Ce se întâmplă când mănânci salată de roșii și castraveți. Dr. Răzvan Vintilescu: Enzimele din roșii și din castraveți pot reacționa între ele

Monika Baciu |
Data publicării:
salata de rosii si castraveti - FOTO: Freepik@timolina
salata de rosii si castraveti - FOTO: Freepik@timolina

De ce salata de roșii și castraveți nu e sănătoasă. Ce se întâmplă când combini cele două ingrediente.

În general, combinația roșiilor și castraveților aduce un echilibru plăcut între dulceața roșiilor și prospețimea crocantă a castraveților, numai că potrivit medicilor această variantă nu este tocmai sănătoasă.

Ce se întâmplă când combini roșiile și castraveții

Dr. Răzvan Vintilescu a explicat ce se întâmplă când combinăm roșiile și castraveții. Deși pare o combinație simplă și delicioasă, unii susțin că ar putea avea repercusiuni asupra digestiei și asimilării nutrienților.

Argumentul principal împotriva combinației roșii și castraveți în salate este legat de diferențele în timpul de digestie. Roșiile se digeră mai rapid decât castraveții, ceea ce poate duce la disconfort gastrointestinal, inclusiv balonare sau indigestie, în cazul în care stomacul nu gestionează eficient diferitele rate de descompunere a alimentelor.

"Le mâncați împreună în salată? Sunteți siguri că e bine? Iată câteva motive pentru care unele persoane aleg să nu combine castraveții cu roșiile în aceeași salată. Castraveții și roșiile au timp de digestive diferit.

Adică roșiile se digeră mai repede decât castraveții, ceea ce poate duce la probleme digestive, cum ar fi balonarea sau indigestia. Roșiile sunt acide, în timp ce castraveții sunt ușor alcalini.

Combinația acestor alimente poate perturba echilibrul acid alcalin din stomac, afectând digestia", a explicat dr. Răzvan Vintilescu, într-un clip postat pe Facebook.

Vezi și: Vitamina E și Seleniul, asociate cu dezvoltarea cancerului. Cresc riscul cu 91%

Cum reacționează enzimele

Un alt aspect adus în discuție este nivelul de aciditate al roșiilor comparativ cu alcalinitatea ușoară a castraveților. Această combinație ar putea afecta echilibrul acid-alcalin al stomacului, influențând în mod negativ procesul digestiv.

"Există unele teorii care sugerează că enzimele din roșii și din castraveți pot reacționa între ele, ceea ce va împiedica absorbția eficientă a nutrienților. De asemenea, există păreri conform cărora, castraveții conțin o enzimă numită ascorbinază care poate descompune vitamina C din roșii, reducând beneficiile nutriționale ale roșiilor.

Este important de menționat că nu toată lumea e de acord cu aceaste motive și continuă să combine roșiile și castraveții fără a experimenta probleme deosebite. Decizia de a le combina sau nu, depinde de alegerile personale și de experiențele personale legate de digestie și reflux", a mai explicat dr. Răzvan Vintilescu.

Vezi și: Un studiu arată că aproape jumătate din decesele cauzate de cancer ar putea fi prevenite. Ce anume trebuie schimbat în stilul de viață

Roșiile și acidul la stomac

Salată de roșii și castraveți - FOTO: Freepik@timolina

Roșiile sunt un ingredient de bază în numeroase rețete, de la salate proaspete la sosuri savuroase pentru paste. Totuși, pentru cei care suferă de reflux acid, aceste fructe pot reprezenta o problemă serioasă. A înțelege legătura dintre roșii și refluxul acid este esențial pentru gestionarea simptomelor și menținerea unei diete echilibrate.

Roșiile și produsele derivate din roșii sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a declanșa refluxul acid din mai multe motive:

Aciditate ridicată: Roșiile au un nivel natural de aciditate care poate crește aciditatea din stomac, agravând simptomele refluxului.

Relaxarea sfincterului esofagian inferior (LES): LES este un mușchi care funcționează ca o valvă între esofag și stomac. Alimentele acide, precum roșiile, pot provoca relaxarea acestui mușchi, permițând acidului din stomac să urce în esofag.

Conținut ridicat de apă: Deși hidratarea este benefică, conținutul ridicat de apă din roșii poate mări volumul conținutului stomacal, ceea ce poate duce la reflux, potrivit Vanguard Gastroenterology.

Vezi și: Iaurtul, secretul surprinzător pentru arsuri solare. Cum poți vindeca pielea rapid și eficient. Dr. Olga Simionescu: Răul e făcut deja

Ce impact au castraveții

Castravetele poate provoca dispepsie (indigestie) pentru unii oameni. Consumul de castraveți poate agrava simptomele precum durerea de stomac, balonarea și gazele la persoanele predispuse la indigestie, conform unui studiu publicat în ​Middle East Journal of Digestive Diseases​.

Studiul a arătat că, în ceea ce privește fructele care provoacă disconfort gastric și agravează simptomele indigestiei, castraveții se află pe locul doi, fiind depășiți doar de pepenele verde.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel