Ce se întâmplă când mănânci IAURT. Ce conține, care sunt beneficiile și ce iaurt NU este DELOC bun

Ce se întâmplă când mănânci IAURT - Foto: Freepick @nensuria
Ce se întâmplă când mănânci IAURT - Foto: Freepick @nensuria

Ce trebuie să știi despre iaurt. Ce conține și care sunt beneficiile pentru sănătate, care iaurt e bun pentru tine, ce iaurt nu este bun și ce presupune dieta cu iaurt.

Iaurtul este un produs lactat obținut prin fermentarea laptelui cu o cultură de iaurt. Acesta furnizează proteine și calciu și poate spori sănătatea bacteriilor intestinale.

Beneficiile pentru sănătate variază de la protecția împotriva osteoporozei la ameliorarea bolii intestinului iritabil și la ajutarea digestiei, dar acestea depind de tipul de iaurt consumat.

Zahărul adăugat și procesarea pot face ca unele produse de iaurt să fie nesănătoase.

Iaurtul începe sub formă de lapte proaspăt sau smântână. Adesea, acesta este mai întâi pasteurizat, apoi fermentat cu diverse culturi de bacterii vii și incubat la o anumită temperatură pentru a încuraja creșterea bacteriilor.

Cultura fermentează lactoza, zahărul natural care se găsește în lapte. Acest lucru produce acid lactic, care dă iaurtului aroma sa caracteristică.

5 lucruri de știut despre iaurt

1. Iaurtul se obține prin fermentarea laptelui cu o cultură de iaurt.

2. Beneficiile pentru sănătate pot include promovarea sănătății oaselor și ajutarea digestiei.

3. Unele iaurturi conțin bacterii active, vii, cunoscute sub numele de probiotice, care pot ajuta la menținerea sănătății intestinelor.

4. Produsele de iaurt care trec prin tratament termic nu au bacterii active, ceea ce reduce beneficiile pentru sănătate. Stafidele acoperite cu iaurt sunt un exemplu.

5. Iaurturile conțin calciu, vitaminele B6 și B12, riboflavină, potasiu și magneziu. Cantitățile depind de tip.

Când este bun iaurtul pentru tine?

Faptul că iaurtul este o alegere sănătoasă depinde de persoana care îl consumă și de tipul de iaurt. Iaurturile pot fi bogate în proteine, calciu, vitamine și cultură vie, sau probiotice, care pot îmbunătăți microbiota intestinală. Acestea pot oferi protecție pentru oase și dinți și pot ajuta la prevenirea problemelor digestive.

Iaurtul cu conținut scăzut de grăsimi poate fi o sursă utilă de proteine în cadrul unei diete de slăbire.

Probioticele pot stimula sistemul imunitar.

Unii susțin că acestea ar putea avea un impact și asupra funcționării creierului, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma unele dintre aceste afirmații.

În 2014, cercetătorii au descoperit că un consum de iaurt poate ajuta la protejarea împotriva diabetului de tip 2. Alte tipuri de produse lactate nu păreau să aibă un impact asupra probabilității de a dezvolta această afecțiune.

Alți oameni de știință au sugerat că iaurtul care conține bacterii probiotice protejează cu succes copiii și femeile însărcinate împotriva efectelor expunerii la metale grele. Este, de asemenea, o opțiune nutritivă atunci când persoanele întâmpină dificultăți în mestecarea alimentelor.

Iaurturile fără lapte oferă o alternativă pentru persoanele care nu consumă produse lactate sau animale sau care au alergii sau intoleranțe.

Iaurtul conține mai puțină lactoză decât laptele, deoarece lactoza este folosită în procesul de fermentare.

Ce iaurturi nu sunt bune

 

Nu toate iaurturile sunt sănătoase.

Cele fără adaos de zahăr sau aditivi inutili pot fi un adaos sănătos la dietă, dar unele produse au cantități mari de zahăr adăugat și alte ingrediente care pot să nu fie benefice.

Iaurtul natural poate fi un aliment cu puține calorii, bogat în nutrienți și plin de proteine.

Cu toate acestea, mulți producători adaugă zahăr, îndulcitori artificiali și alte ingrediente care nu sunt benefice pentru sănătate.

Toate iaurturile conțin unele zaharuri naturale, dar consumatorii sunt sfătuiți să caute un produs cu mai puțin de 15 grame de zahăr pe porție. Cu cât este mai puțin zahăr, cu atât mai bine, atâta timp cât nu conține îndulcitori artificiali.

Unele studii au infirmat opinia conform căreia consumul de iaurt este legat de o stare de sănătate bună, determinând autoritățile să se întrebe dacă pot fi făcute mențiuni de sănătate în scopuri comerciale. Cu toate acestea, persoanele care consumă iaurt au mai multe șanse de a avea o dietă sănătoasă în rest.

Produsele ambalate, cum ar fi cerealele și batoanele care pretind că sunt "făcute cu iaurt adevărat", stafidele acoperite cu iaurt și alte produse cu înveliș de iaurt conțin doar o cantitate mică de pudră de iaurt.

Pudra de iaurt este tratată termic, iar căldura ucide bacteriile benefice. Învelișurile de iaurt sunt făcute din zahăr, ulei, zer și pudră de iaurt.

Există diferite tipuri de iaurt, fie cu un conținut scăzut de grăsime, fie fără grăsime

Iaurtul cu conținut scăzut de grăsimi, sau cu conținut redus de grăsimi, este făcut cu lapte în proporție de 2 procente. Iaurtul degresat este făcut cu zero la sută sau lapte degresat.

1. Kefir

Kefirul este un iaurt lichid pentru băut. Acesta conține probiotice și este ușor de preparat acasă, adăugând boabe de chefir în lapte și lăsându-l să stea timp de 12 până la 24 de ore.

2. Iaurtul grecesc

Iaurtul grecesc este gros și cremos. Poate rezista mai bine la căldură decât iaurtul obișnuit și este adesea folosit în preparate culinare și sosuri în stil mediteranean.

Se obține prin strecurarea suplimentară a iaurtului obișnuit pentru a elimina zerul lichid.

Rezultatul este un conținut mai mare de proteine, datorită concentrației sale mai groase, dar strecurarea suplimentară duce la un conținut mai mic de calciu.

Iaurtul grecesc este disponibil în variantele cu grăsime integrală, cu conținut redus sau cu conținut scăzut de grăsime și fără grăsime sau cu zero procente.

3. Skyr

Similar iaurtului grecesc, skyr, pronunțat "skeer", este un iaurt în stil islandez care este dens, cremos și bogat în proteine. În comparație cu iaurtul obișnuit, skyr necesită o cantitate de 4 ori mai mare de lapte pentru a fi produs și conține de 2 până la 3 ori mai multe proteine.

4. Iaurtul înghețat

Iaurturile înghețate sunt adesea considerate o alternativă sănătoasă la înghețată.

Cu toate acestea, multe iaurturi înghețate conțin aceeași cantitate de zahăr sau chiar mai mult decât înghețata obișnuită.

De asemenea, potrivit National Yogurt Association, nu toate așa-numitele iaurturi congelate conțin culturi vii și active. Unele folosesc iaurturi tratate termic, care ucide culturile vii și active.

5. Iaurtul fără lapte

Alternativele de iaurt fără lapte includ iaurtul din soia și iaurtul din lapte de cocos.

Iaurt - care sunt beneficiile lui și ce conține

 

- Probiotice

Iaurtul poate oferi o serie de nutrienți importanți. Unele iaurturi au probiotice adăugate în ele.

Probioticele sunt un tip de bacterii sănătoase care aduc beneficii intestinului. Ele ajută la reglarea sistemului digestiv și diminuează gazele, diareea, constipația și balonarea.

Unele cercetări au sugerat că probioticele pot stimula sistemul imunitar, pot ajuta la gestionarea greutății și pot reduce riscul de cancer.

Consumul de iaurt și alte alimente probiotice pot spori absorbția de vitamine și minerale.

Cele două bacterii cel mai des folosite pentru a fermenta laptele în iaurt sunt Lactobacillus bulgaricus (L. bulgaricus) și Streptococcus thermophiles (S. thermophiles), dar multe iaurturi conțin tulpini bacteriene suplimentare.

Pentru a ajuta consumatorii să identifice iaurturile cu culturi vii și active, Asociația Națională a Iaurtului a implementat sigiliul Life & Active Cultures (LAC), care se găsește pe recipientul produsului.

În cele mai multe cazuri, cu cât produsul este mai proaspăt, cu atât mai multe bacterii vii va conține.

Un studiu recent al Universității din Toronto subliniază faptul că diferite probiotice vor avea efecte diferite, iar unele iaurturi care conțin probiotice pot fi mai sănătoase decât altele.

- Calciu

Produsele lactate sunt una dintre cele mai bune surse dietetice de calciu din punct de vedere al biodisponibilității.

Calciul este esențial pentru dezvoltarea și menținerea oaselor și a dinților sănătoși. Este, de asemenea, important pentru coagularea sângelui, vindecarea rănilor și menținerea unei presiuni arteriale normale.

Alimentele bogate în calciu sunt cele mai bune atunci când sunt asociate cu o sursă de vitamina D, deoarece vitamina D ajută intestinul subțire să absoarbă calciul.

Majoritatea iaurturilor conțin, de asemenea, cantități variabile de vitaminele B6 și B12, riboflavină, potasiu și magneziu.

Iaurtul și intoleranța la lactoză

Iaurtul are un conținut scăzut de lactoză, astfel încât o persoană cu intoleranță la lactoză îl va găsi probabil mai tolerabil decât laptele. De asemenea, conține bacterii care ajută la digestie.

Ca urmare, persoanele care se confruntă cu disconfort, balonare sau gaze după ce consumă lapte lichid sau înghețată pot tolera adesea iaurtul fără simptome.

Persoana respectivă ar trebui să încerce o cantitate mică de iaurt, să zicem, un sfert de cană, pentru a vedea cum reacționează organismul lor. Acest lucru se aplică doar în cazul intoleranței la lactoză, nu și în cazul celor care au o alergie la lapte.

Persoanele cu o intoleranță la lactoză au adesea lipsă de calciu, așa că iaurtul poate fi o componentă importantă a dietei lor.

O persoană cu o alergie la lapte nu va beneficia de pe urma consumului de iaurt.

Dieta cu iaurt


Iată câteva sfaturi pentru a încorpora mai mult iaurt într-o dietă sănătoasă și nutritivă.

Începeți cu iaurt simplu, neîndulcit și îndulciți-l singur cu fructe, sos de mere neîndulcit sau o cantitate mică de sirop de arțar pur sau miere.

Evitați deserturile pre-făcute cu fructe și iaurt, deoarece acestea conțin adesea zaharuri adăugate inutil.

Când coaceți, folosiți iaurt în loc de unt sau ulei.

Folosiți iaurt grecesc simplu în loc de smântână pentru a acoperi cartofii la cuptor sau tacos.

Un iaurt sănătos ar trebui să aibă mai multe grame de proteine per porție decât zahăr.

Gama de opțiuni de iaurt poate fi derutantă. Cele mai multe dintre produsele disponibile nu au fost studiate, iar oamenii de știință nu știu încă ce fac probioticele în corpul uman. Cea mai bună opțiune este să alegeți iaurturi cu un conținut scăzut de zahăr și aditivi.

Dacă alegeți iaurtul din motive de sănătate, experții sugerează să le alegeți pe cele care au fost cercetate științific.

Oamenii de știință au solicitat cercetări mai riguroase și politici mai riguroase în ceea ce privește salubritatea și vânzarea iaurtului, pentru a ajuta populațiile să maximizeze beneficiile pe care le pot obține de la acest aliment potențial foarte important, potrivit Medical News Today.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel