Ce se întâmplă dacă ai pietre la fiere și NU scoți colecistul. Cele 2 întrebări care m-au măcinat. Părerea dură a unui medic m-a convins: Se împrăștie în tot corpul

Giorgi Ichim |
Data publicării:
EXCLUSIV
Colecist - Foto: Freepik @agartist
Colecist - Foto: Freepik @agartist

Ce se întâmplă dacă ai pietre la fiere și nu scoți colecistul. Adevărul este că fiecare zi în care ignori problemele poate însemna un pas mai aproape de complicații grave și urgențe. Cele 2 întrebări care m-au măcinat după ce am aflat de litiaza biliară și ce trebuie să știi.

Când am aflat că am pietre la fiere am început să simt o frică de necontrolat, mai ales că părerile medicale erau împărțite în ceea ce privea tratamentul chirurgical. Și odată ce am înțeles ce înseamnă litiaza biliară, mi-am imaginat toate scenariile posibile: o criză biliară care să mă prindă nepregătită, o complicație bruscă ce m-ar duce de urgență pe masa de operație sau o viață liniștită cu colecistul plin de pietre apărute brusc.

Adevărul e că litiaza biliară nu este simplă deloc. Și dacă mulți cred că pietrele la fiere ies la fel ca pietrele la rinichi, asta e cu totul greșit, pentru că litiază biliară presupune un proces foarte complex și poate duce la complicații serioase, chiar mortale, dacă nu este gestionată corect, la timp.

Ce m-a frământat pe mine din primul moment în care am aflat că am litiază a fost: unde se poate opri o piatră dacă iese din colecist și ce se poate întâmpla?

Foto: Freepik @paihub

Am vorbit mult cu medicii mei despre această problemă, pentru că unii spuneau că "pot trăi toată viața cu litiaza dacă am noroc", iar alții îmi spuneau că "nu trebuie să aștept, pentru că riscurile sunt foarte mari și orice ar fi, tot la operație ajung".

Ei bine, pietrele din vezica biliară pot migra și bloca mai multe locuri din tractul biliar, dar cele mai critice zone unde apar blocajele sunt:

1. Canalul cistic

Dacă o piatră blochează acest canal, poate cauza colecistită acută, o inflamație severă a vezicii biliare, care de cele mai multe ori necesită intervenție chirurgicală de urgență.

2. Canalul coledoc (canalul biliar principal)

O piatră care ajunge aici poate bloca fluxul bilei spre intestin, ducând la icter, adică îngălbenirea pielii și ochilor, dureri severe și risc de infecție.

3. Papila Vater (unde ductul biliar se varsă în duoden)

Dacă această zonă este obstrucționată, bila și enzimele pancreatice nu pot fi eliberate, crescând riscul de pancreatită acută.

4. Pancreas

Migrarea pietrelor către ductul pancreatic poate cauza pancreatită, o inflamație a pancreasului care poate deveni extrem de gravă și chiar fatală.

Apoi, pentru că primul meu impuls a fost să ascult de medicii ce mi-au spus că "dacă am noroc, pot trăi toată viața cu litiaza biliară", a doua întrebare care m-a frământat a fost: ce complicații poate da litiaza biliară?

Ei bine... răspunsul simplu este: MULTE!

Litiază biliară netratată poate declanșa un domino de probleme medicale.

1. Colecistită acută

Inflamația severă a vezicii biliare poate evolua spre gangrenă sau perforație, cu riscul de peritonită -  o infecție abdominală gravă.

2. Pancreatită acută

Atunci când o piatră blochează canalul pancreatic, enzimele digestive rămân captive în pancreas, provocând inflamație.

Pancreatita severă necesită spitalizare și poate lăsa sechele pe termen lung.

3. Colangită

O infecție a canalelor biliare, cauzată de obstrucția bilei, este o urgență medicală.

4. Icter obstructiv

Blocajul în canalul coledoc poate împiedica bila să ajungă în intestin, rezultând acumularea de bilirubină în sânge.

5. Diabet

Inflamația cronică asociată cu litiaza biliară poate agrava rezistența la insulină, crescând riscul de diabet, mai ales dacă există predispoziție genetică.

6. Pietre recurente sau inflamație cronică

Chiar și fără simptome acute, litiaza biliară cronică poate slăbi sistemul digestiv și poate contribui la dezvoltarea unor boli mai serioase, cum ar fi cancerul de vezică biliară.

Pe scurt, dacă ai litiază biliară și nu știi încă dacă să te operezi sau nu, îți voi spune exact ce mi-a spus unul dintre medicii pe care i-am văzut: "De ce stai? Tu știi câte complicații grave dă litiaza în organism? Diabet, pancreatită! Colecistul se poate sparge oricând și toată infecția aia, cu tot cu pietre se împrăștie în corp. De că să stai așa când poți trăi fără colecist, în liniște?!"

Și dacă te ajută cumva, gândul că o piatră ar putea pleca din colecist și ar putea provoca atâtea probleme și urgențe medicale îmi dădea fiori mai mari decât gândul operației sau al traiului fără organ. Deși decizia de a scoate colecistul cu litiază nu este ușoară, este cea mai bună și sigură alegere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel