De la fluctuații ale glicemiei până la creșterea în greutate, iată de ce să nu mănânci dulce imediat după o masă bogată.
Când consumi alimente dulci după o masă bogată, nivelul de glucoză din sânge crește brusc. Potrivit unui studiu publicat în Diabetes Care, această creștere este amplificată dacă masa a fost deja bogată în carbohidrați și grăsimi.
În timp, astfel de fluctuații pot contribui la rezistența la insulină și la dezvoltarea diabetului de tip 2.
Alimente bogate în grăsimi și carbohidrați necesită mai mult timp pentru a fi digerate.
Dacă adaugi un desert dulce imediat, sistemul digestiv este suprasolicitat, iar pancreasul trebuie să elibereze cantități mari de insulină pentru a stabiliza nivelul glicemiei.
De altfel, consumul de desert după o masă copioasă adaugă un surplus caloric care poate fi dificil de gestionat.
Un studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition arată că obiceiul de a consuma alimente dulci imediat după masă contribuie semnificativ la creșterea în greutate și la depunerea grăsimii viscerale.
De ce se întâmplă acest lucru?
Pentru că după o masă bogată, corpul este deja ocupat cu metabolizarea alimentelor ingerate. Excesul de zahăr este transformat mai rapid în grăsime, mai ales în absența unei activități fizice care să ardă caloriile suplimentare.
Alimentele dulci pot încetini procesul digestiv, mai ales dacă masa a inclus grăsimi și proteine în cantități mari.
Un studiu din Gastroenterology Research and Practice evidențiază faptul că deserturile consumate imediat după masă reduc motilitatea gastrică, ceea ce poate provoca senzația de balonare și disconfortul abdominal.
Zahărul din deserturi poate hrăni bacteriile rele din intestin, dezechilibrând microbiomul intestinal.
Potrivit unui studiu publicat în Nature Reviews Microbiology, consumul excesiv de zahăr după mese crește riscul de disbioză intestinală, care este asociată cu probleme digestive, inflamații cronice și chiar afecțiuni autoimune.
Deserturile dulci consumate frecvent după mesebogate contribuie la creșterea nivelului de trigliceride din sânge, un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Studiile din Journal of the American Heart Association subliniază că astfel de creșteriapar maiales la persoanee care au deja o dietă bogată în grăsimi și zaharuri.
Dacă vrei să consumi ceva dulce după masă, așteaptă cel puțin 2 ore. Acest timp permite digestiei să proceseze alimentele din masa principală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.