Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau limonadă

Apa cu lamaie - Foto: Freepik
Apa cu lamaie - Foto: Freepik

Efectele negative ale apei cu lămâie. Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau prea multă limonadă.

Apa cu lămâie este o băutură răcoritoare ce poate oferi vitamina C și poate ajuta la menținerea hidratării, deși nu aduce beneficii nutriționale semnificative.

De obicei, apa cu lămâie este preferată dimineața, pe stomacul gol, datorită afirmațiilor că ar putea crește nivelul de energie și metabolismul.

Apa cu lămâie este adesea promovată de experți și celebrități pentru lista sa lungă de beneficii, inclusiv prevenirea deshidratării, îmbunătățirea digestiei și susținerea pierderii în greutate.

Sigur, lămâie sunt bogate în Vitamina C și flavonoide, dar conțin puțini alți nutrienți. Au efecte antioxidante și antiinflamatoare, protejând celulele și reducând riscul de boli cardiovasculare, diabet, obezitate și cancer.

Apa cu lămâie are puține proteine, grăsimi sau carbohidrați și doar urme de vitamine și minerale, inclusiv potasiu, folat și vitamine din complexul B.

Un pahar de apă cu sucul unei lămâi oferă 21% din doza zilnică recomandată de Vitamina C, potrivit Medical News Today.

Mai mult, apa cu lămâie poate preveni formarea pietrelor la rinichi datorită conținutului ridicat de citrat, care împiedică legarea calciului cu alte substanțe.

Cu toate acestea, consumul excesiv al acestei băuturi acide poate avea efecte secundare dăunătoare, mai ales pentru persoanele predispuse la reflux gastric sau care adaugă cantități mari de suc de lămâie în apă.

Șase efecte periculoase care pot apărea atunci când bei prea multă apă cu lămâie

1. Poate deteriora dinții

Lămâile sunt extrem de acide, iar expunerea frecventă poate eroda smalțul dinților, conform Asociației Americane de Stomatologie.

Pentru a reduce expunerea directă a dinților la acid, se recomandă consumul apei cu lămâie printr-un pai și evitarea periajului dinților imediat după consum.

Este bine să bei și multă apă simplă alături de băuturile infuzate cu citrice.

2. Poate provoca tulburări stomacale

Deși apa cu lămâie este adesea asociată cu beneficii pentru sănătatea intestinelor, adăugarea unei cantități prea mari de lămâie poate agrava afecțiuni comune precum boala de reflux gastroesofagian și refluxul acid.

Alimentele acide, inclusiv lămâile, pot declanșa simptomele refluxului gastroesofagian, cum ar fi arsurile la stomac, greața și vărsăturile, potrivit Business Insider.

3. Cojile de lămâie pot găzdui germeni neplăcuți

Un studiu din 2007 din Journal of Environmental Health a arătat că multe lămâi conțin microorganisme, inclusiv unele patogene care pot provoca boli.

Pentru a evita germenii, poți stoarce lămâia în băutură în loc să pui întreaga felie.

4. Aciditatea apei cu lămâie poate provoca sau agrava aftele bucale

Deși majoritatea aftelor se vindecă de la sine în una sau două săptămâni, consumul excesiv de apă cu lămâie poate agrava aceste leziuni, conform Asociației Americane de Stomatologie.

Dacă observi că apariția aftelor este legată de consumul de alimente sau băuturi acide, inclusiv apă cu lămâie, ar trebui să reduci consumul.

5. Fructele citrice pot declanșa migrenele

Unele studii au investigat o posibilă legătură între migrene și fructele citrice.

Lămâile sunt relativ bogate în tiramină, o monoamină naturală asociată cu durerile de cap.

Deși nu s-a găsit o legătură directă între apa cu lămâie și migrene, persoanele care suferă de migrene cronice ar putea identifica fructele citrice ca un factor declanșator.

Medicii recomandă păstrarea unui jurnal al durerilor de cap pentru a învăța ce declanșează atacurile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel