Cu toții am simțit nevoia să respirăm pe gură în zilele în care nasul nostru pare să fie în "concediu medical". Dar dacă această respirație prin gură devine un obicei constant, potrivit experților în sănătate, suntem pe cale să deschidem "cutia Pandorei" pentru o serie de probleme de la gura până la plămâni.
Nu este doar o chestiune de politețe sau estetică, ci și o problemă serioasă care poate afecta dinții, respirația, și, în cele din urmă, calitatea somnului.
"Respirația prin nas este modul natural al organismului de a se asigura că primim oxigenul de care avem nevoie", spune Mandy De Vries, RRT, RRT-NPS, terapeut respirator și director de educație la American Association for Respiratory Care, potrivit Live Strong.
Pe de altă parte, inhalarea prin gură poate duce la neplăceri minore și poate pregăti terenul pentru riscuri serioase pentru sănătate. Iată cum afectează respirația prin gură și cum poți renunța la acest obicei.
Cele mai comune cauze ale respirației pe gură
Oamenii tind să respire prin gură dacă există o problemă de bază care le face dificil să respire prin nas:
Congestie nazală: Acesta este principalul vinovat, spune Brian Sanders, MD, un otorinolaringolog la ENT and Allergy Associates din Yonkers, New York. Congestia poate apărea uneori din cauza unui răceală, a unei infecții sinusale sau a alergiilor sezoniere necontrolate.
Probleme structurale: Unele dintre cele mai frecvente includ un sept deviat, pasaje nazale umflate sau colapsul valvei nazale, menționează Dr. Sanders.
Obstrucție nazală: Aceasta ar putea fi o polip nazal, glande adenoidale obstructive sau o masă sau creștere în cavitatea nazală.
Vezi și: De ce se cuibărește pisica lângă tine. Semnalele pe care ți le transmite
Efectele respirației pe gură
În afară de dentist, nimeni nu vrea să privească în gura deschisă a altcuiva. Dar politețea nu este singurul motiv pentru care este mai bine să respiri cu gura închisă. Respirația prin gură poate fi, de fapt, dăunătoare pentru sănătate. Iată de ce:
Respirația pe gură duce la uscarea cavității bucale
A avea gura deschisă pentru perioade lungi face ca saliva, care menține în mod normal țesuturile gurii hidratate, să se evapore. Ca rezultat, gura ta este mai predispusă să se simtă uscată.
Respirație urât mirositoare
Pe lângă ajutorul pentru menținerea umezelii gurii, saliva ajută la ținerea la distanță a bacteriilor. Atunci când gura ta devine uscată, încep să se dezvolte bacterii neplăcute care îți pot face respirația să miroasă urât.
Vezi și: Sarea, secretul ceaiului perfect. Cum se schimbă gustul și ce efect are asupra sănătății
Poți dezvolta carii dentare
Respirație nazală - FOTO: Freepik@juniur
În timp, obiceiul de a respira prin gură poate crește riscul de carii dentare.
"Saliva noastră acționează ca un tampon pentru a proteja dinții. Când gura noastră este uscată, avem mai puțină protecție, iar șansele de apariție a cariilor cresc", spune Richard Lipari, DDS, un dentist din Chappaqua, New York.
Ești predispus la infecții respiratorii
Cu cât respiri mai mult prin gură, cu atât ești mai predispus să răcești.
Aerul care ajunge în căile respiratorii prin gură tinde să fie mai rece, mai uscat și mai puțin filtrat decât aerul care intră prin nas. Acest lucru poate determina ca căile respiratorii să devină mai uscate și mai iritate, făcându-le mai susceptibile la infecții, spune De Vries.
Crește riscul de apnee în somn
Poate cel mai rău dintre toate, respirația prin gură poate face mai dificilă obținerea unui somn odihnitor, ceea ce poate avea un serios efect în lanț asupra sănătății tale.
"Respirația prin gură poate determina slăbirea în timp a gâtului și a mușchilor din jur. Acestă slăbire poate duce la sforăit sau apnee de somn", explică De Vries.
Dacă rămâne netratată, aceasta ar putea duce la probleme, inclusiv oboseală în timpul zilei, tensiune arterială ridicată, probleme cardiace și diabet de tip 2.
Vezi și: Trei obiceiuri care îți topesc creierul. Îți subminează mintea
Când este bine să respiri pe gură
Respirația prin gură îți permite să iei mai mult aer decât ai face-o respirând prin nas. Aceasta poate fi de fapt utilă în anumite situații, cu condiția să o faci doar pentru perioade scurte.
"Dacă faci exerciții și nasul îți este congestionat, poate fi util să respiri prin gură astfel încât să poți obține mai mult oxigen. În plus, dacă ești bolnav și nasul îți este congestionat, respirația prin gură te poate ajuta să îți eliberezi sinusurile", spune De Vries.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.