Varza este printre cele mai folosite legume în curele de slăbire, însă beneficiile pe care le are aceasta pentru sănătate ar trebui să îi dea mai multă importanță și să o pună pe un loc cât mai sus în meniu. Mai mult, multitudinea de combinații în care se poate consuma varza, fie că ne referim la salată, care nu mai este fadă ca în urmă cu niște ani, fie că ne referim la sucul de varză, o poate ridica în ochii noștri.
Nutriționistul Cristian Mărgărit a exemplificat, la Antena 1, doar câteva din felurile în care varza poate fi consumată, dar și care sunt beneficiile acesteia pentru sănătate.
”Varza, un ingredient miraculos. Pentru piele, pentru ficat, pentru sănătatea sexuală, pentru eliminarea retenției de apă, pentru plămâni. Deci este un aliment magic”, a declarat Cristian Mărgărit la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1, subliniind că ”varza nu este deloc un simbol al sărăciei”, făcând referire la vremurile când aceasta se afla pe mesele multor oameni. ”O salată de varză este absolut miraculoasă, iar o altă variantă de a o consuma este sub formă de suc, mai ales varza roșie. Are și quercitină, deci foarte mulți antioxidanți. Femeile, că tot vorbim de sănătatea pielii, vor bea suc de varză”, a mai spus nutriționistul.
Vezi și: Broccoli, printre cele mai bune legume care scad glicemia. Cum să te împrietenești cu ea
Sucul de varză în combinație cu alte sucuri de legume
De altfel, Mărgărit susține că sucul de varză merge bine în combinație cu cel de sfeclă roșie, având un efect vasodilatator, iar combinat cu țelină și morcov, iar cei care au probleme cu gustul sucului de varză pot adăuga și puțin măr.
Cât privește salata de varză, nutriționistul a precizat că varza trebuie tăiată mărunt și frecată cu puțină sare, ”toți nutrienții din varza fermentată sunt păstrați perfect și chiar cresc în cantitate. Am zis să mergem către lime, ca sursă de acid, și după gust și puțin ghimbir. Foarte bun și el ca detoxifiant, pentru bilă, pentru cei care au bila leneșă.
Schimbă gustul, te va înțepa, dar este chestie de obișnuință. Îl poți face separat, într-un sos, dar noi l-am folosit direct. Putem pune și coriandru, unii îl percep ca pe ceva ciudat, dar este un gust nou și intens. Este foarte sănătos, mai mult, îi va schimba gustul și ne va scoate din plictiseala salatei de varză cu morcov și oțet”, a mai spus nutriționistul.
Totodată, mai spune acesta, se poate adăuga pune și boia iute, unul dintre condimentele preferate în sezonul rece. Iar explicația este una simplă.
”Toată lumea preferă iutele acum, toamna și iarna, este foarte bun pentru că îmbunătățește circulația, are și efect antioxidant, te încălzește. Sănătatea inimii este îmbunătățită și pentru slăbire. (...) Iutele este de mai multe feluri, doar te arde, te doare, alte efecte negative nu are, el doar modifică senzația de durere, percepția durerii, nu este o daună asupra celulelor tale”, a mai spus nutriționistul.
De asemenea, salata de varză pe care a recomandat-o poate fi consumată imediat sau lăsată într-un borcan, pentru 2-3 zile, la murat.
”Este excelentă. Foarte important pentru varză și toate cruciferele este că trebuie să le mestecăm foarte bine pentru a se combina substanțele care există în acestea. Sulforafanul este foarte bun pentru detoxifierea ficatului. Și iarăși, încă un truc, apropos de supa de varză, căci toată lumea a auzit de dieta cu supă de varză, este mai bine să o tai sau să o dai la blender crudă și apoi să o fierbi, dacă vrei să îți faci o supă-cremă în care să incluzi și varza, conopida, broccoli și varza de Bruxelles, și nu invers.
Când le-ai dat la blender se formează aceste substanțe benefice care sunt termostabile, nu se mai distrug prin fierbere. În schimb, dacă le fierbi întregi riști să distrugi precursorii acelor substanțe”, a explicat nutriționistul.
Vezi și: Probioticele, microbii pozitivi pentru organism. Cum acționează
Ce conține varza
Pentru a vedea și de ce varza are atâtea beneficii este bine să aflăm și ce conține aceasta. Astfel, într-o 100 de grame de varză crudă avem:
- calorii 25
- carbohidrați 5,8 g
- proteine 1,3 g
- fibre 2,5 mg
- folați 13% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)
- niacină 1,5 % DZR
- acid pantotenic 4%
- piridoxină 10%
- riblofavină 3%
- tiamină 5%
- vitamina A (3%), vitamina C (61%), vitamina K (63%)
- sodiu 1%
- potasiu 3,5%
- calciu 4%, fier 6%, magneziu 3%, mangan 7%, fosfor 3,5%, zinc 1,5%
- alfa și betacaroten și luteină-zeaxanitină, potrivit Nutrition&You.
Varza murată, kimchi-ul românesc, beneficii pentru sănătate. Bilic: Ce-ar fi să creștem și noi consumul pe parcursul iernii, fără motive medicale, ci doar de dragul prevenției și al sănătății
Varza murată are un corespondent în bucătăria internațională și se numește kimchi. Beneficiile murăturilor pentru sănătate au fost dovedite științific. Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, a explicat pe pagina sa de Facebook care este secretul acestor alimente asupra sănătății.
”Se “poartă” și la case mai mari...Dacă faceți parte dintre aceia care pun varza murată la loc de cinste în meniul familial, felicitări! Acest produs tradițional lacto-fermentat plin de culturi bacteriene benefice cu efect probiotic, are un corespondent și în bucătăria coreeană. Se numește KIMCHI și este un preparat simbolic al culturii culinare din Coreea. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Ce să MĂNÂNCI și ce nu dacă ai BILA leneșă. Regimul alimentar, cea mai potrivită soluție
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.