Ce se întâmplă dacă o muscă îți intră în paharul cu băutură. Motivul surprinzător pentru care ar trebui să o consumi

Monika Baciu |
Data publicării:
musca - FOTO: Freepik@wirestock
musca - FOTO: Freepik@wirestock

Ce se întâmplă dacă o muscă îți intră în paharul cu băutură. Tuturor ni s-a întâmplat ca o muscă să aterizeze fix în paharul cu vin sau orice altă băutură. Iată de ce ar trebui să o ignorăm.

Ce se întâmplă dacă o muscă îți intră în paharul cu băutură. Vă turnați un pahar rece de vin preferat și sunteți pe punctul de a lua o înghițitură când o muscă de fructe aterizează în el. Musca este în mod clar moartă. Dar, având în vedere ceea ce știți despre locurile în care își petrec timpul muștele, vă întrebați dacă este sigur de băut.

Ce trebuie să știm despre muște

În ciuda numelui lor care sună salubru, muștele de fructe (specia Drosophila), mănâncă alimente care se descompun. Ele locuiesc în coșurile de gunoi, grămezile de compost sau în orice loc în care există mâncare, inclusiv în canalizare. Alimentele în putrefacție sunt bogate în germeni, oricare dintre aceștia putând fi absorbiți de o muscă și transferați acolo unde va ateriza.

Printre aceste bacterii se numără E coli, Listeria, Shigella și Salmonella, oricare dintre ele putând provoca o infecție potențial gravă chiar și la persoanele sănătoase. Vă dați seama că musca de fructe tocmai a depus microbii potențial letali în vinul dumneavoastră, așa că îl aruncați în chiuvetă și vă turnați un pahar nou.

"Cu toate acestea, dovezile științifice sugerează că s-ar putea să fi irosit un pahar bun de vin. Vinul are de obicei între 8 și 14 procente de etanol și un pH de aproximativ 4 sau 5 - un pH sub 7 este considerat acid.

Alcoolul este bine cunoscut ca fiind inhibitor pentru germeni și este unul dintre motivele pentru care vinul poate fi păstrat atât de mult timp. Mai multe studii de laborator au arătat, de asemenea, că efectele combinate ale alcoolului din vin și ale acizilor organici, cum ar fi acidul malic, pot împiedica dezvoltarea E coli și Salmonella.

Faptul că germenii care se transmit de la musca fructelor în vin pot provoca o infecție depinde de numărul de bacterii depuse (doza infecțioasă) și de capacitatea metabolică a germenilor", arată Primrose Freestone, conferențiar principal de microbiologie clinică, Universitatea din Leicester, potrivit Science Alert.

Ce se întâmplă când musca aterizează în paharul cu vin

Pahar cu vin - FOTO: Freepik@volodymyr-t

Vinul în care a intrat musca de fructe era, de asemenea, răcit, ceea ce, pentru unele bacterii de toxiinfecție alimentară, le șochează metabolismul atât de profund încât le oprește creșterea.

"Întrucât toate tipurile de vin (roșu, alb sau rosé, fie că este răcit sau la temperatura camerei) sunt în mod natural antibacteriene, este probabil ca germenii din vin să fie afectați, ceea ce le va reduce aptitudinea de infectare.

Acest lucru sugerează că, deși germenii depozitați în vin de către muște ar putea fi prezenți într-o doză suficient de mare pentru a provoca o boală, nu este probabil să provoace o infecție, deoarece sunt prea deteriorați. Așadar, cel mai probabil, vinul contaminat ar putea fi băut fără efecte nocive - indiferent dacă a fost sau nu răcit. Apoi, trebuie să se confrunte cu organismul.

Și dacă nu sunt deteriorate direct de vin, orice germeni încă în viață din depozitul de muște de fructe se vor întâlni cu fluidele foarte acide ale stomacului uman. Germenii de intoxicație alimentară sunt foarte sensibili la acid, care le deteriorează ADN-ul, iar acidul gastric îi poate chiar ucide.

În stomac, germenii trebuie să depășească și alte bariere mortale, cum ar fi enzimele digestive, mucusul care îi prinde și sistemul imunitar mereu vigilent de apărare. Este puțin probabil ca germenii de vin depozitați de muște să poată declanșa o infecție.Cu excepția cazului în care nu sunteți germofob, vă sugerez să îndepărtați musca și să beți vinul. Dacă doriți un plus de proteine, ați putea chiar să înghițiți musca.

Este puțin probabil ca musca de fructe să schimbe gustul vinului, chiar dacă sunt mai multe. Sistemul dumneavoastră digestiv va procesa pur și simplu musca ca orice altă protein", mai notează Primrose Freestone, conferențiar principal de microbiologie clinică, Universitatea din Leicester.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel