Există dovezi care sugerează că expunerea la lumina puternică, inclusiv la lumina albastră, poate contribui la bolile retinei.
Ei bine, da, lumina puternică vă poate afecta vederea. Privitul la lumini puternice vă poate afecta ochii.
Expunerea la lumina vizibilă de intensitate ridicată (cum ar fi privitul direct la soare) deteriorează retina, provocând o boală numită retinopatie solară. Acest lucru apare, de asemenea, atunci când oamenii privesc fix o eclipsă fără ochelari special concepuți.
Lumina albastră poate fi cea mai dăunătoare deoarece este lumina cu cea mai mare energie care poate ajunge la retină și, poate reacționa cu substanțele chimice din retină pentru a produce radicali liberi dăunători, care sunt molecule ce pot interacționa în mod negativ cu alte molecule din interiorul celulelor noastre.
Atunci când celulele de detectare a luminii de pe retină sunt suprastimulate de privirea la o lumină puternică, acestea eliberează cantități masive de substanțe chimice de semnalizare, rănind în consecință partea din spate a ochiului.
Soarele strălucește cu o astfel de intensitate încât privitul direct la el timp de doar câteva secunde poate provoca leziuni permanente ale retinei. Expunerea cronică la razele UV timp de mai multe săptămâni, luni sau ani poate afecta, de asemenea, macula, corneea și cristalinul. O maculă deteriorată duce la degenerare maculară.
O cornee "arsă de soare" poate provoca vedere încețoșată și pierderea vederii. Un cristalin deteriorat poate dezvolta o cataractă, sau opacifierea cristalinului care încețoșează vederea.
Lumina albastră, chiar și la niveluri moderate de intensitate, poate afecta retina încet, în timp. Lumina albastră are lungimi de undă mai scurte decât lumina mai caldă, deci are mai multă energie.
Expunerea îndelungată poate crește riscul de degenerare maculară legată de vârstă (AMD). Lumina soarelui este cea mai proeminentă sursă de lumină albastră, dar alte exemple includ luminile fluorescente, LED-urile, televizoarele, monitoarele de calculator și ecranele smartphone-urilor.
Cum să tratați și să preveniți problemele oculare cauzate de lumina puternică a soarelui
Protejați-vă vederea cu aceste sfaturi:
- Alegeți ochelari cu lentile anti-reflexie pentru a reduce strălucirea provocată de luminile puternice.
- Purtați ochelari de soare cu tentă întunecată
- Reduceți timpul petrecut zilnic în fața ecranului și faceți pauze frecvente pentru a vă odihni ochii.
- Activați funcția "lumină de noapte" a computerului pentru a reduce cantitatea de lumină albastră emisă de ecran.
- Purtați ochelari de calculator cu blocare a luminii albastre, cu lentile colorate în galben, care ușurează oboseala digitală a ochilor.
- Alegeți LED-uri care emit o lumină "caldă".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.