Să spunem că sunteți la restaurant și tocmai ați comandat un bol de supă. Îți iei lingura și, când dai să mănânci, observi o șuviță de păr. Evident, aveți următoarele opțiuni: fie trimiteți supa înapoi în bucătărie, fie scoateți părul și o mâncați, fie înghițiți supa cu părul în ea.
Acesta nu este singurul scenariu. Se întâmplă chiar și acasă să ne cadă păr în propria mâncare pe care o gătim. De altfel, se întâmplă chiar să ne intre un fir de păr în gură de pe haine sau pernă.
Ce se va întâmpla în corpul tău dacă înghiți un fir de păr?
Ei bine, potrivit specialiștilor, consumul unei singure șuvițe de păr nu va face prea mult rău, însă părul ar reprezenta o amenințare pentru sănătate dacă este înghițit ca smoc întreg, deoarece s-ar putea forma o minge de păr uriașă în stomac.
Deși un singur fir de păr nu vă poate face rău, există șansa ca pe aceasta să existe bacterii, care vă pot deranja stomacul și care pot provoca diaree.
Chiar dacă este destul de puțin probabil, o cantitate mică de bacterii stafilococice pe o șuviță de păr ți-ar da cu siguranță probleme gastrointestinale. Dar, până acum, FDA nu a primit niciun raport cu privire la persoane care să se îmbolnăvească în urma ingerării de păr găsit în alimente.
Părul uman este alcătuit dintr-o proteină numită cheratină, care formează, de asemenea, unghiile noastre, căptușeala organelor interne și stratul exterior al pielii. Keratina conține un aminoacid numit L-cisteină, care este utilizat în alimente precum pâinea și aluaturile, deoarece prelungește durata de depozitare, și este vândut și ca supliment alimentar.
Oamenii nu sunt capabili să descompună keratina, deoarece pentru a face acest lucru, trebuie să fie tratată în condiții foarte acide și alcaline, la o temperatură de peste 100 de grade Celsius, pe o durată lungă. Cu toate acestea, în sistemul digestiv al omului, astfel de condiții nu există. Așadar, cantități mici de păr ar trece pur și simplu prin corpul tău, împreună cu tot ceea ce nu poți digera.
Mai exact, keratina este inactivă din punct de vedere chimic. Așadar, spre deosebire de proteinele care se găsesc în alimente, aceasta nu provoacă nicio reacție în intestin, ceea ce înseamnă că nu vor avea loc probleme digestive prin consumul de alimente care au fost în contact cu părul.
În cele mai multe circumstanțe, părul nostru este în contact cu substanțe care îi anulează benignitatea. Uleiurile, șampoanele, balsamurile, vopselele, spray-urile, gelurile și agenții patogeni din mediul înconjurător pot contamina alimentele, dar vestea bună este că niciuna dintre aceste substanțe nu este considerată a fi un pericol chimic.
Cu toate acestea, ele pot provoca vătămări fizice, deoarece înghițirea părului poate perfora membrana mucoasă, sau vătămări biologice, deoarece părul ar putea purta bacterii precum Staphylococcus, care provoacă căderea părului.
Ingerarea unui volum mare de păr pe o perioadă lungă de timp ar putea duce la formarea în stomac a unui ghem de păr ferm, dens, numit tricobezoare, care ar putea provoca dureri abdominale severe și alte simptome, potrivit Sciences Witch.
Un astfel de caz a fost raportat la o fată de 18 ani din Chicago care suferea de dureri de stomac, vărsături și a pierdut cel puțin 18 kg pe o perioadă de cinci luni. Dar, mai târziu, endoscopia gastrointestinală a scos la iveală un glob de păr uriaș care îi bloca stomacul. La interogatoriu, fata a spus că avea obiceiul de a-și mânca părul de mulți ani. Această tulburare în care o persoană este nevoită să își mănânce propriul păr se numește tricofagie.
De asemenea, în cazurile cele mai extreme, există o afecțiune cunoscută sub numele de Sindromul Rapunzel, în care coada globului de păr poate ajunge până în intestinul subțire.
Deci, dacă vi se întâmplă vreodată să observați o șuviță de păr în mâncare, luați-o și aruncați-o și continuați să mâncați. Iar dacă înghițiți o șuviță din greșeală, nu-ți face griji, pentru că cel mai probabil vei continua să trăiești exact așa cum erai înainte de a o înghiți.
*Dacă îți place articolul, ne poți susține cu un share pe Facebook
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.