Dacă este consumată în exces, scorțișoara poate provoca efecte secundare, inclusiv leziuni hepatice și reacții alergice. Scorțișoara este un condiment obținut din scoarța interioară a arborelui Cinnamomum.
Este foarte populară și a fost asociată cu beneficii pentru sănătate, cum ar fi un control îmbunătățit al zahărului din sânge și scăderea unor factori de risc pentru bolile de inimă.
Cele două tipuri principale de scorțișoară sunt:
- Cassia: Numită și scorțișoară obișnuită, acesta este tipul cel mai frecvent utilizat.
- Ceylon: Cunoscută sub numele de scorțișoară "adevărată", Ceylon are un gust mai ușor și mai puțin amar.
Scorțișoara Cassia este mai des întâlnită în supermarketuri, având în vedere că este mult mai ieftină decât scorțișoara Ceylon. În timp ce scorțișoara Cassia poate fi consumată în condiții de siguranță în cantități mici sau moderate, consumul unei cantități prea mari poate cauza probleme de sănătate, deoarece conține cantități mari de un compus numit cumarină.
Cercetările au descoperit că dacă se consumă prea multă cumarină poate dăuna ficatului și poate crește riscul de cancer. În plus, consumul unei cantități prea mari de scorțișoară Cassia a fost legat de multe alte efecte secundare.
Vezi și: De ce avem nevoie de somn. Câte ore trebuie să dormim pe noapte
Iată efectele secundare ale consumului de prea multă scorțișoară Cassia.
1. Poate provoca afectarea ficatului
Scorțișoara Cassia este o sursă bogată de cumarină. Conținutul de cumarină al scorțișoarei Cassia măcinate poate varia între 7 și 18 miligrame pe linguriță (2,6 grame), în timp ce scorțișoara Ceylon conține doar urme de cumarină.
Doza zilnică tolerabilă de cumarină este de aproximativ 0,1 mg/kg de greutate corporală, sau 5 mg pe zi pentru o persoană de 59 kg. Acest lucru înseamnă că doar 1 linguriță de scorțișoară Cassia te-ar putea face să depășești limita zilnică.
Din nefericire, în urma mai multor studii, consumul unei cantități prea mari de cumarină poate provoca toxicitate și leziuni hepatice.
De exemplu, o femeie în vârstă de 73 de ani a dezvoltat o infecție hepatică bruscă care a provocat leziuni hepatice după ce a luat suplimente de scorțișoară timp de doar o săptămână. Cu toate acestea, în acest caz a fost vorba de suplimente care au furnizat o doză mai mare decât cea pe care ai obține-o doar din alimentație.
2. Poate crește riscul de cancer
Studiile pe animale au arătat că consumul unei cantități prea mari de cumarină, care este abundentă în scorțișoara Cassia, poate crește riscul anumitor tipuri de cancer.
De exemplu, studiile efectuate pe rozătoare au constatat că consumul unei cantități prea mari de cumarină poate provoca apariția unor tumori canceroase în plămâni, ficat și rinichi.
Modul în care cumarina poate provoca tumori nu este clar. Cu toate acestea, unii oameni de știință cred că cumarina provoacă deteriorarea ADN-ului în timp, crescând riscul de cancer.
Majoritatea cercetărilor privind efectele canceroase ale cumarinei au fost efectuate pe animale. Sunt necesare mai multe cercetări pe bază de oameni pentru a vedea dacă aceeași legătură dintre cancer și cumarină se aplică și la oameni.
3. Poate provoca răni bucale
Unele persoane au avut răni în gură în urma consumului de produse care conțin agenți de aromatizare cu scorțișoară.
Scorțișoara conține cinnamaldehidă, un compus care poate declanșa o reacție alergică atunci când este consumată în cantități mari. Cantitățile mici de condiment nu par să provoace această reacție, deoarece saliva împiedică substanțele chimice să rămână în contact cu gura pentru prea mult timp.
Pe lângă rănile din gură, alte simptome ale unei alergii la cinamaldehidă includ:
- Umflarea limbii sau a gingiilor
- O senzație de arsură sau mâncărime
- Pete albe în gură
Deși aceste simptome nu sunt neapărat grave, ele pot provoca disconfort .
Cu toate acestea, este important să reții că cinamaldehida te provoca răni în zona bucală doar dacă ești alergic la ea. Poți fi testat pentru acest tip de alergie cu un test cutanat.
De asemenea, rănile bucale par să îi afecteze mai ales pe cei care folosesc prea mult ulei de scorțișoară și gume de mestecat cu aromă de scorțișoară, deoarece aceste produse pot conține mai multă cinamaldehidă.
4. Poate provoca scăderea glicemiei
A avea un nivel ridicat cronic de zahăr în sânge este o problemă de sănătate. Dacă este lăsată netratată, poate duce la diabet, boli de inimă și multe alte probleme de sănătate.
Scorțișoara este binecunoscută pentru capacitatea sa de a scădea glicemia. Studiile au descoperit că acest condiment poate imita efectele insulinei, un hormon care ajută la eliminarea zahărului din sânge.
În timp ce consumul unei cantități mici de scorțișoară poate ajuta la scăderea glicemiei, consumul unei cantități prea mari de scorțișoară poate duce la scăderea prea mare a acesteia. Acest lucru se numește hipoglicemie. Aceasta poate duce la oboseală, amețeli și, eventual, leșin.
Persoanele care prezintă cel mai mare risc de a se confrunta cu un nivel scăzut de zahăr în sânge sunt cele care iau medicamente pentru diabet. Acest lucru se datorează faptului că scorțișoara poate spori efectele acestor medicamente și poate face ca glicemia să scadă prea mult.
5. Poate cauza probleme de respirație
Consumul unei cantități prea mari de scorțișoară măcinată într-o singură ședință poate provoca probleme de respirație.
Acest lucru se datorează faptului că acest condiment are o textură fină care poate face ca acesta să fie ușor de inhalat. Inhalarea accidentală a acesteia poate provoca:
- Tuse
- Înec
- Dificultăți atunci când încerci să respiri
De asemenea, cinamaldehida din scorțișoară este un iritant pentru gât. Aceasta poate provoca și alte probleme respiratorii.
Persoanele cu astm sau cu alte afecțiuni medicale care afectează respirația trebuie să fie deosebit de atente la inhalarea accidentală a scorțișoarei, deoarece este mai probabil ca acestea să aibă probleme de respirație.
6. Poate interacționa cu anumite medicamente
Scorțișoara poate fi consumată în siguranță în cantități mici sau moderate cu majoritatea medicamentelor.
Cu toate acestea, administrarea unei cantități prea mari poate fi o problemă dacă luați medicamente pentru diabet, boli de inimă sau boli de ficat. Acest lucru se datorează faptului că scorțișoara poate interacționa cu aceste medicamente, fie sporindu-le efectele, fie intensificându-le efectele secundare.
De exemplu, scorțișoara Cassia are cantități mari de cumarină, care poate provoca toxicitate și leziuni hepatice dacă este consumată în cantități mari.
De asemenea, scorțișoara poate ajuta la scăderea glicemiei, așa că, dacă luați medicamente pentru diabet, condimentul poate spori efectele acestora și poate face ca glicemia să scadă prea mult.
Riscurile consumului de scorțișoară uscată/ pudră
De când "provocarea scorțișoarei" a devenit extrem de populară pe rețelele sociale, mulți au încercat să mănânce cantități mari de scorțișoară uscată.
Această provocare presupune să mănânci o lingură de scorțișoară uscată, măcinată, în mai puțin de un minut, fără să bei apă.
Deși poate părea inofensivă, provocarea poate fi foarte periculoasă.
Mâncatul scorțișoarei uscate poate irita gâtul și plămânii, precum și poate provoca o senzație de sufocare. De asemenea, îți poate afecta permanent plămânii.
Acest lucru se datorează faptului că plămânii nu pot descompune fibrele din condiment. Aceasta se poate acumula în plămâni și poate provoca o inflamație a plămânilor cunoscută sub numele de pneumonie prin aspirație, potrivit Healthline.
Dacă pneumonia prin aspirație este lăsată netratată, plămânii pot rămâne cu cicatrici permanente și, eventual, pot ceda.
Cât de mult este prea mult?
Scorțișoara este în general sigură pentru a fi folosită în cantități mici ca condiment. Este legată de multe beneficii impresionante pentru sănătate.
Cu toate acestea, consumul unei cantități prea mari poate provoca efecte secundare potențial periculoase.
Acest lucru se aplică mai ales scorțișoarei Cassia, deoarece este o sursă bogată de cumarină. În schimb, scorțișoara de Ceylon conține doar urme de cumarină.
Doza zilnică tolerabilă pentru cumarină este de 0,1 mg pe kg de greutate corporală. Aceasta este cantitatea de cumarină pe care o poți consuma într-o zi fără riscul de efecte secundare.
Acest lucru echivalează până la 8 mg de cumarină pe zi pentru un adult care cântărește 178 de lire sterline (81 de kilograme). Pentru referință, cantitatea de cumarină din 1 linguriță (2,5 grame) de scorțișoară Cassia măcinată variază între 7 și 18 mg. Copiii pot tolera chiar mai puțin.
Scorțișoara este un condiment delicios, legat de multe beneficii pentru sănătate.
În timp ce consumul unor cantități mici sau moderate este sigur, consumul unei cantități prea mari poate provoca efecte secundare. Acest lucru se aplică mai ales scorțișoarei Cassia sau scorțișoarei "obișnuite", deoarece aceasta are cantități mari de cumarină, care a fost legată de afecțiuni precum afecțiuni hepatice și cancer.
Pe de altă parte, scorțișoara de Ceylon sau scorțișoara "adevărată" conține doar urme de cumarină.
Deși consumul excesiv de scorțișoară poate avea unele dezavantaje, este un condiment sănătos care poate fi consumat în siguranță în cantități mici sau moderate. A mânca mai puțin decât doza zilnică tolerabilă este mai mult decât suficient pentru a îți oferi beneficiile sale pentru sănătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.