Publicitate
Vasele murdare uitate în chiuvetă nu sunt doar o problemă vizuală sau un subiect de discuție în familie, ci și o potențială amenințare pentru sănătatea ta.
Vasele murdare devin rapid sursa unui miros greu, cauzat de alimentele în descompunere și de bacteriile care le consumă.
Deși poate părea inofensiv să amâni spălatul farfuriilor și tacâmurilor, acest obicei poate favoriza înmulțirea microorganismelor dăunătoare, care ar putea duce la toxiinfecții alimentare sau alte probleme de sănătate.
Vezi și:
Alimentul care crește tensiunea arterială
Conform unui studiu publicat în Journal of Food Protection, vasele nespălate devin un teren fertil pentru bacterii periculoase precum Salmonella, E.coli și Listeria.
În doar două ore, aceste microorganisme încep să se multiplice exponențial, mai ales dacă resturile de mâncare rămase pe farfurii sunt bogate în proteine sau carbohidrați și dacă temperatura ambientală este ridicată.
Alimentele lăsate la temperatura camerei oferă un mediu ideal pentru creșterea bacteriilor.
Vasele umede sau cele care au apă stătută în ele contribuie la dezvoltarea mucegaiului și a altor microorganisme.
Studiile arată că bacteriile pot atinge o concentrație periculoasă în doar 4 - 6 ore, crescând riscul contaminării dacă vasele sunt ulterior utilizate fără o spălare adecvată.
Mucegaiul care se poate forma pe resturile de alimente lăsate pe vase emite spori are pot declanșa alergii, mai ales la persoanele sensibile sau cu probleme respiratorii preexistente.
Apoi, dacă folosești vasele murdare pentru a servi alte alimente fără a le curăța corespunzător, bacteriile pot ajunge pe mâncare. Acest lucru crește riscul de:
- toxiinfecții alimentare
Simptomele includ greață, vărsături, diaree și crampe abdominale
- infecții severe
În cazul bacteriilor precum Listeria, persoanele cu un sistem imunitar slăbit, femeile însărcinate, copiii mici și vârstnicii sunt mai vulnerabili.
Resturile de mâncare lăsate pe vase atrag insectele, cum ar fi gândacii și muștele, care sunt purtători de agenți patogeni. Mai mult, rozătoarele pot fi atrase de mirosurile alimentare, ceea ce adaugă un risc suplimentar pentru sănătate.
Pe măsură ce vasele murdare rămân în chiuvetă, bacteriile pot forma un strat subțire și rezistent numit biofilm. Acest strat poate fi greu de îndepărtat chiar și cu detergenți obișnuiți și poate favoriza înmulțirea bacteriilor rezistente la substanțele de curățare.
Biofilmul este asociat cu infecții persistente și reprezintă o provocare chiar și pentru experții în igienă.
Reține că chiar dacă vasele sunt spălate ulterior, manipularea lor poate transfera bacterii pe mâini, care se răspândesc rapid pe alte suprafețe sau alimente.
Deci, spală vasele imediat după uti lizare sau clătește-le bine și așază-le într-o mașină de spălat vase.
Dacă nu le poți spăla imediat, înlătură resturile de mâncare și clătește vasele pentru a reduce riscul de contaminare.
Utilizează detergenți de vase antibacterieni și asigură-te că le clătești bine.
Dezinfectează chiuveta în mod regulat, mai ales dacă obișnuiești să lași vasele nespălate mai multe ore.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.