Ce se întâmplă dacă înghiți guma de mestecat. În cât timp se elimină din stomac

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
guma de mestecat - FOTO: Freepick
guma de mestecat - FOTO: Freepick

Dacă înghiți guma de mestecat există riscul ca intestinul să se blocheze.

US Food and Drug Administration definește guma de mestecat ca un "aliment cu valoare nutritivă minimă." Acest lucru înseamnă că nu poate fi vândut în concurență cu programele de mic dejun și prânz școlar. Alte alimente din această categorie includ sifon și unele bomboane.

Această definiție a gumei este oarecum controversată, deoarece multe dintre ingredientele din bazele de gumă sunt produse necomestibile utilizate în articole nealimentare, cum ar fi calcarul, adezivul alb și pungile de plastic.

Deși nu este recomandat, dacă înghițiți accidental o bucată de gumă pe care o mestecați, nu aveți de ce să vă faceți griji. O bucată de gumă înghiţită va trece de obicei prin sistemul digestiv și va ieşi în scaun aproximativ 40 de ore mai târziu, la fel ca aproape orice altceva mănânci.

Dacă înghițiți cantități mari de gumă într-o perioadă scurtă de timp, totuși, aceasta ar putea provoca un blocaj în intestine.

Dacă înghițiți o bucată de gumă, probabil că nu există niciun motiv pentru a vă prezenta la medic. Ar trebui să treacă în mod normal prin tractul digestiv.

Dacă înghițiți o bucată de gumă, nu vă îngrijorați. Nu ar trebui să vă provoace probleme. Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră ați înghițit o cantitate mare de gingie într-un timp scurt, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră pentru a verifica dacă există un blocaj intestinal.

Odată înghițită, guma se mestecat NU se lipește de niciun perete al tractului digestiv. Se va plimba pe tubul digestiv, din esofag, în stomac, în în intestinul gros, colon și apoi va fi evacuată pe cale naturală, explică medicii. Ca orice corp străin, va fi expulzată în câteva zile aproape intactă, în funcție de ritmul de tranzit al fiecărei persoane. Nimic anormal, deci. 

Vezi și: Cicoarea, înlocuitorul cafelei. Sedativ natural cu efecte asupra sănătății

Când e nevoie de prezentare la medic

Dacă înghițiți o cantitate mare de gumă sau dacă înghițiți gumă cu alte obiecte care nu pot fi digerate, acest lucru ar putea provoca un blocaj. Acest lucru ar putea necesita o intervenție chirurgicală pentru ao elimina din tractul digestiv.

Simptomele unui blocaj includ de obicei dureri abdominale și constipație, uneori însoțite de vărsături. Dacă credeți că aveți un blocaj intestinal, consultați-vă medicul.

Vezi și: Cancerul ovarian, "ucigașul silențios", fără simptome. Achimaș-Cadariu, despre tratament și mutațiile BRCA 1 și BRCA2: Supraviețuire de peste 90%

Din ce e făcută guma de mestecat

Înainte de al doilea război mondial, guma a fost făcută cu chicle - seva din arborele sapodilla din America Centrală - cu arome adăugate.

Majoritatea gumei de astăzi este făcută dintr-o combinație de polimeri, plastifianți și rășini. Este de obicei amestecat cu dedurizatori de calitate alimentară, conservanți, îndulcitori, culori și arome. Adesea, guma are un strat de polioli sub formă de pulbere.

Vezi și: Tresăririle nocturne, cauze și tratament. 70% din oameni ”cad” în somn

Guma de mestecat, bună sau rea?

Guma de mestecat acționează asupra nivelurilor de cortizol prezente în salivă. Acest hormon este responsabil pentru apariția stresului, care este redus cu aproximativ 16%. Și prin reducerea stresului, mintea se relaxează și are o capacitate mai mare de concentrare.

Guma de mestecat păcălește stomacul, care crede că este plin ca urmare a acestui obicei, așa cum se arată într-un articol publicat în revista „Physiology & Behavior” .

Guma de mestecat crește producția de salivă. În acest fel, atât alimentele solide, cât și cele lichide trec mai ușor prin esofag. Gumele cu mentă sau eucalipt sunt recomandate în special, deoarece aromele de fructe pot fi neplăcute și pot declanșa dureri de stomac.

Vezi și: Aftele bucale, cauze și tratament. Medic: Persoana se simte atacată printr-o remarcă negativă sau critică, ce îi provoacă o suferinţă superficială, dar vie, deranjantă

Dezavantajele gumei de mestecat

Excesul de zahăr înseamnă mai multă greutate. Ca orice altă bomboană, o gumă de mestecat este fabricată din zahăr rafinat, aditivi și alte componente chimice. Astfel, devine un obicei nesănătos, mai ales dacă mesteci frecvent gumă.  Zahărul este un ingredient care, în cantități mari, contribuie la creșterea riscului de a dezvolta boli, potrivit unui articol publicat în revista „Progress in Cardiovascular Diseases”.

Aspartamul este unul dintre îndulcitorii folosiți la producerea gumei „sănătoase”, fără zahăr. Acest ingredient conține o substanță cunoscută sub numele de fenilalanină, dăunătoare persoanelor care suferă de fenilcetonurie, o boală care afectează creierul.

O gumă fără zahăr conține sorbitol, un laxativ care, dacă este ingerat în exces, provoacă diaree cronică și dureri de stomac. Jurgen Bauditz, un gastroenterolog german, recomandă consumul a doar 5 grame de sorbitol pe săptămână.

Zahărul din gumă va rămâne impregnat pe dinți, ceea ce contribuie la acumularea bacteriilor în gură și la apariția tartrului, printre alte disconforturi orale. Din acest motiv, medicii stomatologi recomandă să te speli pe dinți după ce ai mestecat gumă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel