Ce se întâmplă dacă bei lapte vechi. Potrivit National Science Foundation (NSF), 78% dintre consumatori declară că aruncă laptele și alte produse lactate după ce data de pe etichetă a expirat.
Cu toate acestea, data de pe lapte nu indică neapărat faptul că nu mai este sigur de băut. De fapt, majoritatea laptelui poate fi consumat cu câteva zile după data imprimată pe etichetă.
Ce înseamnă data înscrisă pe ambalaj
Unele state reglementează dacă și cum ar trebui să fie etichetate datele de expirare pe lapte, dar aceste reglementări diferă. Acest lucru înseamnă că este posibil să vedeți mai multe tipuri de date pe cutia de lapte - dintre care niciuna nu indică siguranța alimentară.
Cel mai bine dacă este folosit până la data expirării. Această dată indică momentul până la care trebuie consumat laptele pentru a avea cea mai bună calitate.
Se vinde până la data de... Această dată poate ajuta magazinele în gestionarea stocurilor, deoarece indică data până la care trebuie vândut laptele pentru a asigura cea mai bună calitate.
A se consuma până la.... Această dată este ultima zi în care vă puteți aștepta ca produsul să fie de cea mai bună calitate. Prin urmare, data tipărită vă poate da o idee despre momentul în care calitatea va începe să scadă. Cu toate acestea, nu înseamnă că laptele dumneavoastră va expira și nu va fi sigur de băut imediat după acea dată, potrivit Healthline.
Cât timp se poate bea laptele după data de expirare
În magazine, majoritatea laptelui cumpărat este pasteurizat. Pasteurizarea este un proces care presupune încălzirea laptelui pentru a distruge bacteriile potențial dăunătoare, inclusiv E. coli, Listeria și Salmonella. Prin acest procedeu, durata de valabilitate a laptelui este prelungită cu 2-3 săptămâni.
Cu toate acestea, pasteurizarea nu poate ucide toate bacteriile, iar cele care rămân vor continua să se dezvolte, cauzând în cele din urmă stricarea laptelui.
Un studiu a constatat că temperatura din frigider afectează foarte mult cât timp laptele rămâne bun după data indicată. Prin simpla reducere a temperaturii din frigider de la 6°C (43°F) la 4°C (39°F), durata de valabilitate a fost prelungită cu 9 zile.
Deși nu există recomandări prestabilite, majoritatea cercetărilor sugerează că, atâta timp cât a fost depozitat în mod corespunzător, laptele nedeschis rămâne, în general, bun timp de 5-7 zile după data indicată, în timp ce laptele deschis rezistă cel puțin 2-3 zile după această dată.
Cu excepția cazului în care laptele este conservabil, acesta nu trebuie lăsat niciodată la temperatura camerei mai mult de 2 ore, deoarece acest lucru crește riscul de îmbolnăvire prin toxiinfecție alimentară.
În schimb, laptele crud nu a fost pasteurizat și are un termen de valabilitate mai scurt. Consumul acestui tip de lapte poate crește, de asemenea, riscul de îmbolnăvire prin toxiinfecție alimentară.
În cele din urmă, există laptele nerefrigerat, numit și lapte conservabil sau lapte aseptic, care este produs cu ajutorul unui tratament ultra-încălzit (UHT). UHT este similar cu pasteurizarea, dar folosește o căldură mai mare, ceea ce face ca produsele lactate nedeschise să poată fi depozitate în siguranță la temperatura camerei.
Laptele UHT nedeschis poate rezista, în general, 2-4 săptămâni după data imprimată, dacă este depozitat într-o cămară răcoroasă și uscată, și până la 1-2 luni în frigider. Cu toate acestea, odată deschis, laptele UHT trebuie păstrat în frigider și consumat în termen de 7-10 zile.
Bineînțeles, indiferent de data indicată, este întotdeauna important să examinați mai întâi laptele pentru orice semn de deteriorare, cum ar fi un miros acru sau o schimbare de textură.
Cum să îți dai seama dacă laptele este bun de consumat
Deoarece data de pe lapte nu indică întotdeauna siguranța, cel mai bun mod de a afla dacă laptele poate fi consumat este să vă folosiți simțurile. Unul dintre primele semne că laptele dvs. a expirat este schimbarea mirosului.
Laptele stricat are un miros acru distinct, care este din cauza acidului lactic produs de bacterii. Alte semne de deteriorare includ o culoare ușor galbenă și o textură gumoasă.
Ce se întâmplă dacă bei lapte expirat
Dacă beți o cantitate mică de lapte expirat nu există riscuri majore pentru sănătate. Cu toate acestea, consumul unor cantități moderate sau mari poate provoca intoxicații alimentare și poate duce la simptome precum greață, vărsături, dureri de stomac și diaree.
Dacă simptomele persistă sau se agravează, sau dacă începeți să prezentați semne de deshidratare, este important să vă faceți o programare la furnizorul dumneavoastră de servicii medicale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.