Ce se întâmplă cu femeile, după vârsta de 45 de ani. Diferența față de bărbați. De ce sunt ca niște copii. Dafinoiu și Leca: E foarte greu de acceptat

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Ce se întâmplă cu femeile, după vârsta de 45 de ani - Foto: Freepick @wayhomestudio @rawpixel.com @wirestock
Ce se întâmplă cu femeile, după vârsta de 45 de ani - Foto: Freepick @wayhomestudio @rawpixel.com @wirestock

Criza vârstei a doua, a persoanelelor de peste 45 de ani, afectează în aceeași măsură femeile și bărbații. Psihologii Radu Leca și Gina Dafinoiu ne-au vorbit despre ”a doua tinerețe”.

La fel ca și bărbații, nici femeile nu sunt scutite de criza vârstei a doua, adică a persoanelor de peste 45 de ani. Un lucru similar în cele două cazuri este faptul că atât pentru femei, cât și pentru bărbați, este vorba de validare.

Diferența dintre sexe este dată de direcția dinspre care au nevoie de această validare. Concret, femeile își doresc validarea de la partenerul de acasă ori a unui anumit tip de bărbat, în timp ce pentru bărbați, aceasta trebuie și poate să vină de oriunde.

Psihologii Radu Leca și Gina Dafinoiu au explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, modul de manifestare al femeilor ajunse la vârsta de 45 de ani, etapă premergătoare a menopauzei, cu un impact important asupra acestora.

”Pe măsură ce îmbătrânim, în funcție de vizibilitatea pe care am avut-o până în momentul în care bătrânețea se declanșează, evident că nu se acceptă noțiunea de bătrânețe sub nicio formă.

Există tipuri de disfuncționalități psiho-emoționale care ne îndepărtează de realitate, respectiv când imaginea noastră de sine este diferită de cea reală, ajungem să ne cumpărăm hăinuțe ca pentru oameni de 20 de ani, noi având 40, ajungem să fim supracolorați, purtând până la 6 culori în loc de două, ajungem să vorbim și să ne purtăm ca și copiii noștri, chiar dacă noi avem 45 sau 50 de ani.

Tulburările afective de tipul tulburare de panică și/sau tulburare de anxietate contribuie foarte mult la această destabilizare psiho-emoțională, în direcția realitate exclusiv, în direcția căutării tinereții veșnice”, ne-a explicat, în exclusivitate, psihologul Radu Leca.

Vezi și: Care e diferența de vârstă ideală în cuplu. De Ce bărbații de peste 45 se uită la femei mai tinere. Leca, despre "criza vârstei a doua": Revoluția hormonală

Criza vârstei a doua, nevoia de validare

Potrivit psihologului, criza femeii de la 45 de ani vine însoțită și de un conținut psiho-sexual, psiho-erotic, care ”perturbă viața socială, de familie, viața afectivă și emoțională a femeii.

La fel ca și în cazul bărbaților, femeile caută validare, dar, în cazul în care ele sunt fericite acasă, vor căuta această validare erotică/sexuală în partenerul de acasă. Pe când bărbații, în majoritate, caută validarea oriunde, nu doar acasă.

În cazul în care femeia este divorțată, va căuta validare sexuală către doar un anumit gen de bărbat pe care și-l dorește, pe când, dacă bărbatul este divorțat, va căuta validare în orice tip de femeie, neținând cont de categoria din care face parte”, a concluzionat psihologul.

Trebuie să vezi asta: Loredana Groza, "nu am operații estetice", afectată de menopauză și criza vârstei. Medici: Bătrânețea se declanșează. Are o textură a pielii ce nu se obține niciodată la estetician

Criza vârstei, ”la nivel emoţional este foarte greu de acceptat”

La rândul său, psihologul Gina Dafinoiu susține că în cazul femeii, această criză, a femeii de 45 de ani, poate să dureze între doi şi cinci ani.

”În această perioadă femeile trec printr-o schimbare la nivel corporal, dar şi emoţional. La această vârstă pot apărea mai multe riduri, pielea nu mai are aceeași strălucire, părul albește, talia nu mai este așa de subţire, apar kilogramele în plus etc.

Din cauza acestor schimbări la nivel corporal, dar și pentru că se compară cu femeile mai tinere, la nivel emoțional, unele femei își pot pierde încrederea în ele, pot să nutrească anumite sentimente de vinovăție, se simt nefericite, apar temeri că nu mai sunt suficiente, apar îndoieli și chiar insatisfacții. Se poate instala o anxietate sau depresie în această perioadă”, ne-a explicat, în exclusivitate psihologul Gina Dafinoiu.

"Apare decolteul adânc, hainele cât mai mulate și strălucitoare, tocuri foarte înalte, machiaj foarte stident. La această vârstă ele doresc să fie exact ca în adolescență. Discută cu un psiholog sau psihoterapeut să te asiguri că ești bine"

 

În același registru cu Radu Leca și Gina Dafinoiu susține că această criză este caracterizată de alegerea de ținute provocatoare, machiaj strident, operații estetice în exces, comportamente nepotrivite precum flirtul, iar explicația este una simplă. 

”Ele nu doresc decât să fie văzute și validate în continuare. În această perioadă pot apărea schimbări în relațiile cu parteneri, dar și în carieră. În această perioadă femeile au nevoie de multă atenţie din partea partenerilor sau a soților.

Această schimbare este parțial hormonală deoarece ele se îndreaptă către menopauză şi la nivel emoțional este foarte greu de acceptat acest lucru.

Dorind la nivel inconștient să anuleze acest lucru apar comportamente nepotrivite.

Atunci apare decolteul adânc, hainele cât mai mulate și strălucitoare, tocuri foarte înalte, machiaj foarte stident. La această vârstă ele doresc să fie exact ca în adolescență.

Este bine să ai grijă de tine, dar nu în acest mod exagerat”, mai spune psihologul, care are și un sfat pentru femeia ajunsă în această etapă a vieții. ”Discută cu un psiholog sau psihoterapeut să te asiguri că ești bine”, a concluzionat psihologul Gina Dafinoiu.

Vezși și: Dana Săvuică, despre menopauză: E un șoc atunci când apare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel