Poate doar o uşoară stare de greaţă, crampe intestinale şi ameţeală. Pâinea este unul din prea puţinele alimente din ziua de azi care au mai rămas neatinse de aditivi şi conservanţi, în special pâine pe vatră de la brutărie şi franzelele neambalate. Din acest motiv, se poate altera mai uşor şi mai repede ca celelalte alimente, mai ales dacă este păstrată în pungă de plastic şi nu de hârtie. O pâine fără conservanţi va mucegăi în câteva zile.
Şi te poţi trezi într-o dimineaţă, când încă eşti buimac, să începi să-ţi faci un sandviş, îl pregăteşti cu dichis, muşti cu pofta şi cu foamea primelor ore din zi şi când colo...ce să vezi? Tocmai ai înghiţit o bucată generoasă de pâine...mucegăită. E posibil să te panichezi pe moment şi să-ţi imaginezi că ceva groaznic se va întâmpla în corpul tâu din clipa în care ai ingerat felia cu picăţele alb-verzui. Află că mai nimic nu se întâmplă în stomacul tău după un astfel de incident!
Mucegaiul, un tip de ciuperci la care foarte mulți oameni pot fi alergici
Ai grijă, însă, deoarece mucegaiul este un tip de ciuperci la care foarte mulți oameni pot fi alergici. Potrivit specialiştilor, aceste alergii nu sunt adesea grave, dar au existat și cazuri, ce-i drept mai rar, în care consumul de alimente cu mucegai a fost letal. O altă problemă este legată de faptul că mucegaiul conține micotoxine sau otrăvuri fungice. Acestea sunt substanțe chimice pe care diferite alimente le produc în anumite condiții şi care pot face ravagii în cazul celor mai sensibili sau deja suferinzi de boli de stomac. Salmonela este una dintre bolile care pot să apară, dacă ai mâncat pâine cu mucegai. Din fericire, aceasta se poate trata cu medicamente.
Există cazuri când poate apărea o boală mai gravă, cum ar fi Stachybotrys chartarum, care poate cauza iritarea cavităţii bucale, a nasului, a gâtului şi uneori poate duce la şoc, hemoragie, necroză dermică şi chiar deces. Dar, din nou, acestea sunt cazuri extrem de rare.
Dacă, totuşi, mănânci din greșeală puțin mucegai, vei fi bine iar starea de sănătate nu va suferi. Însă în doze mai mari sau pe perioade mai lungi de timp, mucegaiul poate deveni o problemă. Tragem speranţă, totuşi, că printre cititorii DCMedical nu sunt persoane care au pe lista de preferinţe culinare pâinea cu mucegai şi astfel nimeni nu ajunge să o consume decât...accidental.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.