Ce se întâmplă când partenerii dorm separat. Atunci când începi o relație și ești un romantic, ideea de a fi separat este greu de gestionat. La urma urmei, aveți deja o separare obligatorie pe timp de zi din motive profesionale. Gândul că veți dormi și separat este o idee insuportabilă. Dar, ce se întâmplă atunci când cuplurile care sunt căsătorite de ani de zile încep să doarmă separat.
Dormitul separat, asociat cu problemele conjugale
Există o credință populară conform căreia cuplurile care dorm separat au probleme conjugale. În anumite cazuri, acest lucru este adevărat. Atunci când te cerți cu partenerul tău, ultimul lucru pe care ți-l dorești este să te culci cu el. Nici măcar nu vrei să te atingă. Unele cupluri cred în mod eronat că aceasta este o modalitate bună de a rezolva problemele.
Credeți sau nu, obiceiul de a dormi împreună în același pat a devenit popular pentru prima dată în timpul revoluției industriale. Lipsa de spațiu în orașe a dus la construirea unor case mai mici pentru a economisi spațiu. În Roma și Grecia antică, era de fapt un obicei să existe spații de dormit separate și o cameră separată pentru întâlnirile sexuale.
Dormitul separat te ajută să ai o relație mai bună
Studiile efectuate de profesioniști în domeniul somnului, precum Dr. Stivill și Dr. Stanley de la Academia Americană de Medicină a Somnului, au constatat că nu este doar mai bine pentru sănătate să dormiți în paturi separate, ci și în camere separate.
Potrivit experților, jumătate dintre cuplurile care dorm împreună au probleme de somn. Dacă partenerul tău sforăie, se mișcă mult sau se trezește în mijlocul nopții, te trezești. În mod firesc, acest lucru vă întrerupe odihna. Acest lucru vă afectează atât din punct de vedere fizic, cât și psihologic: poate duce la tristețe, schimbări de dispoziție, lipsă de concentrare și chiar la creșterea în greutate.
Dormitul într-o altă cameră vă ajută nu numai să vă îmbunătățiți confortul și odihna, ci și să vă păstrați spațiul personal. Ba chiar încurajează relațiile sexuale cu partenerul dumneavoastră. Faptul de a fi despărțiți pe timpul nopții favorizează existența unui spațiu erotic în care vă este dor de cealaltă persoană. Astfel, vă crește dorința de a fi împreună, notează Exploring Your Mind.
Dacă ești femeie, te afectează mai mult
Un studiu realizat în 2005 de Fundația Națională a Somnului din SUA a arătat că femeile întâmpină mai multe dificultăți în a dormi sau în a-și menține somnul din cauza circumstanțelor care provin din schimbările hormonale. Ciclurile menstruale, grijile zilnice, stresul și menopauza, toate acestea te pot face să te trezești noaptea, să te miști mult în pat sau să dormi prost.
Într-un interviu acordat în 2014 doctorului Estivill, acesta a estimat că între 40 și 50% dintre spanioli au avut probleme de somn din cauza stresului, a crizelor emoționale și a obiceiurilor proaste.
Vezi și: Cancerul pe care îl poți face din cauza blugilor. Dacă ai văzut ASTA, mergi urgent la medic
Dormitul în camere separate, o conviețuire mai armonioasă
A avea nu doar paturi separate, ci și camere separate este o decizie bună pentru a vă menține relația și a o ajuta să crească. Decizia matură și consensuală de a încerca să dormi separat este un mod de a respecta cealaltă persoană, intimitatea, spațiul și dezvoltarea personală.
Dacă ești o persoană foarte romantică și te îngrozește ideea de a petrece noaptea singură, o soluție intermediară ar putea fi să dormiți în aceeași cameră, cu paturi separate. Pe de altă parte, ați putea încerca și să dormiți în același pat, dar cu așternuturi separate. În general, aceasta este o modalitate bună de a dormi împreună, dar și confortabil dacă partenerul tău se mișcă mult și îți invadează spațiul.
O decizie bazată pe o reflecție matură și comună vă va consolida relația
Multe certuri, despărțiri și chiar divorțuri sunt legate indirect de faptul că unul dintre parteneri nu se poate odihni bine. Faptul că nu dormiți bine vă afectează sănătatea. Astfel, poate cauza probleme de pesimism, anxietate, epuizare, îmbătrânire prematură și lipsă de concentrare.
Dormitul separat poate părea lipsit de romantism, dar este o decizie conștientă și matură pentru sănătatea și bunăstarea ambilor parteneri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.