În timpul somnului, corpul tău lucrează pentru a se reface și a se repara, așa că poziția în care dormiți poate ajuta sau împiedica acest proces, în funcție de cât de eficient susține curbura naturală a coloanei vertebrale.
Este obișnuit ca oamenii să se trezească cu dureri noi de tot dimineața, uneori din cauza poziției de somn.
Ne petrecem o treime din viață dormind sau odihnindu-ne, așa că este important să alegeți o poziție de somn care să vă ajute corpul în recuperarea fizică.
Potrivit Sleep Foundation, o poziție de somn adecvată poate ușura stresul asupra coloanei vertebrale, în timp ce o poziție nesănătoasă poate crește durerea sau rigiditatea în spate, brațe sau umeri, toate acestea contribuind în același timp la un somn de calitate inferioară.
Care este cea mai bună poziție de dormit?
Cea mai bună poziție de somn este cea care promovează o aliniere sănătoasă a coloanei vertebrale, de la șolduri până la cap.
Există unele poziții care sunt considerate mai sănătoase decât altele. Mai exact, dormitul pe o parte sau pe spate este considerat mai benefic decât dormitul pe burtă.
În oricare dintre aceste poziții de somn, este mai ușor să vă mențineți coloana vertebrală susținută și echilibrată, ceea ce ușurează presiunea asupra țesuturilor coloanei vertebrale și permite mușchilor dvs. să se relaxeze și să se recupereze.
Cu toate acestea, dacă dormitul pe burtă vă face să vă simțiți bine, nu vă simțiți obligat să o schimbați. Puteți minimiza riscul de durere și îmbunătăți alinierea coloanei vertebrale cu salteaua și perna potrivite.
Diferitele poziții de somn oferă diferite beneficii care vă pot fi de ajutor dacă vă confruntați cu dureri de spate, sarcină, alergii, reflux de acid sau o altă afecțiune de sănătate. În aceste cazuri, ar putea merita să încercați o nouă poziție de somn pentru a permite un somn mai odihnitor. Într-un studiu, un grup de adulți cu dureri de spate a fost antrenat să doarmă pe spate sau pe o parte.
Aceștia au experimentat o ameliorare semnificativă a durerii în doar patru săptămâni.
Dormitul pe o parte
Mai mult de 60% dintre oameni dorm pe o parte, bărbații petrecând mai mult timp pe o parte în fiecare noapte decât femeile. În copilărie, ne împărțim nopțile dormind în toate pozițiile în mod egal, dar la vârsta adultă, apare o preferință clară pentru dormitul pe o parte.
Flexibilitatea coloanei vertebrale scade pe măsură ce îmbătrânim, ceea ce poate face ca poziția de dormit pe o parte să fie mai confortabilă pentru adulții mai în vârstă.
Dormitul pe o parte oferă mai multe beneficii:
Promovează o aliniere sănătoasă a coloanei vertebrale și este poziția de somn cel mai puțin susceptibilă de a duce la dureri de spate, mai ales atunci când este susținută cu perne. De asemenea, dormitul pe o parte poate reduce arsurile la stomac și sforăitul , ceea ce o face o poziție de dormit mai bună pentru persoanele cu apnee în somn sau reflux acid.
Dormitul lateral poate fi deosebit de benefic pentru:
- Femeile însărcinate
- Persoanele cu reflux de acid
- Persoanele cu dureri de spate
- Persoanele care sforăie sau au apnee în somn
- Persoanele în vârstă
Cea mai bună poziție de dormit pentru durerile de spate
Cea mai bună poziție de dormit pentru este pe o parte, cu o pernă sau o pătură între genunchi. Dormitul pe o parte poate ameliora, de asemenea, simptomele pentru cei cu dureri de gât sau de spate.
Alegeți o pernă cu o înălțime, sau grosime, care să se potrivească cu distanța dintre gât și umăr. Cu o pernă mai groasă, gâtul va rămâne aliniat cu coloana vertebrală în timp ce dormiți pe o parte, prevenind durerea și durerile în timp ce mențineți alinierea corectă.
Poziția de dormit pe o parte nu este recomandată pentru:
- Persoanele cu dureri de umăr
- Persoanele îngrijorate de riduri
Dormitul pe o parte poate duce la dureri sau încordare la nivelul umerilor , așa că este bine să schimbați pozițiile ocazional și să folosiți cea mai potrivită pernă și saltea. Asigurați-vă că salteaua dumneavoastră are suficientă "elasticitate" pentru a permite șoldurilor și umerilor să se afunde mai adânc decât mijlocul coloanei vertebrale.
Dormitul pe o parte poate contribui, de asemenea, la apariția ridurilor faciale, deoarece fața ta este presată de pernă, întinzând și comprimând pielea.
Pe ce parte este mai bine să dormim. Ce se întâmplă dacă dormi pe partea dreaptă
Dacă dormiți deja pe o parte și doriți să obțineți o stea de aur, optați pentru a dormi pe partea stângă în loc de partea dreaptă.
Dormitul pe partea dreaptă poate crește presiunea asupra organelor interne, motiv pentru care experții recomandă partea stângă pentru femeile însărcinate și pentru cei care dorm cu reflux acid sau cu reflux gastroesofagian (GERD).
De asemenea, dormitul pe dreapta poate intensifica simptomele arsurilor la stomac.
Dormitul pe spate
Culcat pe spate este a doua cea mai populară poziție de somn, cu o mulțime de beneficii care rivalizează cu poziția de dormit pe o parte.
Atunci când ești întins pe spate, este ușor să îți menții coloana vertebrală aliniată și să îți distribui uniform greutatea corpului, prevenind orice potențiale dureri de gât sau de spate.
De asemenea, dormitul pe spate poate ameliora congestia provocată de nasul înfundat sau de alergii, atâta timp cât vă sprijiniți într-o poziție verticală.
Dormitul pe spate poate fi deosebit de benefic pentru:
- Persoanele cu dureri lombare ale coloanei vertebrale
- Persoanele îngrijorate de riduri
- Persoanele cu dureri de gât
- Persoanele cu congestie nazală
Cea mai bună poziție de dormit pentru durerile de gât
Culcat pe spate este cea mai bună poziție de somn pentru durerile de gât, deoarece previne dezalinierea care poate apărea în pozițiile laterale sau pe burtă.
Pentru a preveni durerile de gât, folosiți o pernă care susține gâtul, lăsând în același timp capul să se scufunde mai adânc. Pernele din spumă cu memorie sau pernele cu o adâncitură pentru cap sunt opțiuni bune.
Alternativ, puteți rula un prosop sub gât și folosi o pernă mai plată pentru cap.
Atunci când dormiți pe spate, urmăriți să vă păstrați brațele în poziții similare. De exemplu, este preferabil ca ambele să fie așezate pe lângă corp decât să aveți unul sprijinit pe frunte, deoarece acest lucru provoacă denivelări ale coloanei vertebrale care pot contribui la dureri de umeri sau de gât.
Cea mai bună poziție de dormit pentru nasul înfundat
Dacă te confrunți cu alergii sau cu nasul înfundat, folosește perne pentru a-ți sprijini partea superioară a spatelui, astfel încât să te afli într-o poziție mai degrabă verticală, fără a prăbuși coloana vertebrală.
Această poziționare poate permite căilor respiratorii să rămână deschise și poate ajuta la drenarea nasului. Evitați să stați întins pe spate, deoarece acest lucru poate crește congestia nazală .
Poziția de dormit pe spate nu este recomandată pentru:
- Femeile însărcinate
- Persoanele care sforăie sau au apnee în somn
- Persoanele cu anumite tipuri de dureri de spate
- Persoanele cu GERD sau reflux de acid
- Adulți mai grei
- Adulți mai în vârstă
Dormitul pe spate este cea mai proastă poziție de dormit pentru persoanele cu sforăit și apnee în somn, deoarece vă lasă susceptibil la colapsul căilor respiratorii. Mai mult de jumătate dintre oameni au apnee în somn dependentă de poziție, ceea ce înseamnă că severitatea simptomelor lor crește atunci când stau pe spate.
Persoanele cu reflux acid sau GERD ar trebui, de asemenea, să evite să doarmă pe spate. Episoadele de GERD devin mai frecvente în această poziție și pot începe chiar la un minut după ce se trece la culcarea pe spate.
În cele din urmă, pe măsură ce îmbătrânim sau devenim mai grei, devine mai greu să respirăm în timp ce stăm culcați pe spate, din cauza presiunii gravitației asupra corpului. Trecerea la o poziție de dormit pe o parte poate fi o opțiune mai bună pentru persoanele mai grele și mai în vârstă.
Dormitul pe burtă
Stomacul este cea mai puțin populară poziție de somn. Cercetările sugerează că petrecem mai puțin de 10% din noapte dormind în această poziție. Cu toate acestea, dormitul pe burtă are unele beneficii.
Și anume, poziția de dormit pe burtă poate ajuta la ameliorarea sforăitului, prin deschiderea căilor respiratorii.
Cu toate acestea, coastele tale trebuie să lucreze împotriva gravitației pentru a respira în această poziție, ceea ce te poate forța să folosești mai multă energie și, prin urmare, îți poate face somnul mai puțin odihnitor.
Ce este în neregulă cu somnul pe burtă?
Poziția de dormit pe burtă vine cu mai multe dezavantaje și nu este recomandată pentru majoritatea oamenilor.
În special, următoarele persoane ar trebui să evite să doarmă pe burtă:
- Femeile însărcinate
- Persoanele cu dureri de gât sau de spate
- Persoanele îngrijorate de riduri
Poziția pe burtă oferă cel mai puțin sprijin pentru spate dintre toate pozițiile de dormit și crește presiunea asupra coloanei vertebrale, provocând uneori dureri la trezire. Pentru a dormi pe burtă, trebuie să dormiți cu capul orientat spre o parte, ceea ce invariabil vă răsucește gâtul și capul din alinierea cu restul coloanei vertebrale.
Dacă salteaua nu este suficient de fermă, stomacul și șoldurile se vor scufunda în saltea, întinzându-vă inconfortabil coloana vertebrală în afara alinierii. Acest tip de postură asimetrică de somn poate avea un impact negativ asupra coloanei tale vertebrale în timp.
De asemenea, dormitul pe burtă poate contribui la apariția ridurilor faciale, deoarece fața ta este presată de pernă sau de suprafața saltelei.
Cum să dormiți mai bine pe burtă
Fără perna și salteaua potrivite, este ușor ca poziția de dormit pe burtă să provoace dureri. Cu toate acestea, este posibil să dormiți bine în această poziție.
Dacă vă place să dormiți pe burtă, încercați să o faceți cu o pernă foarte subțire sau fără pernă deloc. În acest fel, puteți evita să vă înclinați gâtul în spate și în sus, creând și mai multă dezaliniere a coloanei vertebrale și disconfort.
Așezați o pernă subțire sub șolduri pentru a uniformiza și mai mult coloana vertebrală și pentru a ușura presiunea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.