâncăm are un mare impact asupra sănătății noastre, iar alimentele ultraprocesate, cum ar fi dulciurile, băuturile răcoritoare, pizza și chipsurile, nu conțin suficiente substanțe nutritive benefice de care organismul are nevoie. Cu cât consumăm mai multe alimente ultraprocesate, cu atât calitatea nutrițională generală a dietei noastre este mai slabă.
"Nu mai e un secret pentru nimeni că alimente ultraprocesate nu sunt sănătoase. Promovez mereu legumele, verdețurile, fructele și în general alimente care au trecut cât mai puțin prin rafinări, adaosuri de diverse substanțe care să le modifice înfățișarea, gustul, rezistența în timp, filtrări pentru a scoate anumite componente (cum ar fi deglutinizarea).
Însă mereu când afirmăm ceva trebuie să avem dovezi științifice în spate. Cum adică nu sunt sănătoase alimentele ultraprocesate? Ce spun studiile? Care sunt efectele nocive?
Dieta deficitară este corelată cu boala prin două mecanisme principale: când mâncăm prea mult, excesul se depune sub formă de masă adipoasă, care crește în timp riscurile pentru bolile principale (cronice, inclusiv cancere). Invers, dacă mâncăm prea puțin devenim subnutriți și subponderali, cu riscuri elevate pentru numeroase boli. Normoponderalitatea se traduce într-un indice de masă corporală situat între 19 și 25 kilograme pe metru pătrat. Ce e peste 25 se numește supraponderalitate, iar ce e sub 19 se numește subponderalitate. Reținem că ambele au riscuri crescute de boală.
Când vorbim de dietă, nu e deloc întâmplător că americanii au un dezastru (SAD – standard american diet e considerată cea mai proastă dietă din lume) și tot ei devin campioni la obezitate, indiferent de vârstă. Predicțiile OMS sunt sumbre – obezitatea va deveni tot mai prezentă în anii viitori peste tot în lume. Pe lângă faptul că se consumă multe calorii, în principal goale (exemplu zahăr), dincolo de necesarul zilnic, iar sedentarismul vine la pachet cu acest surplus de calorii, mai există o problemă: multe alimente sunt superprocesate și stau pe toate rafturile magazinelor. Au etichete frumos colorate, cu scrisuri ademenitoare, cu oferte, cu prețuri atractive.
Ce înseamnă alimente ultraprocesate
Nu ne-am obișnuit să verificăm etichetele, ci cumpărăm haotic, umplând frigiderul și debaraua. Mulți vânează promoții, alții se simt bine având multe alimente în casă, în antiteză cu vremurile în care nu prea se găsea nimic. Explicațiile sunt multe.
O dietă optimă înseamnă moderație și fugă de tot ce e ultraprocesat. Un studiu publicat în BMJ (The British Medical Journal) arată risc crescut de cancer colorectal la cei care au consumat alimente procesate intens. Un alt studiu arată, la consumul alimentelor ultraprocesate, risc crescut de boli de inimă și mortalitate ridicată în această categorie de populație.
Prin alimente ultraprocesate înțelegem tot ce are zahăr în exces, prezervanți, siropuri, înlocuitori de zahăr, aditivi, coloranți, produsele bogate în proteine etc. Vedem din start că aici ar intra băuturile dulci cu zahăr sau înlocuitori, mezelurile, produsele destinate sportivilor, dulciurile etc.
Mezelurile și carnea roșie cresc riscul de cancer colorectal. O dietă săracă în fibre e și ea corelată cu acest risc. Perturbarea microflorei intestinale poate duce la afecțiuni cardiovasculare. Consumul de zahăr în exces va duce la boli metabolice, ulterior la afecțiuni cardiovasculare. Iată cum există mai multe cercuri vicioase care se potențează reciproc. În primul studiu, riscul de cancer colorectal a fost cu 29% mai mare la cei care au consumat multe alimente procesate versus cei care au consumat cele mai puține.
Reținem că, pentru sănătatea noastră, e bine să ne ferim de astfel de produse sau să le consumăm rarisim. Sunt multe dovezi în literatura de specialitate despre riscurile cardiovasculare, neurologice, de diabet zaharat pe care aceste alimente le dau. Mai mult, ele conduc și la perturbarea florei intestinale, un domeniu despre care se va vorbi tot mai intens.
E bine să învățăm să ne alimentăm corect", a scris medicul Vasi Rădulescu pe blogul său.
Alimentele ultraprocesate - care sunt efectele asupra sănătății
De ani de zile, nenumărate studii au asociat alimentele ultraprocesate cu un risc crescut de diverse probleme de sănătate, inclusiv obezitate, diabet de tip 2, boli de inimă, cancer, demență și o durată de viață mai scurtă.
"Riscurile pentru sănătate ale acestor alimente sunt probabil legate de procesele specifice ale modului în care sunt fabricate aceste alimente, de ingredientele pe care le conțin și de înlocuirea alimentelor mai sănătoase neprocesate sau minim procesate", spune Andrea Glenn, PhD, RD, cercetător postdoctoral în domeniul nutriției la Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston.
Cercetările fac legătura între consumul de alimente ultraprocesate și:
- Diabetul de tip 2
Într-un studiu efectuat pe mai mult de 100.000 de adulți, fiecare creștere cu 10% a proporției de calorii zilnice ale oamenilor care provin din alimente ultraprocesate a fost asociată cu un risc cu 15 procente mai mare de diabet de tip 2.
- Boli de inimă
Un alt studiu efectuat pe mai mult de 100.000 de adulți a asociat fiecare creștere cu 10% a proporției de calorii zilnice provenite din alimente ultraprocesate cu un risc cu 12% mai mare de boli cardiovasculare. Un studiu separat a constatat că fiecare porție suplimentară de alimente ultraprocesate a fost asociată cu un risc cu 9% mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare.
- Cancer
Fiecare creștere cu 10 procente a consumului de alimente ultraprocesate a fost legată de un risc cu 12% mai mare de apariție a tuturor cancerelor și cu 11% mai mare de cancer de sân în special, într-un alt studiu cu peste 100.000 de participanți.
- Demență
Un studiu efectuat pe mai mult de 70.000 de adulți cu vârsta de 55 de ani și peste a constatat că fiecare creștere cu 10 procente a consumului de alimente ultraprocesate a fost asociată cu un risc cu 25 la sută mai mare de demență și cu un risc cu 14% mai mare de boală Alzheimer.
- Moarte timpurie
Un studiu privind obiceiurile alimentare și longevitatea a constatat că persoanele care consumau cele mai multe alimente ultraprocesate aveau cu 62% mai multe șanse de a muri prematur.
Dacă încerci să slăbești, ar fi bine să eviți și tu alimentele ultraprocesate. Într-un studiu clinic, persoanele cărora li s-au administrat alimente ultraprocesate au consumat cu aproximativ 500 de calorii în plus în fiecare zi. Pe parcursul a două săptămâni, persoanele care au consumat alimente ultraprocesate s-au îngrășat cu aproximativ 2 kilograme, în timp ce cele care au consumat alimente neprocesate au pierdut aproximativ 2 kilograme.
Cu toate acestea, o limitare observată în multe dintre studiile de până acum privind alimentele ultraprocesate este că nu au fost studii clinice concepute pentru a dovedi că consumul acestor produse cauzează în mod direct boli specifice sau creșterea în greutate, sau trimite oamenii la un mormânt prematur.
O altă limitare este faptul că o mare parte din cercetări se bazează pe sisteme precum NOVA pentru a defini alimentele ultraprocesate pe baza modului în care sunt fabricate - și nu a nutrienților pe care i-ar putea conține, conform limitărilor observate în multe dintre studii.
"Categoria de ultraprocesate este legată de o sănătate precară, dar este o categorie foarte largă", spune Dariush Mozaffarian, MD, DrPH, consilier senior al rectorului și decan pentru politici la Friedman School of Nutrition Science and Policy de la Universitatea Tufts din Boston, potrivit Everyday Health.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.