Ce se întâmplă dacă mănânci o dată pe zi. Ce ravagii se petrec în organism. Câte mese sunt indicate

Monika Baciu |
Data publicării:
mananci - FOTO: Freepik@syda_productions
mananci - FOTO: Freepik@syda_productions

Ce se întâmplă dacă mănânci o dată pe zi. Ce se întâmplă cu glicemia, colesterolul și toate funcțiile organismului.

Ce se întâmplă dacă mănânci o dată pe zi. Dacă alegi să mănânci o dată pe zi, ceea ce se numește și "One Meal a Day" (OMAD), există câteva aspecte pe care ar trebui să le iei în considerare în ceea ce privește efectele asupra sănătății tale.

A mânca trei mese pe zi a fost înrădăcinat în mintea multor oameni de-a lungul anilor. Cu toate acestea, creșterea în popularitate a postului intermitent a perturbat această tradiție. Unele metode de post intermitent, cum ar fi metoda 18:6, ar putea să te facă să sari peste micul dejun, dar să mănânci mesele tale între 10 dimineața și 6 seara. Alte planuri pot restricționa caloriile sau pot implica postul complet în câteva zile pe săptămână, în timp ce mănânci normal în celelalte zile.

Vezi și: Cancerul pulmonar, cel mai frecvent tip de cancer. Ucide un român pe oră

Dieta OMAD, restrictivă

Unele tipuri de post intermitent sunt mai restrictive. Dieta One Meal a Day (OMAD) îți restricționează consumul la o singură masă pe zi, astfel încât corpul tău să recurgă la arderea grăsimilor în loc de alimente pentru combustibil. Deși acest tip de alimentație te poate face să pierzi puțin în greutate, poate fi dificil de menținut pe termen lung.

A mânca o singură dată pe zi nu ar putea fi benefic pentru sănătatea cardiovasculară, conform unui articol din 2007 din American Journal of Clinical Nutrition. Deși ai putea observa schimbări în compoziția corpului tău, cum ar fi pierderea de grăsime, vei vedea o creștere atât a nivelului de colesterol LDL, cât și a celui HDL, precum și o creștere a tensiunii arteriale, potrivit Health Digest.

Vezi și: Dureri articulare la mâini și picioare: cele 6 trucuri pe care să le încerci. Ingredientul care a redus durerea după 12 săptămâni

Sănătatea inimii, afectată

Glicemie - FOTO: Freepik@xb100

Patru mese pe zi ar putea părea multe, dar ar putea fi benefice pentru anumite niveluri de colesterol, conform unui studiu din 2020 în Neuroendocrinology Letters. Menținând aceeași cantitate totală de calorii, studiul a avut oameni care au mâncat mai puțin de patru mese pe zi și alții care au mâncat patru sau mai multe.

Cei care au mâncat mese mai mici, dar mai frecvente, au avut trigliceride mai scăzute în post și concentrații mai mari de colesterol HDL în comparație cu cei care au consumat trei sau mai puține mese zilnice. Cu toate acestea, nu au existat diferențe în nivelurile de colesterol LDL și total.

Un articol din 2021 în Clinical Nutrition a combinat rezultatele a 21 de studii controlate randomizate privind efectul frecvenței meselor asupra factorilor de risc cardiometabolici, cum ar fi colesterolul și glucoza din sânge. O frecvență mai mare a meselor este asociată cu niveluri mai scăzute de colesterol total și colesterol LDL.

A mânca o singură masă pe zi nu ar putea fi doar o veste proastă dacă ești sănătos, conform unui articol din 2022 în Frontiers in Physiology. Comparativ cu a mânca trei mese pe zi, a avea o singură masă seara a condus la o greutate corporală și masă grasă mai reduse, o ardere mai mare a grăsimilor în timpul exercițiilor fizice și un nivel mai scăzut al zahărului din sânge. A mânca o singură masă pe zi nu a afectat nici capacitatea aerobă, nici forța lor.

Vezi și: Cancerul care nu prezintă simptome. Roxana Boanță: Pacienții nu au semne

Când este indicat să iei micul-dejun

Micul dejun este o masă cheie, conform unei declarații din 2017 în Circulation de la American Heart Association. Sărirea micului dejun este de obicei asociată cu o calitate proastă a dietei, lipsind două treimi din nutrienții zilnici în timp ce consumi mai multe zaharuri adăugate. Cei care iau micul dejun tind să aibă mai puțini factori de risc pentru boli cardiovasculare, cum ar fi colesterolul mare, colesterolul LDL ridicat și colesterolul HDL scăzut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel