Ce se întâmplă dacă sinuzita este lăsată netratată. Care sunt simptomele și când să mergi la doctor

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ce se intampla daca sinuzita este lasata netratata Foto: Freepik @Drazen Zigic
Ce se intampla daca sinuzita este lasata netratata Foto: Freepik @Drazen Zigic

Află mai multe despre cum să identifici corect o infecție a sinusurilor și ce metode de tratament există.

Sinuzita este o inflamație a țesuturilor din sinusuri (spațiile din frunte, obraji și nas, de obicei pline de aer). Produce curgerea sau înfundarea nasului, dureri de față și, ocazional, febră, alături de alte simptome. Sinuzita este de obicei provocată de răceala comună, dar poate fi provocată și de alți viruși, bacterii, ciuperci și alergii.

Alergiile, infecțiile bacteriene și infecțiile virale le pot irita și pot duce la înfundarea și umplerea lor cu lichid. Pe lângă alte simptome precum congestia nazală (nas înfundat), acest lucru poate provoca presiune și durere la nivelul feței. Sinuzita se mai numește uneori și rinosinuzită.

Ce sunt sinusurile?

Sinusurile tale sunt patru cavități (spații) perechi. Coridoare subțiri le leagă între ele. Mucusul din sinusuri scapă prin deschiderile din nas. Această scurgere ajută la menținerea curățeniei și a absenței bacteriilor, alergiilor și a altor agenți patogeni din nasul tău.

Tipuri de sinuzită

Pe baza duratei afecțiunii (acută, subacută, cronică sau recurentă) și a etiologiei (bacterie, virus sau ciupercă), clasificăm diferite forme de sinuzită.

Sinuzită acută, subacută, cronică și recurentă

Simptomele sinuzitei acute (congestie nazală, drenaj, durere/presiune facială și scăderea simțului olfactiv) durează mai puțin de patru săptămâni. De obicei, este cauzată de viruși, cum ar fi răceala comună.

Simptomele sinuzitei subacute durează între patru și 12 săptămâni.

Simptomele sinuzitei cronice durează cel puțin 12 săptămâni. Bacteriile sunt, de obicei, cauza.

Simptomele sinuzitei acute recurente revin de patru sau mai multe ori într-un an și durează mai puțin de două săptămâni de fiecare dată.

Sinuzita bacteriană și virală

Majoritatea cazurilor de sinuzită sunt cauzate de viruși, asemănători celor care provoacă răceli. Fie bacteriile vă pot infecta după un episod de sinuzită virală, fie bacteriile pot provoca ele însele sinuzita. Este posibil să ai sinuzită bacteriană dacă nasul care curge, nasul înfundat și durerile faciale nu dispar după 10 zile. Simptomele tale ar putea părea că se ameliorează pentru o vreme, dar s-ar putea să revină mai rău decât înainte. Conform Cleveland Clinic, atunci când tratezi sinuzita bacteriană, decongestionantele și antibioticele funcționează de obicei bine.

Vezi și: Ce este autofagia, tratamentul care îți prelungește viața. Ce se întâmplă când apeși butonul de resetare al organismului tău

Simptomele comune ale unei infecții sinusale includ:

- Picurare postnasală (mucus care se scurge în gât).

- Curgerea nasului cu mucus gros de culoare galbenă sau verde.

- Nas înfundat.

- Presiune facială (în special în jurul nasului, ochilor și frunții). Aceasta s-ar putea înrăutăți atunci când îți miști capul sau te apleci.

- Presiune sau durere în dinți.

- Presiune sau durere în urechi.

- Febră.

- Respirație urât mirositoare (halitoză) sau un gust neplăcut în gură.

- Tuse.

- Dureri de cap.

- Oboseală.

Care sunt cauzele infecțiilor sinusale?

Virusurile, bacteriile, ciupercile și alergenii pot provoca sinuzită. Factorii declanșatori specifici pentru sinuzită includ:

- Răceala obișnuită.

- Gripă.

- Bacteria Streptococcus pneumoniae.

- Bacteria Haemophilus influenza.

- Bacteria Moraxella catarrhalis.

- Alergii nazale și sezoniere.

Foto: Freepik @stockking

Factori de risc

Sinuzita este mai frecventă la anumite persoane decât la altele. Printre factorii de risc se numără:

- Alergeni din nas.

- Astm.

- Polipi nazali.

- Devierea septului. Nasul este împărțit de o linie de țesut numită sept. Un sept deviat îngustează căile respiratorii pe o parte a nasului, deoarece nu este drept. Acest lucru poate duce la un blocaj.

- Un mecanism de apărare compromis. Acest lucru poate fi rezultatul unor medicamente specifice sau al unor boli precum HIV sau cancer.
fumat.

Este sinuzita contagioasă?

Sinuzita în sine nu este contagioasă. Cu toate acestea, bacteriile și virușii care ar putea să o provoace sunt. Nu uita să te speli bine pe mâini, să stai departe de persoanele bolnave și să tușești sau să strănuți în cot.

Vezi și: Totul despre dependență. Recunoașterea semnelor, înțelegerea etapelor și acceptarea recuperării

Ce se întâmplă dacă sinuzita este lăsată netratată?

Sinuzita se vindecă de obicei de la sine, așa că nu este necesar un tratament. Rareori, infecțiile sinusale netratate pot evolua în infecții care sunt fatale. Acest lucru se întâmplă atunci când ciupercile sau bacteriile se infiltrează în ochi, creier sau oasele adiacente.

Cum poți identifica o infecție a sinusurilor?

Medicii identifică sinuzita analizând istoricul medical și simptomele tale. Un doctor va examina gâtul, nasul și urechile pentru a vedea dacă există umflături, drenaj sau obstrucție. Un endoscop este un dispozitiv mic, iluminat, pe care l-ar putea folosi pentru a examina interiorul nasului tău.

Un specialist, cum ar fi un otorinolaringolog (cunoscut în mod obișnuit sub numele de ORL, sau specialist în urechi, nas și gât) ar putea, de asemenea, să îți fie recomandat de către medicul tău de familie.

Examinări specifice pentru identificarea sinuzitei

Medicul îți poate prescrie unele teste pentru a identifica o infecție a sinusurilor, cum ar fi:

- Endoscopie a nasului.

- Tampoane nazale. Medicul ar putea lua o probă de lichid din nasul tău folosind un baston cu un vârf moale. Acesta îl va verifica pentru a detecta viruși sau alte microorganisme care ar putea fi sursa simptomelor tale.

- Vizualizare. Medicul poate solicita ocazional o tomografie computerizată (CT) pentru a înțelege mai bine starea din interiorul sinusurilor.

- Testarea alergiilor. Medicul tău ar putea să vă testeze pentru alergii dacă ai sinuzită persistentă, pentru a vedea dacă acestea sunt cauza.

- Autopsie. O mostră ocazională de țesut din nasul tăuar putea fi prelevată pentru a fi testată.

Tratament

Pentru sinuzită sunt disponibile diverse metode de tratament, în funcție de gravitatea și durata simptomelor. O infecție a sinusurilor poate fi tratată acasă cu:

- Decongestionante.

- Remedii pentru alergii și răceală fără prescripție medicală (OTC).

- Clătiri nazale saline.

- Consumarea multor lichide.

În cazul în care simptomele sinuzitei nu dispar după zece zile, un medic ar putea recomanda:

- Antibiotice.

- Decongestionante, fie topice, fie orale.

- Spray-uri intranazale cu steroizi prescrise. (Nu se recomandă utilizarea pe parcursul a trei până la cinci zile; utilizarea de spray-uri sau picături fără prescripție medicală ar putea agrava congestia).

Infecțiile sinusurilor sunt frecvente și, de obicei, nu sunt grave. Acestea pot avea mai multe cauze, inclusiv viruși și bacterii, polipi nazali sau alergii. De obicei, te poți îngriji acasă, odihnindu-te, luând medicamente pe baza unei prescripții medicale și consumând multe lichide. Contactează medicul dacă simptomele nu se ameliorează, dacă sinuzita apare des sau dacă ai orice simptom care te îngrijorează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel